Baza fotografii krajoznawczej - www.foto-baza.pl - foto@foto-baza.pl
Aktualnie 12 533 zdjęcia z 19 krajów.
Wydawnictwa autorskie: http://www.foto-baza.pl/index.php?menu=autorskie
Wielka szkoda, że nie ma uszczelnień - na nic mi wtedy uszczelnienia e1.
A jak z AF? I na ile jest skuteczna stabilizacja? z e1? mnib -Ty chyba używałeś?
witam, a mam takie jeszcze jedno pytanko jak na tle tych dwoch obiektywow wyglada sigma 18-50mm F2.8 EX DC MACRO?? ogniskowa jest porownywalna, cena egzemplarza uzywanego z reszta tez bo ok 1300. chodzi mi o opinie z body E520.
Nowy w systemie Olympus
Ja też nie polecam tej sgimy kupiłem ją i po paru dniach oddałem , fotki wychodziły gorsze (mniej ostre) niż , ze standardowego kita, może to kwestia egzemplarza ale ponieważ to też był z drugiej ręki to nie bawiłem się w dostrajanie tylko go zwróciłem i to macro też bardziej na zachętę niż faktyczne macro.
Musisz przyznać Panie Boże, że Ci pokoju nijak nie zakłócam i proszę tylko, byś mi tą samą miarką odpłacił." Colas Breugnon
Wielkie dzieki za rozjasnienie tej kwestii. sigma rzeczywiscie ma troche mniejszy zakres ogniskowych a zuiko wiekszy. sprawa jest jasna na polu pozostaje w zasadzie tylko zuiko 14-54.
Nowy w systemie Olympus
AF jest jak dla mnie OK. Nie widzę różnicy między 14-54, który użytkowałem przez dwa lata. Stabilizacja działa dobrze, choć nie robiłem testów ile EV do przodu.
Do E1 zostawiłbym 14-54 ze względu na uszczelnienia. Ja zmieniłem dlatego, bo kupiłem Lumixa L1. I jestem zadowolony.
Czołem,
Tak się złożyło w przyrodzie, że aktualnie mam i ZD14-54 i Leicę 14-50 (Leica Leica, nie Leica Panas). Mogę zrobić dokładny test porównujący, tylko napiszcie jak (bo ja się totalnie nie znam na tym)
Mam obydwa i zastanawiam się, który zostawić.
pozdrawiam