Strona 18 z 30 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 297

Wątek: Po co w lustrzance cyfrowej lustro?

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez jungli
    Brava dla Imperatora, obys rzadzil nam wiecznie!

Prawda jest taka, ze duzo na tym forum jakichs uszczypliwosci, przepraszam, ze zapytam jako freshmen: bierzecie je podpatrujac forum Nikona?
    Warto popatrzec na kolezenskie forum Pentaxa, chyba nie ma lepszego klimatu niz pentaxowe, bez obrazy dla tego forum...

rodzyn cos napomknal, ze moze wieczorem zapoda jakies foto, gratuluje odwagi, tez jestem ciekaw co prezentuje G1, mam pare doswiadczen z innych systemow i Olkowego wiec bede mial jakies porownanie.

Panowie, wiecej serca dla ludzi, potem mamy niesympatyczne dyskusje.

pozdrawiam cieplo w deszczowy wieczor

WSZYSTKICH!
    odp:
    Zdjęć na razie nie wkleję natomiast widzę , że jesteś sąsiadem z Gdańska i chętnie mogę się spotkać na jakimś mini-plenerku - chetnie użyczę G1 w dowolnej konfig. z mojej stopki -byle byś miał własną kartę SD , ew trochę fotek nie obrobionych jpg-ów dam na płycie bedziesz mógł kolegą na forum potwierdzić , że nie tylko piszę, ale również fotografuję.?

dobas:dodałem cytowanie
    Ostatnio edytowane przez dobas ; 22.03.09 o 20:08

qbic
    Gość
    rodzyn, używaj cytowania bo ciężko się to czyta.

rodzyn
    Gość
    OK masz rację!

| OlyJedi Awatar cadman
    Mieszka w
    Szczecinek
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jeśli jesteście ciekawi zdjęć z G1, to jest ich trochę w sieci, choćby tu:
    http://www.dpreview.com/gallery/panasoncdmcg1_samples/
    G1 jest z pewnością jakąś alternatywą dla tych co cenią sobie wygodę użytkowania i nie lubią taszczyć kilogramów "szpeju". Faktem jest też, że na razie szkieł jest bardzo mało, gdyż jest to dopiero początek pewnego rozdziału w dziedzinie foto. Cała dyskusja przypomina przekomarzanie przedszkolaków w piaskownicy. Panowie, nic na siłę! Każdy wybierze to, co uzna za przydatne w jego foto-działalności. Nie wiem o co tutaj kruszyć kopie. Wszystko to chyba z powodu dużej ilości wolnego czasu i braku pogody stosownej do wyjścia w plener.
    Czarny aparat z gorszego systemu
    Moja galeria: http://picasaweb.google.com/Cadman1959

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jungli, serdecznie witam na forum, i od razu mówię że specyficzna nazwa miasta z którego pochodzisz kłuje w oczy. Dlaczego ? O to trzeba zapytać tych którzy ryzykowali życie (bo tych którym nie udalo się przetrwać już nie zapytamy) za polską, a nie zniemieczczoną nazwę. Oczywiście wybór należy do Ciebie, ja tylko swobodnie wyrażam moją opinię.

Tak sobie myślałem i znalazłem być może i plusa rozwiązania bezlustrowego, mianowicie szybkostrzelność aparatu. Bez potrzeby podnoszenia i opuszczania lustra, która to czynność powoduje pewną zwłokę w procesie formowania pojedynczej klatki, można teoretycznie znacznie zwiększyć możliwą do zrealizowania ilość klatek na sekundę. Warunkiem tego jest z pewnością szybka matryca i procesor, duża ilość pamięci buforowej lub zdolność do maksymalnego wykorzystania możliwości szybkich kart pamięci, czyli analogicznie jak w lustrzankach. I tutaj pytanie: dlaczego lustrzanki nie mają na stałe podniesionego lustra w trybie zdjęć seryjnych (n.p. w połączeniu z trybem M i MF) ? Czyżby mechanizm lustra był sprzęgnięty mechanicznie z migawką ? Jakich czynności dokonuje aparat w trybie zdjęć seryjnych, w momencie opuszczenia lustra ? Ktoś wie ?
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

rodzyn
    Gość
    A mikrodrgania przenoszące się na matrycę?

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Offtopikując.
    Prawda jest taka, że ołówek zostawia grafitowy pył, który nie jest w pojeździe kosmicznym pożądany. Dlatego też Rosjanie również używają wymyślonych przez amerykanów długopisów.
    Radku, nie ufam Twojej teorii

Abstrahując od narzędzi piśmienniczych: wiesz że Amerykanie używają rosyjskich silników rakietowych w swojej wiodącej rakiecie Atlas ? (mowa o RD-180) Nie udało im się uzyskać takiego ciągu jak Rosjanom, mimo że pewnie wydali megafortunę na badania. Co ciekawe, w Rosji te silniki stały... w szopie, bo był rozkaz zniszczenia dokumentacji i wszystkich istniejących egzemplarzy, ale ktoś światły (i trzeźwy co ciekawe) ukrył te skarby dla potomnych. Teraz Amerykanie biorą je na licencji. Ciekawie wygląda połączenie super napisu NASA wykonanego farbą, za wartość której można w Rosji kupić całą podobną rakietę, i wykreślonego na silniku, cyrylicą: RD-180.

Więc pewnie Rosjanie te super długopisy dostają w rozliczeniu

Pozdrawiam !
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

| OlyJedi Awatar Eliot
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Myślę że rozwiązania w sprzętu w stylu G1 są przyszłością czy to się komuś podoba czy nie.
    Wszystko zależy od rozwoju elektroniki i jej ceny, wystarczy popatrzeć na historię np. rozwoju procesorów dla rynku masowego
    1998r. AMD K6-2 25μm 80mm2, 9mln tranzystorów;
    2008 core2 duo 45nm 107mm2 410 mln tranzystorów;
    Reszta producentów podąża za rozmiarem technologicznym i upakowaniem, także za kilka lat spodziewam się pseudo-lustrzanki
    wielkości kopaktu z porządnym obrazowaniem i kilkusetgigabajtowym dyskiem ssd za przystępną cenę.
    E510+ZD14-54+ZD50.2+m42

rodzyn
    Gość
    tank_driver:
    potwierdzam choć trochę off topic : Buran- radziecki prom kosmiczny mógł wynosić na orbitę znacznie większe ładunki od promów amerykańskich i też po pierwszym locie trafił do jakiejś "szopy"
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 22.03.09 o 20:13

Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver Zobacz posta
    I tutaj pytanie: dlaczego lustrzanki nie mają na stałe podniesionego lustra w trybie zdjęć seryjnych (n.p. w połączeniu z trybem M i MF) ?
    Podepnę się do pytania. Czy można na stałe podnieść lustro i wykonywać zdjęcia np. w trybie LV. Nie ukrywam, że kupując lustrzankę z tą funkcją miałem nadzieję na "ciche" robienie zdjęć, a tu lipa... Lustro klapie trzy razy przy jednym zdjęciu. Stara hybryda sprawdza się w tym przypadku lepiej. Czy również G1 tego nie wiem, bo nie miałem.
    Pozdrawiam.