Strona 39 z 50 PierwszyPierwszy ... 29373839404149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 499

Wątek: Panasonic GH1: Micro 4/3 + HD 1080

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    I czym się to rózni?
    Znacznie łatwiej w nowoczesnym obiektywie (w którym przysłona sterowana jest elektromagnesem) otworzyć lub domknąć przysłonę do wartości ustawionej (potrzeba tylko zasilenia konkretnych pinów- stąd mowa o rozpracowaniu które to), niż oprogramować szkło do konkretnej puszki.
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 11.11.09 o 16:15

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    Znacznie łatwiej w nowoczesnym obiektywie (w którym przysłona sterowana jest elektromagnesem) otworzyć lub domknąć przysłonę do wartości ustawionej (potrzeba tylko zasilenia konkretnych pinów- stąd mowa o rozpracowaniu które to), niż oprogramować szkło do konkretnej puszki.
    A AF?

Komunikacja puszka-obiektyw jest dwukierunkowa. Nie ma znaczenia, co do czego podpinasz. I tak musisz opanować całośc systemu.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cała elektronika, od wyświetlacza w kuchence, po komputery sterujace startem rakiet NASA, opera się "jedynie na zasielniu odpowiednich pinów"
    Ostatnio edytowane przez grizz ; 11.11.09 o 16:24 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    A AF?

Komunikacja puszka-obiektyw jest dwukierunkowa. Nie ma znaczenia, co do czego podpinasz. I tak musisz opanować całośc systemu.
    Cała elektronika, od wyświetlacza w kuchence, po komputery sterujace startem rakiet NASA, opera się "jedynie na zasielniu odpowiednich pinów"
    przecież piszemy o możliwości użycia szkieł w obcych puszkach np L canona w u4/3 - wiadomo - focus manual - ale nie ma też przysłon - stąd poszukiwania jak je uczynnić , natomiast obsługa AF potrzebuje już odpowiedniego oprogramowania .
    (np:jest w Canadzie człowiek który w pełni przerabia przystosowuje szkła AF od Contax G do Canona EF zachowując wszystkie funkcje - zabawa droga ale szkła poza klasą!)
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 11.11.09 o 16:38

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rodzyn Zobacz posta
    przecież piszemy o możliwości użycia szkieł w obcych puszkach np L canona w u4/3 - wiadomo - focus manual -
    NIe. Piszemy o AF właśnie. Czytaj na co odpowiadasz.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez merti Zobacz posta
    Chyba raczej pierdołka bez AF A tak swoją drogą ciągle mnie zastanawia dlaczego nikt jeszcze do tej pory nie rozpracował pinów sygnałowych na obiektywie żeby np mieć dostęp do tańszych szkieł innych systemów. U Canona to żadna tajemnica...
    na to !
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    Brak AF to jedno, ale brak mozliwosci przymkniecia przeslony to drugie.
    AF to pewnie trudniejszy do opracowania, ale gdyby przynajmniej opracowali przenoszenie informacji o przeslonie i ogniskowej w przelotkach. Firmy takie jak sigma czy tamron posiadaja komplet informacji do takiego celu.
    Nie ukrywam ze chetnie bym przykrecil Nikkora 14-24 na 5D majac mozliwosc przymkniecia przyslony, MF by wystarczyl.
    i na to
    piszemy w dziale u4/3 i tu raczej poza paroma Olkowymi szkłami do 4/3 o AF zapomnij zresztą pytanie czy to wada? - dla mnie nie- liczy się jakość obrazowania , reszta jest wtórna.
    Natomiszt gdyby dało się zapanować nad przysłonami - było by więcej szkieł do dyspozycji
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 11.11.09 o 16:56 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    mieć dostęp do tańszych szkieł innych systemów
    Jakie konkretnie szkla masz na mysli? Jakiego producenta?
    Napiszesz cos konkretniej?

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Proszę bardzo Jerry, choćby 70-300mm lub jakiś spacer zoom ~18~100mm Wogóle trochę zrobiłem offtopowy od mojego pierwszego postu na poprzedniej stronie.
    Ostatnio edytowane przez merti ; 11.11.09 o 19:41
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    70-300mm lub jakiś spacer zoom ~18~100mm
    Mozesz podac firme i swiatlo?

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jerry ja tu piszę z pozycji zwykłego pstrykacza, tym bardziej posiadającego najmniejszą lustrzankę świata , a miałem na myśli Tamrona czy Sigma 70-300mm/4-5.6 do Nikosia bo jego cena jest o połowę niższa niż odpowiednik Olka i ma "ręczną" przesłonę. Dodatkowo pomyśl - w cenie nieco wyższej od orginalnego Olka jest Sigma ze stabilizacją 18-200mm bądź 70-300mm, oczywiście te ciemne, dlatego "piłem" co do rozpracowania pinów.
    Wogóle we współczesnych systemach brakuje mi "ciemnych" stałek z zakresu powyżej 135mm tak jak to było w M42.
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Jerry czy Sigma 70-300mm/4-5.6 do Nikosia bo jego cena jest o połowę niższa niż odpowiednik Olka
    to nie jest odpowiednik... Nie porównój sigmy bez APO (tańsza) z olkiem, bo to odpowiednik sigmy APO, która cenę ma taką samą.