Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 41

Wątek: kostka z wspomaganiem AF?

| OlyJedi Awatar nipo80
    Mieszka w
    Orle k. Wejherowa
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    No i w sumie chyba znalazłem proste i tanie rozwiązanie.

Można do tego wykorzystać odwrotnie działającą fotocelę.
    Kolega obiecał opracować schemacik.
    Postaram się coś takiego sklecić.
    Dam znać.

Pozdrawiam
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Dziś zrobiłem testy z E-520.

Test robiłem następująco:
    Wszystko w automacie, dioda zapalna na sztywno, gaszona z ręki po ustawieniu ostrości.

Wykorzystałem diodę ze starego Sony DSC-P32

W pokoju panował półmrok.
    1.test
    Najpierw próbowałem ustawić na jednolita ścianę. Tu nic nie pomogło. Nie chciał złapać ostrości.

2.test
    Próbowałem na ścianę spust do połowy i potem na obraz o 0,5 metra bliżej.
    - bez niczego miernie
    - z diodą złapał po chwili około 2-3 sek
    - spawara za 3-4 pobłyskiem złapał ostrość

3.test w całkiem ciemnym pokoju (jako punkt pomiaru ostrości posłużył mi syn - odległość około 3m)
    - bez niczego - zero rezultatu
    - dioda poświeciłem złapał ostrość po ok 2-3 sek.
    - spawara za 3 pobłyskiem złapał ostrość

Czyli jak w przypadku powyżej.

Jedyna różnica lepiej być oświetlonym diodą niż dostać 3 razy spawarką po oczach.

Jestem zdecydowany na wykonanie egzemplarza próbnego, jutro będę męczył kolegę żeby przygotował mi schemat "odwrotnej fotoceli".

Jak coś zmajstruję to dam znać.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez nipo80 ; 19.03.09 o 21:30 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nipo80 Zobacz posta
    Dziś zrobiłem testy z E-520.
    Mając E-520 można takie urządzenie podłączyć do gniazdka nibyUSB 12pin
    tak jak wężyk spustowy.

Wtedy można wykryć kiedy przycisk w aparacie nie jest wciśnięty, wciśniety do połowy lub wciśnięty do końca.
    W takim przypadku wspomaganie zapalałoby się tylko gdy przycisk byłby wciśnięty do połowy.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Wtedy można wykryć kiedy przycisk w aparacie nie jest wciśnięty, wciśniety do połowy lub wciśnięty do końca.
    W takim przypadku wspomaganie zapalałoby się tylko gdy przycisk byłby wciśnięty do połowy.
    A to działa w obie strony? Jest "zwarcie" na poszczególnych pinach kiedy jest wciśnięty spust migawki?

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    nipo80 w załączniku schemat sterownika lasera podświetlającego autofokus.
    Przycisk S1 załącza laser i układ fotocely ,powtórne naciśniecie przycisku S1 Wyłącza laser.
    Pierwszy błysk lampy zawsze wyłącza laser. Ja używam lasera czerwonego 5mW z płaską cienką jedną linią ustawionego tak, aby widoczny był na centralnym punkcie autofokusa .
    Zaletą tego rozwiązania jest że nie świecisz po oczach i znaczny zasiek około 10m.
    Wadą jest cena lasera i komplikacja obsługi.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	FOTO_SWITCH.jpg
Wyświetleń:	229
Rozmiar:	123,0 KB
ID:	13844  
    Darek

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    A to działa w obie strony? Jest "zwarcie" na poszczególnych pinach kiedy jest wciśnięty spust migawki?

