Strona 49 z 50 PierwszyPierwszy ... 3947484950 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 499

Wątek: Panasonic GH1: Micro 4/3 + HD 1080

EuroLiberty
    Gość
    Mam okazję kupić nowego GH1 z 14-140 za 800EUR. Pyatnie... czy GH2 wnosi coś istotnego względem GH1 i czy Bibble automatycznie koryguje wady optyki Panasonica?

Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Bible - nie wiem, z tego co slyszalem to LR, ACR oraz nowe Aperture (na 99%).

Zanim odpowiem a propo roznic - bardziej zalezy Ci na ZDJECIACH, czy na VIDEO?

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Bible - nie wiem, z tego co slyszalem to LR, ACR oraz nowe Aperture (na 99%).

Zanim odpowiem a propo roznic - bardziej zalezy Ci na ZDJECIACH, czy na VIDEO?
    Ciężko powiedzieć, bo fotografia, to obecnie margines tego czemu poświęcam wolny czas, a w video nigdy nie celowałem. Ot zastanawiam się nad GH1 z 14-140, bo za 800EUR wydał mi się atrakcyjny. Kupno G1 i osobno 14-140 wyjdzie cenowo chyba podobnie.

Używam Bibble i troszkę mnie martwi, że mogę być zmuszony do zmiany oprogramowania. Wolałbym tego uniknąć.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 10.10.10 o 16:02

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Hmm, rozumiem.

Jesli chodzi o stary GH1 - to problem jest jeden - byl produkowany w dwoch fabrykach. Egzemplarze ze starej maja banding. Z nowej jest wiele lepiej, ale i tak ktos na DP Review dawal przyklady jego wystepowania w nowej wersji.

Ja mialem 3 GH1, drugi byl najlepszy, do tej pory zaluje, ze sprzedalem. Trzeci byl tak tragiczny, kupiony bodajze od Jungliego - ze od razu sprzedalem. Ustawilem go w domu na statyw - i zrobilem zdjecia na kazdym ISO. RAWY jedynie. Juz od ISO 400 widzialem zmiane koloru na niekorzysc - mimo ustawienia WB manualnie! Panas grzebal tam jakos w RAW'ach. Obok zrobilem dokladnie takie same zdjeica (szklo, przyslona, czas, AF reczny, WB, itd.) G1 - i nie bylo tego efektu! Wchodzac na coraz wyzsze ISO - nie zmienial sie kolor, jedynie wiekszy szum i slabsza dynamika.

Ponadto Panasonic wg mojej wiedzy nigdy w kolejnych firmware nie usunal bug'a - polegajacego na tym, ze przy pewnych kombinacjach NOISE REDUCTION - RAW jest odszumieny i wyostrzany. Z widoczna niekorzyscia! Jak ktos np. uzywa JPG i RAW rownolegle - kicha, gdyz ustawienie NAJMNIEJSZEGO odszumiania -odszumia RAW. Ustawienie NAJWIEKSZEGO nie dotyka go.

GH2:
    - nowsza matryca (wiecej Mpix, ponoc ma mniej szumiec) - tu opinii zadnej nie mam, kazdy sobie swoje dopowie
    - szybszy AF - nawet ze szklami wolniejszymi, jak 20mm
    - masz 1 pokretlo wiecej do ustawiania na zewnatrz korpusu - tryb AF: rozp. twarzy, AF TRACKING, wielopunktowy, 1-punktowy
    - dotykowy LCD - jak dla mnie swietna sprawa - glownie przy ustawianiu punktu AF, bo np. ustawianie parametrow poprzez ekran mam wylaczone w moim G2
    - dzialajacy AF TRACKING w VIDEO
    - inne, o ktorych czytalem to wyjscie obrazu po HDMI w trakcie nagrywania, lepsza kontrola wzmocnienia dzwieku i inne

