Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Wątek: E-420 - niewiele tu o tej puszce

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    prędzej skonam
    Wolę błaznować niż pisać śmiertelnie poważnym tonem o rzeczach oczywistych i do znudzenia już walcowanych.
    Mam po sąsiedzku e-420, to naprawdę nie jest trudny sprzęt.
    Używając jakichś słoików po dziadku trzeba się liczyć że elektronika głupieje nie mogąc poprawnie zidentyfikować szkła (i) korekt które ma wprowadzić do JPEGa. Teraz sobie dodaj podbicie cieni (bardzo inwazyjne podbicie traktujące wszystko jak leci), usunięcie "szumu",prostowanie geometrii, przemielenie kolorów dla "korekty" balansu bieli i kto go tam jeszcze wie (tak wszystko to siedzi w zuiko ZD i spółce...).
    Trudno pojąć -?
    Podobne zdziwienie nastało gdy się okazało że Oly "magicznie" poprawia obraz w m4/3 z dedykowanymi szkłami.
    Oszustwo! -krzyknie jeden z drugim.
    Straszne niedopuszczalne zafałszowanie stare jak fotografia cyfrowa lecz porządnie i skutecznie działająca doniedawna tylko w sprzęcie 4/3.
    Problem każdego fotografa doniczek i szumofoba na tym świecie.
    Na zdrowie !
    Tak więc już wiadomo że Olympus korzysta z możliwości jakie daje mu wymiana informacji lens-body >to co robimy ? -przerywamy mu ów dialog i zapinamy 20letni zabytek.
    Powinni naklejać jakieś ostrzeżenie na olkach o konsekwencjach czy coś?
    RAW -magiczne słowo > pozostawiam jego rozszyfrowanie bo nie chcę więcej błaznować.
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 24.09.09 o 19:58

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ton wypowiedzi wynika z ignorancji lub niewiedzy autora parówki. Tak więc trzeba dobrze naświetlać foty, preferować RAWy, a z takiego E-500(a co dopiero E-420) do, powidzmy, 1000 ISO można wyciągnąć foty na których będzie akceptowalny do prezentacji internetowej i małych odbitek obraz.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    W mojej 420 z kitowym 17,5 występuje podobna sytuacja. W starym budynku w którym mam mieszkanie jest małe okno na ogromnej ścianie. W lato w granicach godziny 13 zauważyłem ciekawy motyw. Córka siedziała sobie niemal cała w mroku, a jedynie jej twarz była wyraźnie oświetlona przez snop światła wpadający pod kątem gdzieś 45'. Na portrecie tło którym była bordowa ściana miało wygląd mozajki z czernią i różnymi odcieniami czerwieni. Zrobiłem masę zdjęć (z misiem, bo córka zdenerwowała się po kilku minutach) i dopiero lampa błyskowa usunęła szum, ale cóż z tego skoro cały efekt straciłem doświetlając tło.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lesz Zobacz posta
    Zrobiłem masę zdjęć (z misiem, bo córka zdenerwowała się po kilku minutach) i dopiero lampa błyskowa usunęła szum, ale cóż z tego skoro cały efekt straciłem doświetlając tło.
    czy aby na pewno? może i zdjęcia bez lampy są dobre. jak się przekonać? trzeba zrobić odbitki (może 15 x 21, może 20 x 30) i je obejrzeć. sam mam kilka odbitek z Fuji F10 ISO 1600. szumu nie widzę (szczegółów pewnie też nie, ale kiedy robiłem te zdjęcia to tych szczegółów również nie widziałem, więc czy cokolwiek straciłem?).
    reasumując: czy możesz poświęcić się dla dobra Klubowiczów i wywołać na takim samym papierze dwa zdjęcia (jedno z lampą, drugie bez) i następnie podzielić się wrażeniami (tylko proszę, nie zbliżaj się do odbitek z lupą )

z osiołkowym pozdrowieniem

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    42
    Moja galeria
    Chwilę temu zauważyłem coś dziwnego.
    Po wykrzykaniu rawa z 420 w OS w exifie zmienia mi się data wykonania zdjęcia mianowicie cofa się 2 latka wstecz
    Nie wiem czy to z puszką coś nie tak czy soft coś dokłada od siebie.

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Podepnę się pod temat E-420 .
    Gdzieś kiedyś obiło się mi o uszy, że w serii aparatów e-4xx nie da się trwale wyłączyć wyświetlacza LCD i pomimo jego uśpienia, jakakolwiek zmiana parametrów powoduje jego włączenie.
    Czy faktycznie taka przypadłość jest w tych korpusach ?

pozdrawiam
    rumpel

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rumpel Zobacz posta
    Czy faktycznie taka przypadłość jest w tych korpusach ?
    Taka przypadłość jest we wszystkich korpusach Olka.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Taka przypadłość jest we wszystkich korpusach Olka.
    W e-1 nie ma :P
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Miałem tylko stare olki , dzięki

rumpel

Awatar Eklekto
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam wszystkich, mam pytanie stalęem sie prawie szczęśliwym posiadaczem e-420. Prawie wynika z faktu, że na MANUAL wiesza sie nastawianie szasów migawki , które niestety dopiero po paru zdięciach sie odblokowuje, strasznie denerwująca sprawa, nie wiem za bardzo co zrobić. Jak sie mocno zdenerwuje to go wymienie na nikona d3000

A tak na poważnie, to czy możecie jakos pomóc ?