Witam,
Słowem wstępu - kupiłem ostatnio Vivitara 35ES, "używkę" na Allegro, klona minoltowskiego Hi-Matic'a 7sII. Zaryzykowałem, kupiłem w ciemno. Niestety - lekko stuknięty (używany w warunkach bojowych), bateria wylała w środku, więc trudno ocenić stan światłomierza i sprawdzić działanie przysłony... Jeśli nie jesteśmy majsterkowiczami (bez odpowiednich narzędzi lepiej nie "tykać"), ewentualnie nie mamy czasu, pojawia się pytanie "co dalej"? Warto się wtedy rozejrzeć po okolicy w poszukiwaniu foto-serwisu. Jak się pewnie okaże, tych jest jak na lekarstwo.
Zatem pomysł na wątek - punkty naprawy aparatów analogowych (z cyfrowymi chyba nie ma obecnie takich problemów?). Jakby ktoś chciał dopisać lokalne punkty, to pewnie ułatwiło by to życie niektórym forumowiczom. Obecnie naprawdę trudno spotkać takowe punkty. Nie wszystkie reklamują się jako serwisy sprzętu, a nie zawsze nam wpadnie do głowy, żeby podpytać sprzedawcę. Wpisujcie w tym wątku lokalizację z krótkim opisem "co i jak"? A nóż-widelec ktoś skorzysta
Katowice:
"Kodak Express" Usługi Fotograficzne
Rynek 8, 40-003 Katowice
(obecnie małe zamieszanie ze zmianą numeru, więc nie podaję, żeby nie robić zamieszania)
- wygląda na zwykły punkt foto, ale wystarczy zapytać o naprawę. Serwisant przyjeżdża w środę lub czwartek. Z informacji w sklepie dowiedziałem się, że diagnostyka jest za darmo (pan wycenia usługę i czeka na dalsze instrukcje).
Kraków (znalezione tutaj: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=16540):
Kadeja Adam Naprawa Sprzętu Fotograficznego
ul. Czapskich 1, 31-110 Kraków
tel. (012) 429-10-28 e-mail: serwis@sigma-foto.pl (namiary za googlami)
Najlepiej, jakby "lokalni" ewentualnie korygowali wpisywane tu dane.
Pozdrawiam