Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 120

Wątek: [Optyczne] Olympus E-30 - test lustrzanki cyfrowej

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    a każda lustrzanka na dpreview ma highly recommended.
    Co prawda nie do końca rozumiem co masz na myśli ale:

http://www.dpreview.com/reviews/sigmasd9/page24.asp
    http://www.dpreview.com/reviews/kodakslrc/page25.asp
    http://www.dpreview.com/reviews/olympuse1/page22.asp

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Według mnie najbardziej sensowne testy ma Imaging Resource. A właściwie nie testy, tylko fakt, że udostępnia rawy, które można porównać z rawami z innych puszek. Więcej nie potrzeba...

A rawy z E-30 też można stamtąd ściągnąć i porównać sobie np. z E-3 czy D90. Optyczni też mogliby to zrobić - może by się nauczyli, jak się powinno robić testy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Zaiste powalające. Daty tych recenzji:
    November 2002 !!
    November 2003;
    June 2004.
    Czyli najmłodsza recenzja ma bez mała 5 lat. Epoka kamienna w fotografii cyfrowej?
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

qbic
    Gość
    http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk2000/page34.asp
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    http://www.dpreview.com/reviews/fuji...pro/page28.asp
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 11.03.09 o 13:24 Powód: Automatyczne scalenie postów

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Wiele osób tutaj pisze ze nie widzi - i dobrze, przeprowadzacie test organoleptyczny, który jest użyteczny dla WAS. Obowiązkiem portali jest (w zależności od rodzaju testu) dokonać pomiarów i zaprezentować je w kontekście obecnie istniejącej technologii i konkurencji.
    Ja na to patrzę inaczej. Kupując aparat chcę narzędzia do fotografowania, bo to moje hobby. Kluczowa jest więc odpowiedź na pytanie - na ile aparat spełni moje oczekiwania w zakresie takiej fotografii jaką uprawiam? Jeżeli czytam test to po to, żeby przybliżyć się do odpowiedzi na to pytanie. Techniczne testy są niewątpliwie wartościowe ale też problem z nimi jest taki, że one dotyczą innego świata - wykresów, tabelek, porównań. Odnoszę wrażenie, że spora cześć ludzi podniecających się takimi testami żyje jedynie w tym świecie - zdjęcia robią niejako przy okazji, o ile w ogóle. Ja chciałbym te niuanse, a może duże różnice, ową "lepszość lub gorszość" zobaczyć na zdjęciach. Skoro D90 ma lux matrycę a E-30 kiepską w zakresie DR, chciałbym obok jakiś liczb i wykresów to zobaczyć. W czym problem ubrać dziewczynę w białą koronkową bluzkę, wyprowadzić na słońce i cyknąć kilka zdjęć jednym i drugim aparatem Będzie widać jak na dłoni w czym jest problem i jaka jest skala różnic. Nie przemawia do mnie jakiś fragmet kościelnego muru i pisanie, że po remoncie oświetlenie owego kościoła się zmieniło stąd trudność w porównaniach. To jest po prostu śmieszne
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Ruff
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Legal Zobacz posta
    Kupilem e-30 juz miesiac temu - pewnie jako jeden z pierwszych i pewnie teraz powinienem sobie chyba cos zrobic po tym tescie...
    Moje testy sa oparte na mizernym podlozu naukowym. Nie mam mozliwosci ani checi, jak pewnie kazdy tutaj, wykonania pomiarow i spedzenia dlugich godzin na fotografowaniu flaszek ze statywu krzyzujac jednoczesnie wszystkie mozliwe ustawienia.

To co zauwazylem po przesiadce z e-510 dotyczace jakosci obrazu, to glownie wyzsza dynamike zarowno w cieniach i swiatlach w jpg (widoczna juz nawet na wyswietlaczu) i poziom szumow porownywalny z seria e-5xx w zakresie 100-800 i nizszy dla 1600. Nie zauwazylem problemow z utrata wyostrzenia opisywana w tescie.

Nie mam tez zadnych zastrzezen do innych funkcji korpusu nie majach bezposredniego przelozenia na jakosc obrazu.
    Mam E-30 krócej, ale moje odczucia są identyczne po przesiadce z E-510.
    Nie znam się na technice fotograficznej a MTFy i inne tabelki to dla mnie trochę czarna magia, wiem tylko, że im wyżej tym lepiej, ale gołym okiem zauważyłem, że jak do moich potrzeb to jakoś lepiej sobie radzi z jasnymi partiami obrazu i nie łapie takich przepałów jak 510. A i z cieni mozna spokojnie całkiem sporo wyciągnąć. Mnie to co oferuje ten aparat bardzo cieszy - szczególnie 11 punktowy w pełni krzyzowy AF, którego mi bardzo brakowało w 510.

Owszem, jestem ciekaw co napisze dpreview, ale ciął się żelkami jak emoludek :P nie bedę jak go nie pochwalą. Ja zauważyłem wyraźny skok jakosciowy w porównaniu do poprzedniego sprzetu i jestem zadowolony.
    A że dość powaznie się zastanawiałem nad D90 właśnie i cały czas wahałem między D90 a E-30 to zdaję sobie sprawę z róznic i tego o ile więcej może D90, ale kupując E-30 byłem świadom, że dostaję pewne funkcje, które mi się bardziej podobają (rozmieszczenie i krzyzowość AF, odchylany ekranik) ale rezygnując z innych (świetny LCD w D90, wyzsze użyteczne ISO i nizsze szumy). Ot coś za coś jak to w życiu.
    Pozdr - Ruff
    (Olympus E-30 + 12-60 + 70-300 + 50 + 3xFL36R)
    przemekrafa.com

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Skoro D90 ma lux matrycę a E-30 kiepską w zakresie DR, chciałbym obok jakiś liczb i wykresów to zobaczyć. W czym problem ubrać dziewczynę w białą koronkową bluzkę, wyprowadzić na słońce i cyknąć kilka zdjęć jednym i drugim aparatem Będzie widać jak na dłoni w czym jest problem i jaka jest skala różnic.
    Zapomnij. Od jakiegoś czasu szukam takiego zestawienia zdjęć, proszę o nie w różnych sprzętowo-onanistycznych dyskusjach. Za każdym razem dostawałem linki do wykresów...

piotrek204
    Gość
    Nie wiem dlaczego wszyscy sie obrazaja na optyczne po tym tescie, po tescie 150/2 byli kochani.
    Oni nie napisali ze tym aparatem nie da sie robic zdjec, to dopowiedzili sobie uzytkonicy tego forum. Wg nich w syntetycznych testach wyszedl troche gorzej od kilku podobnych. Tyle.

Dla wiekszosci uzytkownikow wystarczylaby matryca z kompaktu, i tak przy ISO 100 i dobrym swietle nie bedzie widac roznicy.

Jak ktos jednak przewiduje ze bedzie wyciagal RAWY przy ISO 1600 to niech zrobi w sklepie takie zdjecie i sam oceni czy go to zadowala czy nie.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Nie wiem dlaczego wszyscy sie obrazaja na optyczne po tym tescie, po tescie 150/2 byli kochani.
    Oni nie napisali ze tym aparatem nie da sie robic zdjec, to dopowiedzili sobie uzytkonicy tego forum. Wg nich w syntetycznych testach wyszedl troche gorzej od kilku podobnych. Tyle.

Dla wiekszosci uzytkownikow wystarczylaby matryca z kompaktu, i tak przy ISO 100 i dobrym swietle nie bedzie widac roznicy.

Jak ktos jednak przewiduje ze bedzie wyciagal RAWY przy ISO 1600 to niech zrobi w sklepie takie zdjecie i sam oceni czy go to zadowala czy nie.
    Jest ktos chetny na porownanie? Prosze bardzo, zabierzmy nikony/canony/olympusy. Porobimy zdjecia bialych bluzek, cieni itd. Kazdy pozniej porowna sobie sam w domu i oceni.
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 11.03.09 o 14:04 Powód: Automatyczne scalenie postów

Awatar kociasek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Zapomnij. Od jakiegoś czasu szukam takiego zestawienia zdjęć, proszę o nie w różnych sprzętowo-onanistycznych dyskusjach. Za każdym razem dostawałem linki do wykresów...
    Proszę bardzo (pełna rozdzielczość, co prawda tylko JPG-i), już pierwsze zdjęcie w serii to portret modelki w białej bluzce:
    http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
    Niestety, E-30 wygląda tu bardzo nieciekawie w porównaniu do D90 - całkiem "wypalone" detale na bluzce pomimo, iż zdjęcie ma głębsze cienie.
    Na innych zdjęciach E-30 też przegrywa znacząco z D90 w każdej kategorii: rozpiętości dynamicznej, zaszumieniu, reprodukcji szczegółów.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Nie chcę jpegów. Nie wiadomo, ile one obcinają z rozpiętości tonalnej dostępnej w rawie ani jaki poziom kontrastu mają ustawiony. Porównać między sobą mogę tylko rawy.