Które z argumentów nazywasz farmazonami?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Czemu utrudniać? Zdjęcia robi? Robi. Ładne? Ładne.
Nie widzę w tym żadnego utrudnienia. Co innego gdyby trzeba było robić bez wizjera, albo z błędem paralaksy; o to wtedy rzeczywiście jest utrudnienie![]()
Ostatnio edytowane przez diabolique ; 9.03.09 o 14:32 Powód: Automatyczne scalenie postów
Było już takich dyskusji bez liku. Myślę, że nie ma co gdybać na ten temat, bo brutalna rzeczywistość zweryfikowała przydatność E1 do zdjęć reporterskich. Pokażcie mi zawodowego foto-reportera z jakiejś przyzwoitej gazety, który robił tym aparatem?
A które nimi nie są?
Nie znajduję ani jednego powodu dla którego należałoby wskazać na E-1. Od używanego ISO, poprzez AF, wielkość matrycy (mpx), na wielkości wizjera kończąc. Najzabawniejsze jest zawsze to, że kończy się na achach nad kolorami ejedynki i ochach nad 14-54, którego podobno nie ma w żadnym innym systemie. I na stwierdzeniach, że to człowiek robi zdjęcia i że da się robić reportaże manualnymi szkłami... (co ma, kurka wodna, człowiek do wyboru aparat???)
Przypomina to trochę sytuację, kiedy koleś pyta czy warto kupić Scodę Octavkę, a ludziki mówią, że Warszawa to jest samochód z duszą... (celowo przerysowuję!).
Litości... a później dziwicie się, że śmieją się z fanatyków...
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
Sorry za mały OT
Dla mnie E-1 to taki odpowiednik nokia 6310i w komórkach, maszyna nie do zarżnięcia, perfekt. Tylko tak jak E-1 jest teraz zaginane przez np. Canona 1000 D (szybkość), tak 6310i przegrywa bo nie ma aparatu, GPS, radia itp.
pos. powoli dojrzewam do decyzji aby kupić sobie tą "normalną" komórkę![]()
Z kliszą na szyi.
Olympus 35 RD.
Znam ten argument. Oczywiście, że można robić świetną reporterkę kliszowym dalmierzowcem. Podobnie jak można zjadać tylko to co się własnoręcznie upoluje przy pomocy dzidy.
Można. Ale po co?
ps.
Jestem ostatnią osobą, która przywiązuje nadmierną wagę do sprzętu. Ale jakieś rozsądne minimum (dla mnie to m.in. sprawny AF) to konieczność, żeby się nie męczyć i nie denerwować przy fotografowaniu.
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 9.03.09 o 14:52