Jakiś rok temu miałem ten sam dylemat co TY ciepok77Miałem E-510 i zastanawiałem się nad kupnem 12-60mm. Kupiłem go i nie żałowałem
Plusy tego obiektywu w stosunku do kita 14-42:
- jaśniejszy, przydaje się w pomieszczeniach lub jak się ściemnia
- 4 mm szerzej na krótki końcu: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=12224#8 - w tym wątku wrzuciłem przykładowe fotki, które dają jako takie pojęcie na temat tych 4 mm
- 36 mm więcej na długim końcu też się przydaje w połączeniu ze światłem 4 i niewielką odległością od jakiej ostrzy można spokojnie robić zbliżenia kwiatków, robaków itd. Przydaje się też przy zdjęciach portretowych.
- generalnie cały zakres ogniskowych jest genialny
Minusy:
- praktycznie nie ma co liczyć na wbudowaną lampę błyskową, w 75% sytuacji na zdjęciu pojawi się cień obiektywu
- trzeba zmienić torbę na aparat
- minimalnie, jednak w szczególnych sytuacjach zauważalnie beczkuje na szerokim kącie
Używałem tego szkła przez prawie cały poprzedni rok z E510, teraz podpinam do niego E3 i jeszcze ani razu aparat się nie powiesił. Podsumowując - jeśli cena Cię nie odstrasza, nie zastanawiaj się ani chwili dłużej. Z tego co zauważyłem to ceny sprzętu foto w większości sklepów drożeją z tygodnia na tydzień ;/