Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 142

Wątek: Szkolenie fotopstryk kościelny

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Jolly - podałem wyżej telefon - wystarczy wcisnąć kilka guziczków ...
    Slawek - Krakow to nie Vratislav - tu kiedyś było nawet małe państwo kościelne...

W roku 1315 cały Ostrów Tumski sprzedany został władzom kościelnym i od tego czasu jurysdykcja świecka przestała na wyspie obowiązywać, z czego nierzadko korzystali ci, którzy naruszyli prawo świeckie na terenie Wrocławia. Przejawem swoistych praw obowiązujących na Ostrowie Tumskim był obowiązek zdejmowania nakrycia głowy już przy wejściu na most Tumski (obecny, żelazny, stoi na miejscu średniowiecznego, drewnianego), gdzie stał słup graniczny małego "państwa kościelnego". Obowiązek ten dotyczył również głów koronowanych.
    Ostatnio edytowane przez black_bird ; 27.01.10 o 13:21

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez slawek Zobacz posta
    W Krakowie nie było takich problemów
    uff... niech im buk w dzieciach wynagrodzi.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Dobre info. Nie wiem czy prowadzący będą ci sami co kilka lat temu, jeśli tak to naprawdę polecam. Kurs otworzył mi oczy na kilka spraw, niekoniecznie związanych z fotografowaniem w kościele.
    No proszę, jasne określenie opłaty i jeszcze na symbolicznym poziomie. Kto z rejonu niech skorzysta, IMHO warto, nawet jak sporadycznie fotografuje w kościołach.
    Chyba się zapiszę! Mam do Ciebie pytanie - co to jest to skierowanie od proboszcza? Czy jak robiłeś kurs też był taki wymóg i czy każdy może to uzyskać czy tylko "zawodowcy"?
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    Chyba się zapiszę! Mam do Ciebie pytanie - co to jest to skierowanie od proboszcza? Czy jak robiłeś kurs też był taki wymóg i czy każdy może to uzyskać czy tylko "zawodowcy"?
    To jest kartka, podbita i podpisana przez proboszcza, że jest się praktykującym czy coś w tym stylu, dokładnie nie pamiętam, ale to zdecydowanie nie chodziło o zawodowstwo w sensie fotograficznym. Pamiętam, że prowadzący uzasadniał to m.in. faktem, że ludzie nie chodzący do kościoła nie będą wiedzieli jak się w nim zachować. Info o kursie było czytane z ambony, więc nie było problemu z wytłumaczeniem księdzu o co chodzi. Zresztą w moim przypadku był to proboszcz urzędujący w parafii od dwóch tygodni, stąd owo zaświadczenie miało jedynie charakter pro forma. Osoby, które przyszły na kurs bez tego zaświadczenia zostały poinformowane, że dostaną papier (zaświadczenie o ukończeniu kursu) jak przyniosą.
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 29.01.10 o 00:36
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar magnum
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Tak z ciekawości, co to jest?
    W Bielsku w tamtym roku też tego wymagali, odpowiednia ofiara załatwia sprawę ( a co się nasłuchałem od proboszcza to moje).

W sumie kurs ciekawy, można się dowiedzieć kilku ciekawych rzeczy o których nawet księża w mojej okolicy nie wiedzą.

Koszt w bielsku to było chyba 70zl.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    3 lata temu w Kraku nikt ode mnie nic nie chciał.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    ot Galicja ....

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cholera, jak będzie w Warszawie i też będą kazali papierek od proboszcza przynieść to będę miał problem...
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar magnum
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Cholera, jak będzie w Warszawie i też będą kazali papierek od proboszcza przynieść to będę miał problem...
    Ofiara załatwia wszystko , sam to przeżyłem.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez magnum Zobacz posta
    Ofiara załatwia wszystko , sam to przeżyłem.
    Obyś miał rację, choć wierz mi - stanowię ciężki przypadek
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia