Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
czy dxomark testuje darki i jakosc zdjec, np banding? w liczbach moze nie byc widoczny.
http://www.dxomark.com/index.php/eng...aracterization
Podejrzewam ze to jest to: pixel response non-uniformity (PRNU)
Myślę, że Optycznym nie było lekko pisząc tą recenzję. Nie dość, że dostali od Olympusa 3 lustrzanki jako prezenty w konkursie urodzinowym, to jeszcze E-30 do testów został dostarczony przez Olka.
Gdyby test miał być stronniczy to raczej na korzyść Olympusa.
Co prawda termin jest użyty, ale nie zauważyłem go w wyliczeniach, pisałem do nich w tej sprawie - na razie zostałem zignorowany.
koniec wyścigu na ilośc pikseli ogłoszony przez olka spadł testującym w samą pore bo na e-30 mogli wykazac,że gęsto upakowana matryca to masa problemów,można powiedziec idealna ofiara tego wyścigu.
Ja co jakiś czas postuluję o nie porównywanie bezpośrednie w testach matryc systemu 4/3 i APS-C/DX przynajmniej pod względem modnych ostatnio szumów. Specyfika, gęstość pikseli sprawi, że zawsze 4/3 będzie można zjechać w takim teście. To jednak zupełnie inny system. Można takie porównanie dać jako ciekawostkę, ale nie oceniać na tej podstawie jakości matrycy. Nie porównuje się w testach "FF" i APS-C. Dlaczego? Pewnie dlatego, że wiadomo, co mniej szumi, co ma jaką specyfikę. Każdy system ma coś gorzej, coś lepiej. 4/3 to inny system. Dlaczego nie ma w testach porównania różnych matryc systemu 4/3? Trochę tych korpusów jest. APS do APS, "FF" do "FF", a 4/3 do 4/3. Tak to powinno wyglądać. Na początku cyfrowych korpusów popełniono ten błąd (pewnie z powodu małej ilości korpusów w ogóle), który teraz jest przez wszystkich bezmyślnie powielany.
Pozdrawiam.
czyli olympusy powinno sie poronywac do kompaktow, wtedy na pewno zyskal by lepsze noty
Ja do optycznych ostrożnie podchodzę generalnie, bo nieraz dziwne wyniki im wychodziły, a zwłaszcza interpretacje i konkluzje jakoś nieobiektywne mi się wydają. Stąd tez ten test nie odbiega od ich normalnego poziomu i jakoś mnie nie dziwi. Oczywiście to moja opinia o nich
/*...................*/
/* ...........................*/
Póki co możesz obejrzeć na dxomark wyniki dla Panasa G1 (prawie na pewno z tą samą matrycą). Nie są krzepiące, w indeksie DxOMark G1 zajmuje najniższą, 52 pozycję wśród obecnie produkowanych korpusów.
Aha, dpreview kończą test E-30, tam procedura testowa będzie nawet bardziej szczegółowa, niż na optycznych.pl