Pozdrawiam
    Sprawdzałem miernikiem na E-300 i faktycznie wciśnięcie przycisku w aparacie (nie w gripie co oczywiste) powoduje zwarcie (takie normalne i bez "").
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez dadu Zobacz posta
    Wadą jest cena lasera
    Kiedys wskaźnik laserowy kupiłem na straganie za 10 zł więc to chyba nie majątek.
    Ostatnio edytowane przez skow ; 20.03.09 o 23:42 Powód: Automatyczne scalenie postów
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Sprawdzałem miernikiem na E-300 i faktycznie wciśnięcie przycisku w aparacie (nie w gripie co oczywiste) powoduje zwarcie (takie normalne i bez "").
    Wciśnięcie do połowy, czy całkowicie ?
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver Zobacz posta
    Wciśnięcie do połowy, czy całkowicie ?
    W wężyku (gniazdku) są trzy przewody:
    1. masa
    2. "do połowy" (i do końca)
    3. "do końca"

czyli "do połowy" zwierany jest również przy wciśniętym przycisku do końca.
    Potrzebny wiec jest jakiś układ, który by zapalał wspomaganie AF przy zwartym "do połowy" ale gasił przy zwartym "do końca" (przy wciąż zwartym "do połowy").

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Układ będzie banalnie prosty, można go oprzeć na jednym tranzystorze NPN lub nawet FET dla większej oszczędności energii. Problem polega na tym, że będzie potrzebny kabel który pójdzie na stałe od portu USB do kostki doświetlacza AF, no i zasilanie diody, jeśli nie będzie można go podprowadzić tego ani z portu lampy, ani z portu USB. Najlepiej gdyby kabel był z wtyczką kątową, podobnie jak w gripach. W takim wypadku na zasilanie proponuję baterie CR2016/2026/2032 w zależności od pożądanej grubości "kostki". Tutaj szczęśliwi posiadacze gripów, którym taki układ można weń wbudować (notabene podświetlający "od dołu"). Jest jeszcze jedno rozwiązanie, bazujące na poprzednim pomyśle, mianowicie zbudowanie malutkiej skrzynki (w sklepach elektronicznych zwykle mają kilka rodzajów niewielkich obudów z tworzyw sztucznych, niektóre z przyłączami/koszyczkami na baterie, jeśli nie można je kupić osobno), którą będziemy podwieszać od spodu aparatu i mocować na gwincie statywu/gripa.

Reasumując:
    1. Gdyby z portu USB aparatu lub z szyny lampy wychodziło stale (lub nawet w stanie "bez przyciśnięcia przycisku") napięcie 3,3~5V, odpada problem z zasilaniem.
    2. Problem zdobycia kątowej wtyczki do wspomnianego portu, prosta może mocno przeszkadzać i być podatna na wyłamanie.

I dokładając deser do dania:
    W maju kończy mi się gwarancja na body, z chęcią je rozbebeszę i doprawię mu taką diodę na stałe, mając dostęp do elektroniki wewnątrz można zrobić ten układ niemal niewidocznie (poza "oczkiem" diody wystającym na zewnątrz aparatu). Wyjdzie albo E510 który pójdzie do kubła, albo aparat ze znacznie lepszym układem AF. Sprawdzę też czy zadziała dioda IR, można kupić wersje bardzo mocne, używane n.p. w bezprzewodowych słuchawkach IR, wtedy nie będziemy ślepić fotografowanych.

Pozdrawiam !
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tank_driver Zobacz posta

I dokładając deser do dania:

....................................
    Sprawdzę też czy zadziała dioda IR, można kupić wersje bardzo mocne, używane n.p. w bezprzewodowych słuchawkach IR, wtedy nie będziemy ślepić fotografowanych.

Pozdrawiam !
    To by była świetna sprawa ! Czekam w takim razie na wnioski z prób . Tylko nie spal aparatu .

Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Rumpel, moja druga ekonomiczna połówka mówi, że do póki E510 działa, nie mam szans na E30. Więc teraz jestem ściskany pomiędzy pomiędzy siłą swojej ambicji i chęcią pomocy Forumowiczom, a niesamowitym apetytem na E30. Jeśli mi się uda powiem jej tak:
    Widzisz co zrobiłem z tak prostym i archaicznym aparatem ? Pomyśl więc (kobieto ) co mógłbym zrobić z E30 !