Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 112

Wątek: 12Mpix wystarczy, Imager AF niedługo lepszy od fazowego?

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

12Mpix wystarczy, Imager AF niedługo lepszy od fazowego?

http://news.cnet.com/8301-13580_3-10...g=2547-1_3-0-5

Ciekawostki z tego:
    - Najwyraźniej Olek zamierza się zatrzymać na 12 megapikselach, jest nawet wypowiedź, że jak ktoś chce więcej to ma kupić sobie FF.
    - Zapowiadają też, że Imager AF będzie lepszy od fazowego dzięki temu, że jest dokładniejszy.
    - Imager AF w E-30 nie używa całej matrycy i przez to oszczędza prąd.
    - (chyba najważniejsze) chcą się skupić na DR, reprodukcji koloru i lepszym zakresie ISO.
    Ostatnio edytowane przez Magnesus ; 6.03.09 o 09:54
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

dinx6
    Gość
    I bardzo dobrze. Nie sądzę zresztą, by Olek marketingowo na tym stracił, bo wcześniej czy później ktoś musiał zakończyć wojnę na piksele.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Przypuszczam, że to nie zakończenie, ale chwilowe zawieszenie broni. W każdym bądź razie jest szansa, że trzymając się przez jakiś przynajmniej czas 12Mpix poprawią matryce trochę pod innym względem.

Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    To bardzo dobra wiadomość. 12M naprawdę wystarczy amatorom, zaawansowanym amatorom i dużej rzeszy zawodowców. Może inni też przystopują, jak do księgowych dotrze fakt że niewiele obiektywów innych systemów jest w stanie podołać wymaganiom matrycy 5D Mk 2 , czy podobnych aparatów. Czas już najwyższy na stop.

Pozdrawiam
    Canon 40D, Canon 7D, Olympus E-410, Olympus E-PM2

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    171
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magnesus Zobacz posta
    Ciekawostki z tego:
    - Najwyraźniej Olek zamierza się zatrzymać na 12 megapikselach, jest nawet wypowiedź, że jak ktoś chce więcej to ma kupić sobie FF.
    - Zapowiadają też, że Imager AF będzie lepszy od fazowego dzięki temu, że jest dokładniejszy.
    - Imager AF w E-30 nie używa całej matrycy i przez to oszczędza prąd.
    - (chyba najważniejsze) chcą się skupić na DR, reprodukcji koloru i lepszym zakresie ISO.
    Ciekawe. Bardzo mi się podobają te postulaty. To może świadczyć o tym, że Olek ma coś do powiedzenia w temacie matryc i nie jest to tylko prosta zależność od Panasonica, a może Olympus w przyszłości zakłada wyposażenie swych aparatów w inne sensory niż Panasa? W każdym razie ciekawe czy Panasonic ma takie same założenia co do matryc jakie zapowiedział przedstawiciel Olympusa Poza tym Olympus może sobie pozwalać na konferencje, deklaracje bo maja czas - rozpoczął się kryzys a Olympus ma 3 półki aparatów, z których E-3 jest najstarszy a nie jest to stary aparat. Innymi słowy - mają czas....
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Swoją drogą widziałem ostatnio zdjęcie E-620 obok E-520 i rzucało się w oczy, że znikł napis z ilością megapikseli.

| OlyJedi Awatar pol189
    Mieszka w
    Gliwice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    DZIĘKI CI BOZIEEEE!

Za każdym razem jak muszę tłumaczyć, że te MPXy wystarczą Pani do odbitek to rzygać mi się chce.... Laicy patrzą na to i nieważne czy to będzie szumieć na wyższym ISO czy nie. Mam mieć min. 8 i już...

No i oczywiście brawo za postawienie na jakość odwzorowania kolorów i szczegółów w przyszłych matrycach....
    Zapraszam do komentowania moich zdjęć w galerii.
    Taki tam wątek z moimi różnistymi zdjęciami, oraz ślubno plenerowe zmagania.
    Poszukujesz ciekawych wtyczek do GIMPa zajrzyj koniecznie tutaj....

qbic
    Gość
    IMO wprowadzenie np klasy odwzorowania A,B,C,D wprowadziłoby porządek. np A dla przedziału lustrzanek (w chwili produkcji) pierwszych dziesięciu z DxOmark (ew inna metoda pomiarowa,oparta na RAW, oraz wykrywanie mieszania w rawach co obniżałoby punktacje), B 10-20, C-20-30... itd

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    IMO wprowadzenie np klasy odwzorowania A,B,C,D wprowadziłoby porządek. np A dla przedziału lustrzanek (w chwili produkcji) pierwszych dziesięciu z DxOmark (ew inna metoda pomiarowa,oparta na RAW, oraz wykrywanie mieszania w rawach co obniżałoby punktacje), B 10-20, C-20-30... itd
    Przepraszam, ale... LOL
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    171
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Nie mierz innych swoją miarą. Przeglądałem owe testy DxOmark i ja nie widzę/nie potrafię wykorzystać przewagi matrycy aparatu z miejsca 7 nad tym z 11... itd. Dla jednego to będą różnice ogromne, kryterium wyboru aparatu, dla innego pomijalne. Aparat to nie tylko matryca ale i parę innych właściwości. Poza tym poza aparatem potrzebuję jeszcze obiektywu(ów) i jestem gotowy zapłacić za to tyle i tyle... DxOmark to nie jest wyrocznia, zaklęcie - to jedno z możliwych sposobów na ocenę matrycy w aparacie. Nie mam zamiaru podważać wyników ich testów - zapewne są wartościowe i obiektywne ale nie dajmy się zwariować... W Twoich postach DxOmark pojawiło się kilkanaście razy albo i więcej w ostatnich kilku tygodniach , niczym jakaś mantra.
    Ważne ile można wycisnąć z RAWów z poszczególnych aparatów ale zaryzykuję stwierdzenie, że w aparacie amatorskim jakość JPGów prosto z aparatu jest równie ważna. Zdajesz się patrzeć na to wyłącznie z własnej perspektywy.
    W innym wątku piszesz, że Olympus "mógłby się nie wygłupiać" z programami "art". Znów zdaje się nie widzisz, że E-620 to ma być "entry level" - aparat dla amatorów, którzy nie mają często pojęcia o Photoshopie a czasem i komputerze i dla nich taki ficzer może być ciekawy. Ja z tego nie skorzystam ale potrafię sobie wyobrazić ludzi mających z tego zabawę...
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 6.03.09 o 12:42
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook