Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 61

Wątek: ZUIKO DIGITAL ED 70-300mm - nowy firmware

| OlyJedi Awatar janek222
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Odp: ZUIKO DIGITAL ED 70-300mm - nowy firmware

Kurcze a ja go sprzedałem głównie dlatego, że ten AF nie spełniał moich oczekiwań...
    FL50 zapinane czasem do Fuji X-T4...

| OlyJedi Awatar Skora
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Nie przejmuj się, ja również go sprzedałem razem z E-620, ale po dołożeniu (paru groszy) starczyło na 50-200 SWD i 150-tkę Sigmy
    E-30 + E-3 + trochę różności, co by pasowały do całości.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Mnie 70-300 zawsze ładnie działał po kontraście. Na E-620 miałem wrażenie że w słabym świetle lepiej niż na detekcji fazy. Jak to jeszcze poprawili to jest git. Nie zmienia to faktu że wolniej i z większym bieganiem po zakresie w moim niegdysiejszym "arsenale" działała jedynie Sigma 105 .
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria

To ja jakiś fartowny jestem, bo moja 105-tka trafia szybko i idealnie i punkt.
    Pozdrawiam, Andrzej.
    E-30 | ZD 12-60 | ZD 50-200 SWD | ZD 70-300 | Sigma 105 | Falcon 8 | sporo manualnych stałek M42

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kateb Zobacz posta
    A może po prostu ludzie juz od dawna nie aktualizowali i przeskoczyli z wersji 1.0 na 1.4. Tam po drodze bylo sporo zmian. Ale cóż, nie mam go więc mogę sobie gdybać i zazdrościć.
    Gdy go brałem dwa lata temu, to miałem już wgrane ostanie firmware (1.3), wiec wątpię by w sklepach były aż tak "stare" wersje. To właśnie teraz wszystkie na półkach są z 1.3 i tyle ...
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Amigo! Zobacz posta
    To ja jakiś fartowny jestem, bo moja 105-tka trafia szybko i idealnie i punkt.
    Albo to ja pecha miałem. Fakt - trafiała w punkt zawsze, ale ze słońcem w kadrze lub w marnym świetle było kiepsko. Inna sprawa, że mogła to być kwestia korpusu - z E-30 miałem przyjemność i było lepiej pod względem AF niż z E-620.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Awatar java
    Mieszka w
    Piła i okolice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Witam!

Korzystając z okazji, że post "gorący" zadam pytanie - może ktoś sięz czymś takim spotkał i będzie w stanie pomóc.
    Mianowicie tydzień temu kupiłem na allegro (może i od jakiegoś forumowicza -nie wiem) Zuiko 70-300. Potrzebowałem czegoś dłuższego i w miarę poręcznego naspacery z pasami bo moja Sigma 70-200 jest sporym bagażem i jednocześniekotwicą jak muszę przedzierać się przez jakieś zarośla.

Po otrzymaniu przesyłki zrobiłem szybki test i troszeczkę się zaniepokoiłem boZuiko dziwnie kręcił wokół punktu ostrości to do przodu to do tyłu. Były toniewielkie skoki ale bardzo częste i regularne tak, że do złudzeniaprzypominało to pracę wkrętarką. Przestawienie AF na Continuous Focus pozwalałona złapanie ostrości po pewnej chwili. Testując obiektyw na różnychustawieniach w tym pomiaru światła zauważyłem, że polepszyło sie mu i na SF.Pod jakiejś godzinie obiektyw idealnie ostrzył i już nie żałowałem, że gokupiłem. Incydent wytłumaczyłem sobie jego możliwym "zastaniem się" upoprzedniego właściciela oraz trudami drogi do mnie. Oczywiście do sprzedającegopoleciał duży pozytyw.

Obiektyw testowałem również kolejnego dnia i także, nie zauważyłem żadnychprzypadłości dnia poprzedniego. Za każdym razem trafiał idealnie w punkt i dotego bez jakikolwiek symptomów BF/FF. Na zewnątrz czy wewnątrz pomieszczeń zadnia czy wieczorem oraz z lampą lub bez utwierdzał mnie w słuszności jegozakupu.

W międzyczasie pokusiłem się o aktualizację soft'u do wersji 1.4 (miał 1.3) ipo kilku klapnięciach sprawdzających odłożyłem go na tydzień. Dzisiajtradycyjnie jak co weekend zabrałem swoje psy na cotygodniowy rejz po polach ilasach - oczywiście z nową sympatią

Ta jednak przestała być sympatyczna po pierwszym kadrze. Dokładnie te sameobjawy jak wówczas gdy wyjąłem go z pudełka. Próby na różnych ustawieniachprzynoszą chwilowe polepszenie w jego zachowaniu ale jest to tak krótkotrwałe,że trudno tym razem zauważyć jakąś prawidłowość. Raz lepiej, raz gorzej. Kręci bezumiaru gdzieś w okolicach celu albo lata z końca na koniec. Jak już ustawiostrość to na raty, jakby w międzyczasie stawał na moment aby upewnić się, żezmierza w dobrą stronę.

Nie sądzę, że to moje przyzwyczajanie się do HSM i f=1/2,8 Sigmy? Na pewnojakiś zonk z tym szkłem tylko jaki? Proszę o Wasze typowania. Z góry dzięki za pomoc.

Poz.

P.S. Obiektyw testowałem na E330 i E620 - te same objawy. Styki czyściłem jakbyco.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

A czy czasami za blisko jakiegos obiektu nie chciales zrobic?
    Obiekt aby ten obiektyw wyostrzyl musi umiejscowiony byc powyzej 120cm dla AF i powyzej 90cm dla MF.
    AFC zdecydowanie odradzam, bo ani nie masz puszki do tego, ani szklo sie do tego nie nadaje.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Awatar java
    Mieszka w
    Piła i okolice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Nie, nie zdecydowana wiekszość przypoadków to obiekty odległe - kilkanaście/kilkadziesiąt metrów.
    AFC prędzej łapie niż AFS.
    Poz.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez java Zobacz posta
    Nie, nie zdecydowana wiekszość przypoadków to obiekty odległe - kilkanaście/kilkadziesiąt metrów.
    AFC prędzej łapie niż AFS.
    Poz.
    Opisz dokladnie w jakich warunkach i jakim rzeczom robisz te zdjecia.
    Zakladam, ze baterie sa w obu aparatach naladowane.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów