Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: zd 12-60 do e-520 czy warto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Przemyśl/Kraków
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Jakiś rok temu miałem ten sam dylemat co TY ciepok77 Miałem E-510 i zastanawiałem się nad kupnem 12-60mm. Kupiłem go i nie żałowałem
    Plusy tego obiektywu w stosunku do kita 14-42:
    - jaśniejszy, przydaje się w pomieszczeniach lub jak się ściemnia
    - 4 mm szerzej na krótki końcu: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12224#8 - w tym wątku wrzuciłem przykładowe fotki, które dają jako takie pojęcie na temat tych 4 mm
    - 36 mm więcej na długim końcu też się przydaje w połączeniu ze światłem 4 i niewielką odległością od jakiej ostrzy można spokojnie robić zbliżenia kwiatków, robaków itd. Przydaje się też przy zdjęciach portretowych.
    - generalnie cały zakres ogniskowych jest genialny

Minusy:
    - praktycznie nie ma co liczyć na wbudowaną lampę błyskową, w 75% sytuacji na zdjęciu pojawi się cień obiektywu
    - trzeba zmienić torbę na aparat
    - minimalnie, jednak w szczególnych sytuacjach zauważalnie beczkuje na szerokim kącie

Używałem tego szkła przez prawie cały poprzedni rok z E510, teraz podpinam do niego E3 i jeszcze ani razu aparat się nie powiesił. Podsumowując - jeśli cena Cię nie odstrasza, nie zastanawiaj się ani chwili dłużej. Z tego co zauważyłem to ceny sprzętu foto w większości sklepów drożeją z tygodnia na tydzień ;/
    E-3, ZD 12-60mm SWD, ZD 50-200mm SWD, TC 2.0, FL-50R

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzieki wszystkim za udzielone wypowiedzi. Widze, ze jest sens zbierac na to szkło. Balem sie wieszania ale widze ze nie tylko z e-520 sie czasem zawiesi. Jesli chodzi o lampe to zainwestowalem w Metz-58AF1, tak że problem z lampa rozwiazany. Dzieki ROBKO za zdjecia, ktore pokazuja, ze te te 2mm na szerokim kacie to tak naprawde wiele. Tak jak pisalem lampe juz mam teraz czas dokupic 2-3 klasowe obiektywy i jak lepiej zapoznam sie z fotografia to tak za jakies 1,5 roku zmienie puszke. Jeszcze raz dzieki za wypowiedzi.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam !

Zuiko 14-54 jest lepiej wykonany od kita i
    jest jasniejszy takze od... Zuiko 12-60.

Jak do swojego E-410 podpialem Zuiko 12-60 to mialem w pomieszczeniu
    z jarzeniowkami problem z ustawieniem AF natomiast Zuiko 14-54 lapal mi AF bez problemu.

W sumie wybralem inna konfiguracje i jest bardzo ok...

Pozdrawiam.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Do E510, nie zastanawiaj sie genialne szkło. Potem sobie puszkę zmienisz a szkło będzie w sam raz na lata
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Wiesz co, ciepok 77 może najpierw popstrykaj trochę zdjęć, bo sprzęt to nie wszystko .

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Baudolino Zobacz posta
    A po jakiego grzyba ma pstrykać?? Konkretne pytanie o sprzęt, a nie o rady dotyczące techniki fotografowania. Nie bardzo rozumie o co chodzi z tym pstrykaniem..
    O to, że ledwo kupił puszkę (styczeń) a już szuka zmian a jestem pewien, że jeszcze nie poznał dobrze aparatu, ot i tyle.

P.S.
    A kupić wolno mu wszystko.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Kolego LEKAR masz racje nic nie zastapi praktyki. To, ze niedawno kupilem swoja pierwsza lustrzanke nie znaczy ze to moj pierwszy aparat. Zaglebiajac sie w oznaczenia obiektywow zaczalem rozpoznawac roznice. Kiedys przy zwyklych kompaktach nie zwracalem na to uwagi. Teraz po zapoznaniu sie z tym wszystkim kupiłbym samo body + lepszy obiektyw a nie płacil za kitowce, ktore na alegro mozna kupic za 270zł i tak nie ma chetnych. Instrukcje jesli chodzi o e-520 przestudiowalem chyba z 8 razy a i tak jeszcze do niej zagladam. A to, ze chce inwestowac to znak, ze chce sie rozwijac. Ale dzieki za rade i napewno bede duzo pstrykał.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ciepok77 Zobacz posta
    Kolego LEKAR masz racje nic nie zastapi praktyki. To, ze niedawno kupilem swoja pierwsza lustrzanke nie znaczy ze to moj pierwszy aparat. Zaglebiajac sie w oznaczenia obiektywow zaczalem rozpoznawac roznice. Kiedys przy zwyklych kompaktach nie zwracalem na to uwagi. Teraz po zapoznaniu sie z tym wszystkim kupiłbym samo body + lepszy obiektyw a nie płacil za kitowce, ktore na alegro mozna kupic za 270zł i tak nie ma chetnych. Instrukcje jesli chodzi o e-520 przestudiowalem chyba z 8 razy a i tak jeszcze do niej zagladam. A to, ze chce inwestowac to znak, ze chce sie rozwijac. Ale dzieki za rade i napewno bede duzo pstrykał.
    Życzę powodzenia!

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Swojego 12-60 kupiłem w komisie po okazyjnej cenie z małym przebiegiem w idealnym stanie, kartą gwarancyjną itp. Tak więc staraj się upolować też takie okazje.
    Z miejsca go polubiłem i jest teraz moim podstawowym uniwersalnym szkłem. Jak biorę aparat bez konkretnego planu, a nie chcę brać całego zestawu to podpinam tylko jego. Przyzwyczaiłem się nawet do rozmiarów i wagi, choć miałem na początku pewne obawy.
    PS. Na marginesie - drażnią mnie komentarze w stylu - po co lepszy obiektyw kupować jak się dopiero aparat kupiło z kitem. Swojego 12-60 kupiłem w niecały rok po kupnie kita 510 i nie uważam, że się pospieszyłem, a zabawę (bo potrafię się jeszcze bawić w fotografię) tym sprzętem polubiłem jeszcze bardziej. Nie bardzo więc rozumiem teorię wg której jedyną słuszną drogą jest wspinanie się po jakiejś "drabince sprzętowej" zależnej od ilości zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez sebol1975 ; 9.03.09 o 22:09
    Pozdrawiam
    Sebastian
    OM-D E-M5 + 12-50 + 45

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ciepok77 Zobacz posta
    Dzieki wszystkim za udzielone wypowiedzi. Widze, ze jest sens zbierac na to szkło. Balem sie wieszania ale widze ze nie tylko z e-520 sie czasem zawiesi. Jesli chodzi o lampe to zainwestowalem w Metz-58AF1, tak że problem z lampa rozwiazany. Dzieki ROBKO za zdjecia, ktore pokazuja, ze te te 2mm na szerokim kacie to tak naprawde wiele. Tak jak pisalem lampe juz mam teraz czas dokupic 2-3 klasowe obiektywy i jak lepiej zapoznam sie z fotografia to tak za jakies 1,5 roku zmienie puszke. Jeszcze raz dzieki za wypowiedzi.
    bardzo dobrze kombinujesz, bardzo dobrze
    a komentarzami jak ten od lekara się nie przejmuj, to taka nasza polska cecha już jest
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5