Porownujac to co bedzie w GH2 - na bazie tego co widze teraz w G2:
    - dotykowy ekran to duza pomoc, szczegolnie przy wideo, choc nie tylko - jest to maksymalnie intuicyjne i szybkie (zmiane parametrow poprzez LCD od razy wylaczylem) - chodzi bardziej o ustawianie punktu AF
    - AF TRACKING w WIDEO - tego mi brakowalo najbardziej w GH1 - w trakcie jednego ujecia - mozesz zmieniac dowolnie punkt ostrzenia. Oznacza to np. ze osoba w kadrze moze byc raz w centrym kadru, raz blizej brzegu (a nie zawsze, na stale - w centrum lub w innym dowolnie wybranym punkcie za pomocy przyciskow z tylu obudowy) (znalazlem tego obejscie - mozna w trakcie nagrywania nacisnac spust migawki i wyostrzyc, a potem przekadrowac, ale to tylko obejscie, a AF dziala tak szybko jak przy zdjeciach, co nie jest przyjemne - czyli kawalek do wyciecia w postprodukcji).

Dotykajac ekran mozesz bardzo szybko wskazac, gdzie chcesz aby aparat ostrzyl, mozesz szybko zmienic rozmiar punktu AF, mozesz bedac w trybie rozpoznawania twarzy przejsc blyskawicznie do 1-punktowego, uzywajac wielo-punktowego (nigdy wczesniej jego nie uzywalem) - mozesz wskazac wybrany tzw. mocny punkt, rowniez moze byc przydatne.

Po GH2 spodziewalbym sie oczywiscie nie wystepowania bandingu...

Ja osobiscie bym raczej poczekal na GH2 i kupil go w Stanach za maksymalnie 1499 USD (a pewnie i taniej ze wzgledu na coraz wieksza konkurencje) - o ile to oczywiscie opcja dla Ciebie. A jezeli juz GH1 - to przed zakupem wzialbym dokladnie w rece i zrobil kilka sampli, zeby sie zorientowac jak z bandingiem.

PS: a propo HACK'a Vitalija - na dzien dzisiejszy mozna go wgrac do GH1 z ostatnim firmware, ktory jest do pobrania na stronie Panasonica. Ostatnio Panas wypuszcza GH1, ktore maja nowszy firmware, niz ten dostepny na stronie. W tym przypadku jeszcze nie ma wgrywalnego hack'a (choc pewnie sie pojawi, jak ten nowszy firmware bedzie do sciagniecia).

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Kulisy robienia etiudy "List"

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    OMG. To już moja 371 wygląda mniej groźnie od tego jeża. Ciekawe co na to kamkorderowane ofiary
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    He he, troche przypomina podwodne studio - te dwa uchwyty

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    No dobra, kotlet wczorajszy, odgrzejemy go bo zrobił się dość tani.
    Dwa szybkie pytania - jak wygląda praca AF (o ile w ogóle możliwa) z dużymi Zuiko przez MMF-2? Chodzi mi głównie o ZD 50/2, ZD 14-54, ZD 70-300, i ZD 9-18. Co prawda jest tabela kompatybilności ale wolałbym praktyczne uwagi.

Kwestia druga - poruszona już w tym wątku, jednak nie dość zrozumiale - na filmach nie znam się, a więc czy aparat kupiony w USA będzie miał w jakiś sposób ograniczone kwestie filmów w stosunku do europejskich wersji, przy założeniu, że w Europie będzie używany?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Awatar mst
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Kwestia druga - poruszona już w tym wątku, jednak nie dość zrozumiale - na filmach nie znam się, a więc czy aparat kupiony w USA będzie miał w jakiś sposób ograniczone kwestie filmów w stosunku do europejskich wersji, przy założeniu, że w Europie będzie używany?
    Powitać. Będzie się różnił systemem NTSC oraz brakiem limitu nagrywanego filmu. W Europie jest ograniczenie do 29min i 59s. NTSC posiada zapis w 24p, 30p, 60p i 60i co ni jak się ma do standardu PAL. Może to nastręczyć parę problemów przy edycji oraz przy nagrywaniu w sztucznym oświetleniu. Starsze egzemplarze GH1 miały możliwość shakowania firmware. Jak taki wpadł by ci w ręce to nie ma żadnego problemu by "przerobić" go na system PAL.