Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 116

Wątek: Nikon D80 vs E1

qbic
    Gość
    Dla mnie na + d80 przemawia tylko większy wizjer i szybszy AF, reszta za E-1. Kluczowa tutaj może okazać się gwarancja, naprawa E-1 może już być nieopłacalna.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Rzęch, że staroć. A staroć jest to bardzo, co oczywiste. Przykro mi, ale ja legendy E-1 jako superwykopanegowkosmosinajbardziejzajebistegoapara tunaświecie nie uznaję. Puszka fajna, to wszystko.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Panowie, nie róbcie chłopakowi wody z mózgu. Dziadek przy D80 leży i kwiczy. Racjonalny argumenty za E1 to uszczelnienia. Ale jeśli pytający ich nie potrzebuje to Nikoś będzie lepszy w każdym calu.

Drugi argument za E1 to dość tani i bardzo dobry obiektyw 14-54. W Nikonie nie ma odpowiednika tego szkiełka w tej cenie.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

diabolique
    Gość
    Zastanowiłem się chwilę.
    Skoro masz E-1 i zastanawiasz się nad zmianą, to znaczy, że ten sprzęt ci nie leży. Zmienisz więc prędzej czy później. Szukasz tylko pretekstu.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Wybór wcale nie jest prosty i jednoznaczny na korzyść D80. Nigdy nie miałem swojej E-jedynki ale jak chciałem to brałem na kilka dni i fotografowałem. Zawsze z wielką przyjemnością i pewnym respektem, nie wiem czy wiecie o czym piszę. To jest aparat piękny. Jakość wykonania, ergonomia, kultura pracy - w tym sensie chyba najlepszy aparat jakiego używałem. Zdjęcia bardzo dobre zawsze "mi wychodziły". D80 to jest jednak przynajmniej półka niżej. Ot dobry aparat - ładny wizjer, szybki AF, dwie rolki i pomiar światła, którego trzeba się nauczyć. Używałem go, czasami nawet używam bo ma go mój dobry znajomy, złego słowa nie powiem, niemniej nie wzbudza u mnie takich reakcji czy chęci do fotografowania jak E-1. I nie zmieni tego fakt, że D80 wygrywa w licytacji na specyfikację. A - no i D80 oczywiście nie jest uszczelniony...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Panowie, nie róbcie chłopakowi wody z mózgu. Dziadek przy D80 leży i kwiczy. Racjonalny argumenty za E1 to uszczelnienia. Ale jeśli pytający ich nie potrzebuje to Nikoś będzie lepszy w każdym calu.
    [...]
    No toż mówię właśnie.
    Swego czasu, gdy przymierzałem się do pierwszej lustrzanki miałem dylemat: E-500 czy E-1,
    który wówczas już był w bardzo dobrej cenie.
    Zacząłem czytać o nim wątki tu na forum i spytałem. Ktoś bardzo rozsądny powiedział wtedy krótko, bierz E-500. Co też uczyniłem i przez ponad 2 lata użytkowania nie żałowałem, że to nie E-1. Ani brak uszczelnień, ani nawet ten tyci wizjerek mi nie przeszkadzały.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrekb Zobacz posta
    Witam,
    mam Olka e1 i dziś pojawiła mi sie pożliwość kupienia Nikona d80...
    Który aparat lepiej sprawdził by się w reporterce? D80 wydaje mi się,że jest szybszy od Olka, ale moge się mylić, który z nich masz szybszy af?
    Proszę o pomoc
    Zdecydowanie szybszy AF ma Nikon ale D80 jest baaardzo plastikowy.

Co do szkiel to bylem swiadkiem jak system pomiarowy D80 glupial w sposob
    niezrozumialy i nie wspolpracowal dobrze ze starszym szklem.

Odnioslem wrazenie, ze D80 gladzi obraz czego wczesniejsze
    modele Nikona nie robily.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Z
    Co do szkiel to bylem swiadkiem jak system pomiarowy D80 glupial w sposob
    niezrozumialy i nie wspolpracowal dobrze ze starszym szklem.

Nie spotkałem aparatu w którym system pomiaru światła nie głupieje w specyficznych sytuacjach.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    kultura pracy - w tym sensie chyba najlepszy aparat jakiego używałem.
    Jak AF jeździ w tę i nazad nie trafiając w punkt przy trochę słabszym świetle to nie widzę w tym kultury pracy.

E1 to fajny aparat, ale AF go w moich oczach dyskwalifikuje. Wiem, że można mimo tego robić dobre zdjęcia. Wiem, można ostrzyć ręcznie. Ale ja piszę z mojego punktu widzenia. Szybki i precyzyjny AF to podstawa.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    E1 to fajny aparat, ale AF go w moich oczach dyskwalifikuje. Wiem, że można mimo tego robić dobre zdjęcia. Wiem, można ostrzyć ręcznie. Ale ja piszę z mojego punktu widzenia. Szybki i precyzyjny AF to podstawa.
    Nie popadajmy też w przesadę. W końcu nie zawsze super szybki i super pewny AF jest konieczny. Sam długo używałem sprzętu z kiepskim AF (Minolta Dynax 5D) i zdjęcia dość spokojnie dało się robić.

Oczywiście są dziedziny gdzie bez super AF jest bardzo ciężko, ale nie wiemy w sumie co pytający chce dokładnie fotografować i na ile może żyć z AF z E-1.
    Zapraszam do albumu i galerii