Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 81

Wątek: Foto ainy

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Pomysł miałaś dobry bo to niezwykle urocze zjawisko ale czy jest to co odczułaś na zdjęciu? Cały urok tej gry świateł sie zagubił, z liści i drzew zrobiła sie nic nie wnosząca mozaika a do tego bardzo mocne światło daje w kadrze niemal wypalone obszary. Następnym razem postaraj się wybrac dwa trzy liscie o różnych barwach znajdujace się blisko siebie odpowiednio zakomponuj je w kadrze a efekt bedzie o niebo lepszy. To tylko jeden z sposobów których jest sporo i od Ciebie zależy po który sięgniesz.
    pozdrawiam Wiejo

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Witaj

Bardzo ładnie opisał to Wiejo, ja to bardziej prosto podsumuję - za duży bałagan w kadrze.
    Fotka z kociakami bardzo sympatyczna, przedostatnia seria lepsza w kolorze.
    Pozdrawiam
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar aina
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Witajcie po przerwie Troszeczkę przez ten czas pstrykałam, ale bardzo krytycznie oceniam swoje prace, więc nie chciałam wrzucać byle czego. W każdym bądź razie dodaję coś z ostatniego spaceru.
    Jeszcze raz wielkie dzięki za ocenę i rady
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	10.jpg
Wyświetleń:	165
Rozmiar:	176,7 KB
ID:	15891   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	11.JPG
Wyświetleń:	165
Rozmiar:	251,4 KB
ID:	15892  

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Na 10 widać przyjemną kompozycje kadru z ładną kolorystyką. Wybrałaś ciekawy i charakterystyczny element. Zdjęcie nie oszałamia ale jest przyjemne w odbiorze i skupia odbiorcę otworem w pniu. Na 11 pomimo ciekawej perespektywy z której zrobiłaś zdjęcie zrobił się chaos. Pień dość gwałtownie się kończy w połowie kadru a nad nim nic nie wnoszący gąszcz gałęzi. Trzeba też przyznać, że niebo nie poszło w przepał i jest przyjemnie niebieskie. Myślę, że intencją Twoją było pokazanie jak z takiego spróchniałego pnia odrastają gałęzie. To już jest pewną ciekawostką. Jak możesz podejdź do tematu raz jeszcze i sfotografuj cały pień wraz z koroną gałęzi które z niego wyrastają i porównaj efekt. Nie zniechęcaj się bo zaczynasz wyłapywać motywy godne sfocenia a to już jest postęp.
    pozdrawiam Wiejo

| OlyJedi Awatar aina
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wiejo Zobacz posta
    Na 10 widać przyjemną kompozycje kadru z ładną kolorystyką. Wybrałaś ciekawy i charakterystyczny element. Zdjęcie nie oszałamia ale jest przyjemne w odbiorze i skupia odbiorcę otworem w pniu. Na 11 pomimo ciekawej perespektywy z której zrobiłaś zdjęcie zrobił się chaos. Pień dość gwałtownie się kończy w połowie kadru a nad nim nic nie wnoszący gąszcz gałęzi. Trzeba też przyznać, że niebo nie poszło w przepał i jest przyjemnie niebieskie. Myślę, że intencją Twoją było pokazanie jak z takiego spróchniałego pnia odrastają gałęzie. To już jest pewną ciekawostką. Jak możesz podejdź do tematu raz jeszcze i sfotografuj cały pień wraz z koroną gałęzi które z niego wyrastają i porównaj efekt. Nie zniechęcaj się bo zaczynasz wyłapywać motywy godne sfocenia a to już jest postęp.
    Dziękuję Wiejo, podbudowałeś mnie troszkę. U mnie to tak jest, że w każdym zdjęciu dopatruję się czegoś, niby fajne ale nie do końca. Zauważam fajne rzeczy do fotografowania ale nie umiem ich umieścić w kadrze... no ale każdy kiedyś zaczynał

| OlyJedi Awatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    W sumie Wiejo juz wszystko napisał.
    Pierwsze zdjęcie jest fajne - przez nawet chwilkę myslałem ze to nie otwór w drzewie ale liść
    drugie strasznie chaotyczne. Nie bardzo wiadomo o co chodzi na tym zdjęciu. Kawałek pnia, jakies gałęzie... bałagan. Nie potrawie zinterpretować tej fotki właściwie.
    E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Nie ma to jak posiłkować się Wiejo , zgadzam się z nim.
    pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

| OlyJedi Awatar robert1088
    Mieszka w
    JAROCIN-WLKP
    Siła reputacji
    59
    Moja galeria
    Witam też jestem typowym początkującym W jednym z postów pytałaś się o literaturę Za SZARą mogę polecić książki - autor BRYAN PETERSON -Ekspozycja bez tajemnic -Czas naświetlania bez tajemnic oraz Kreatywna fotografia bez tajemnic Autor dość przystępnym językiem wyjaśnia jak wykonać poprawnie tech zdjęcia Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja jeszcze bym dorzucił książki Michaela Freemana wydane przez Ntional Geographic.
    To napradę dobre pozycje, zdecydownie na plus w stosunku wielu innych.
    Ja ostatnio czytam jego księżkę "Kolor". Graco polecam. Dużo można sie dowiedzieć.
    Pozdrawiam i miłej lektury.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

| OlyJedi Awatar aina
    Mieszka w
    Wlkp
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Dzięki za wejścia i wpisy. Za wskazaną literaturą na pewno się rozejżę - thx

Wreszcie miałam czas żeby podejść do tego pnia raz jeszcze, przepały zmniejszyłam jak umiałam. Uwierzcie - były większe A że obrabiam na laptopie efekt który zamierzyłam może mijać się z rzeczywistością

oceniajcie
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	12.jpg
Wyświetleń:	112
Rozmiar:	408,9 KB
ID:	16744