Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 120

Wątek: [Optyczne] Olympus E-30 - test lustrzanki cyfrowej

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Chłopaki, a jak Wam się układają włosy pod turbanami?
    A skąd mam wiedzieć? Nie ściągam nigdy - nawet na noc...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    A skąd mam wiedzieć? Nie ściągam nigdy - nawet na noc...
    ktoby to zwijał i rozwijał 2 razy na dobę

Wracając do tematu, test pokazał że aparat jest bardzo słaby. Wczoraj przygladałem się bardzo uważnie zdjęciom E-30 i D90, natchniony testem . Wniosek jest jeden ja nie widzę tej słabości. Mało tego D90 jest na 11 miejscu w rankingu matryc DXO i na pierwszym na aparatach cropowych, patrząc na miejsca można by pomyśleć że np. 420 i D90 dzieli przepaść, tylko kurde pokażcie mi to na normalnych zdjęciach. Dlatego najlepiej ogladać zdjęcia, bo testy tylko zakrzykuja zdrowy razsadek...
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Zbyszku avatar może mylić. Ja patrzę w Twój i widzę dorosłego człowieka, a po postach wnioskuję, że pisze podniecony nastolatek, któremu w szkole ktoś zarzucił, że jego resoraki są mniej efektowne.
    Pozdrawiam...
    Widziałeś etmotikony, żartuję z Twego avatara. Czy dotknęło Cię to ? Nie powinno bo jest zabawny wrzuć na luz. Tu nie ma nic ponadto.
    Natomiast Z00m Ty w starym stylu cierpki i niegrzeczny
    /*...................*/
    /* ...........................*/

Awatar kociasek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    w rankingu matryc DXO (...) patrząc na miejsca można by pomyśleć że np. 420 i D90 dzieli przepaść, tylko kurde pokażcie mi to na normalnych zdjęciach.
    Rzecz w tym, że obraz z D90 można mocno podkręcać w postedycji bez nieprzyjemnych konsekwencji w sytuacji, gdy zdjęcia z matryc Olka szybko się "posypią". I tak naprawdę to przede wszystkim pokazuję IMHO testy na DXO - które aparaty (matryce) są najlepsze do agresywnej edycji RAW-ów.

Niestety, ze względu na słabszą dynamikę obecnych matryc Olka chciałoby się nieraz zdjęcie niedoświetlić dla zachowania swiateł, by potem rozjaśnić cienie. I wtedy wyłazi szum. Natomiast przy mniej kontrastowych zdjęciach i niższych czułościach problemu faktycznie (prawie) nie ma.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kupilem e-30 juz miesiac temu - pewnie jako jeden z pierwszych i pewnie teraz powinienem sobie chyba cos zrobic po tym tescie...
    Moje testy sa oparte na mizernym podlozu naukowym. Nie mam mozliwosci ani checi, jak pewnie kazdy tutaj, wykonania pomiarow i spedzenia dlugich godzin na fotografowaniu flaszek ze statywu krzyzujac jednoczesnie wszystkie mozliwe ustawienia.

To co zauwazylem po przesiadce z e-510 dotyczace jakosci obrazu, to glownie wyzsza dynamike zarowno w cieniach i swiatlach w jpg (widoczna juz nawet na wyswietlaczu) i poziom szumow porownywalny z seria e-5xx w zakresie 100-800 i nizszy dla 1600. Nie zauwazylem problemow z utrata wyostrzenia opisywana w tescie.

Nie mam tez zadnych zastrzezen do innych funkcji korpusu nie majach bezposredniego przelozenia na jakosc obrazu.

Czakam na test w dpreview - im bardzo wierze i licze, ze przeczytam tam to samo co widze i co opisaly juz inne portale.
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

qbic
    Gość
    Wiele osób tutaj pisze ze nie widzi - i dobrze, przeprowadzacie test organoleptyczny, który jest użyteczny dla WAS. Obowiązkiem portali jest (w zależności od rodzaju testu) dokonać pomiarów i zaprezentować je w kontekście obecnie istniejącej technologii i konkurencji.

Nie mogą napisać w recenzji: "matryca jest do ****, ale na pewno wam wystarczy". Mogą za to porównać matryce w aparacie w zakresie możliwości obrazowania do innych istniejących na rynku rozwiązań - i tutaj może być kiepsko.

Dziwie się ze jeżeli komuś "pasuje" ten aparat to czeka na jakieś testy i się podnieca tym ze aparat kiepsko wypadł - kupiłeś bo pasował do twoich potrzeb, czy test to nagle zmieni?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    qbic- ci którzy mają te aparaty to już je mają. I po takim teście -sugerujacym wystawienie aparatu na alledrogo od 1 PLN bez minimalnej- patrzą w swoje zdjęcia i nie widzą tych problemów, o których pisze "mundry" portal.
    No to mówią o tym innym, którzy zastanawiali się nad kupnem tego aparatu.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    I po takim teście -sugerujacym wystawienie aparatu na alledrogo od 1 PLN bez minimalnej- patrzą w swoje zdjęcia i nie widzą tych problemów, o których pisze "mundry" portal.
    Nie zauważyłem.

Średnia ocena aparatu to 4,6 w skali 6 punktowej.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta

Dziwie się ze jeżeli komuś "pasuje" ten aparat to czeka na jakieś testy i się podnieca tym ze aparat kiepsko wypadł - kupiłeś bo pasował do twoich potrzeb, czy test to nagle zmieni?
    Kazdy powazny test ksztaltuje rynek i ceny na produkt nowy i uzywany oraz popyt na niego.
    Dlatego tak wazne jest, aby testy nie wykrzywialy rzeczywistosci, a mniej watpliwosci powstaje, gdy sa po prostu w miare zgodne ze soba. Dlatego czekam na dpreview
    Były użytkownik e-systemu. Obecnie Nikon.
    http://foto.moon.pl/uzytkownik/2007

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Nie zauważyłem.

Średnia ocena aparatu to 4,6 w skali 6 punktowej.
    a każda lustrzanka na dpreview ma highly recommended.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra