Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Sprzęt do fotografii, prośba

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Sprzęt do fotografii, prośba

Witam.
    Fotografią zajmuję się od niedawna i nie mam zbyt dużego doświadczenia. Dlatego zwracam się do Państwa o pomoc. Aparat służy mi przede wszystkim jako narzędzie (chociaz to zapewne śmiesznie brzmi). Aparatem fotografuje przedmioty sprzedwane za pośrednictwem internetu, eskpozycje na etykiete. Są to zazwyczaj łóźka jak i przedmioty mniejsze. Zdjęcia zawsze robiłem ze statywu aparatem nikon 3700 przy oświetleniu zewnętrznym (lampa przekłamuje u mnie kolory, produkty błyszczą).
    Chciałbym zagłębić się nieco w temat lustrzanek. Czytam od kilku tyg troche na ten temat. Zastanawiałem się nad kupnem lustrzanki Olympus e520 z aukcji Olympus E-520 + Zuiko 14-42 + Zuiko 40-150
    Dodatkowo karta 8GB
    Markowa i solidna torba na cały zestaw
    za 2079 zł. Interesuje mnie AF w body, stabilizacja. Zdjęcia będą robione zazwyczaj przy oświetleniu dlatego nie potrzebuje wielkich rozpiętości w ISO, aczkolwiek niehciałbym spotkać szumów na niższych wartościach.Czy to dobra cena? Czy te obiektywy "dadzą radę" w zdjęciach o których wspominałem? Czy jest to zestaw uniwersalny do nauki, czy to dobry start w temat lustrzanek. Budźet to około 2 tys, widełki 500 zł. Towar musi być nowy(jako że jest potrzebny w firmie). Chciałbym go zabrać także na rodzinne wypady itd. Czy obiektywy się "nadają"? Nie interesują mnie kompakty ani hybrydy. Ciekawi mnie to czy z czasem można dobrać obiektyw do zdjęć makro w/w aparacie.
    Co polecacie w tym przedziale cenowym dla osoby uczącej sie fotografi?
    Canon, Nikon, Olympus, Pentax?
    Pozdrawiam

Awatar giekon
    Mieszka w
    Gdansk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Witaj.Je ze swojego doświadczenia mogę powiedziec,ze e520 to świetny sprzęt na początek.Miałem i mam nadal hybryde ale w warunkach gdzie świeci światło sztuczne muszę powiedziec,że aparat przekłamuje.Jeśli chodzi o zdjęcia rodzinne,plener,jest to aparat stworzony do tego.Posiadam sprzęt od 27.03.2009 i teraz dopiero widze różnice

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    a Canon Eos 450D+ 18-55 IS w podobnej cenie?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    jeśli chodzi o uniwersalność to E520 z dwoma obiektywami (najlepsze obiektywy kitowe na rynku). Szum masz dopiero powyżej ISO400. Stabilizacja w korpusie (kupisz przelotkę na szkła zenita i działa stabilizacja z nimi). Tylko 3 punkty AF, ale i tak w 99% używa się środkowego i przekadrowuje bo tak jest szybciej i wygodniej, niż kręcenie kółkiem i przestawianie.

C450D to niestety mniej uniwersalna zabawka, no i tylko jedno szkło. Do tego kiepsko się to trzyma

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Czyli początek fotografii i zdjęcia wyżej wymienione (chodzi o ekspozycje łóżek) warto zacząć od olympusa z dwoma kitowymi obiektywami?

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    myślę, że tak
    jak jesteś przyzwyczajony do kompaktu to masz tryb ostrzenia po kontraście w LifeView, to też bardzo przydatna rzecz. E520 to świetny aparat do nauki, ma spore możliwości konfiguracji, ale tez nieźle działającą automatykę.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ja na początku w związku z kasą też się obracałem w tych rejonach i wtedy wybrałem E-500 + dwa kitowe i się nie zawiodłem. Takich kitowych obiektywów nie dostaniesz w żadnej innej firmie. Teraz jeszcze doszła stabilizacja w korpusie + od samego początku świetnie działający odkurzacz na matrycy. Później za nieduże pieniądze świetna stałka 50mm i nic tylko cykać foty. Jeśli Canon czy Nikon to profesjonalna półka. Jeśli najniższa zdecydowanie Olympus. Za tą cenę najlepsza jakość.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    To moje dotychczasowe zmagania z fotografią
    http://www.imagic.pl/public/pview/277528/DSCN6027.JPG i
    http://www.imagic.pl/public/pview/277529/DSCN5405.JPG
    Zdjęcia zrobione zwykłą cyfrówką. Niestety moja wiedza jest znikoma i mają na pewno wiele błędów.
    Ostatnio edytowane przez Qben ; 8.03.09 o 14:24

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kali999
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Musisz coś poprawić, bo nie widać zdjęć.

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    widzę, że lubisz robić zdjęcia makro, to olek dodatkowo będzie świetnym wyborem, bo to najlepsza lustrzanka do zdjęć makro, dzięki trochę mniejszej matrycy niż w lustrzankach innych producentów. Daje to większą głębię ostrości na zdjęciach przy tym samym otworze przysłony. Co w makro jest zdecydowanie zaletą

Do zestawu dobierz sobie jeszcze Konwerter makro Raynox DCR250.