Strona 31 z 50 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 499

Wątek: Panasonic GH1: Micro 4/3 + HD 1080

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Aso Zobacz posta
    czy te ostatnie fotki co dodałeś na picassie dodatkowo wyostrzałeś czy to są fotki bez obróbki?
    Hej Aso!
    Nie ma czegos takiego jak zdjecia bez obrobki Albo robi to prosty algorytm w puszce, albo masz na to wplyw i kontrole Ty - wywolujac RAW'a. Robie wszystkie zdjecia w RAW'ach, nastepnie je obrabiam. Uzywam LR - wiec idzie bardzo szybko i sprawnie (presety). Nie uzywam PS.

Przez jakis czas testowalem wtyczki Nik Software: Sharpener Pro (wyostrzanie) i Dfine (odszumianie).

Ostatnio poczytalem sporo o wyostrzaniu w necie, a takze ksiazke: "Real World Image Sharpening with Adobe Photoshop CS2: Industrial-Strength Production Techniques" - By Bruce Fraser.
    Ksiazka na moje potrzeby za dluga, w dodatku na bazie foto szkapy, ale jak sie przebrnie i zrozumie kwintesencje - nagle wiele sie rozjasnia!

W kontekscie pytania - zdjecia robie w maksymalnej rozdzielczosci. Te wrzucone do WEB sa zmniejszone z 4000 do 1600. A zawsze ostatnie wyostrzanie powinno sie odbyc juz na docelowej rozdzielczosci.

Moje spostrzezenia o szkle sa nastepujace - na 14mm oraz blisko 140mm - jest bardziej "miekko", ale udaje mi sie to akceptowalnie wyostrzyc w postprocessingu. Jest jedna, ale duza roznica na plus wzgledem zoom'ow Canon'a, czy Sigmy ktore widzialem wczesniej. Otoz to szklo nie robi strasznego mydla z dala od centrum. Owszem, jest slabiej niz na srodku - ale da sie to wyostrzyc. A wspomnianego owego mydla nie zawsze dalo.

Jak na zoom 10x - dla mnie nadzwyczaj OK. Jak kupilem aparat - robilem rownolegle JPG i RAW. I przyznaje, ze w przypadku JPG - ma sens wlaczenie wyostrzania, jezeli ktos nie chce bawic sie w zadna obrobke. Ale na pewno algorytm w puszce bedzie slabszy, niz software typu LR, gdzie mam wplyw na kilka parametrow, typu promien, detale, maska, itp.

Tu jeszcze jakies przyklady:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...q=14140mm&qf=m

http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=32579947

Dla porownania - inne szkla i body, tak na szybko przypadkiem znalezione (jesli to jakis przyklad SLABYCH zdjec - to przepraszam, nie mam w tej chwili wiecej czasu zeby sprawdzic):
    http://forums.dpreview.com/forums/re...q=14140mm&qf=m

PS: Jeszcze zalezy, co fotografujesz. Jezeli robiosz zblizenie np. twarzy - to nawet lekka miekkosc chyba nie przeszkadza, a tlo jest rozmyte. Jezeli czubek katedry - wtedy pewnie wyostrzanie sie przyda

Jak chcesz, moge dzis wieczorem zrobic test na moim szkle z ok. 20m - JPG + RAW i wrzucic rezultat. Daj znac!

Znalazłem wężyk do GH1 i myślę że może być odpowiedni: http://cgi.ebay.de/Fernausloeser-fue...86.c0.m14#shId
    Dzieki za czujnosc!!!
    Zamowilem pilot radiowy tejze firmy, czekam na dostawe! Nie jest maly, wiec pewnie umocuje go jakos do statywu.
    Dam znac, jak juz zaczne uzywac.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Brakuje tylko Forda...

Potencjał tkwiący w tym sprzęcie jest nieproporcjonalnie wielki w stosunku do jego śmiesznie niskiej ceny.
    Wiadomo że wielu tego nie wykorzysta, ale dla niektórych ten sprzęt pomoże urzeczywistnić marzenia -a marzenia są tym co się najlepiej sprzedaje.
    Czapki z głów dla inżynierów panasonica.
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 4.08.09 o 12:46

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Jak chcesz, moge dzis wieczorem zrobic test na moim szkle z ok. 20m - JPG + RAW i wrzucic rezultat. Daj znac!
    Jakby to nie był dla Ciebie problem to byłbym wdzięczny
    Wieczorem też wrzucę swoje fotki z dalszej odległości.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Jakby to nie był dla Ciebie problem to byłbym wdzięczny
    Aso,
    jesli robiles w JPG'ach - mysle, ze nie masz co sie martwic o szklo!!!
    Zrobilem 3 testy. Roznica w ostrosci miedzy JPG jest RAW kolosalna.

Dla lepszego zobrazowania - wybralem dwa rozne motywy:
    A) zblizenie sciany wypelniajacej w calosci kadr
    B) pierwszy plan - dwa rowerki, drugi plan - tlo w postaci trawnika, strumyczka, krzakow

TEST SHARP 03 (SCIANA)
    - JPG z puszki
    - RAW w LR (jedynie uzyte suwaki zwiazane z ostroscia, wszystkie parametry podane)

TEST SHARP 04 (ROWERY)
    - 3 JPGi z puszki (SHARPNESS: -2, 0 +2)

TEST SHARP 05 (ROWERY)
    - JPG z puszki
    - RAW w LR (jedynie uzyte suwaki zwiazane z ostroscia, wszystkie parametry podane)

UWAGI
    1) wszystkie RAW'y zostaly wyeksportowane z LR z ustawieniami:
    - Sharpen for: SCREEN
    - Amount: HIGH
    2) Aby poprawnie ocenic OSTROSC zdjec [4000x3000] - wszystkie zdjecia nalezy ogladac z zoom'em ustawionym na 100%, czego nie
    zapewnia PICASA (dlatego zalecam sciagniecie kazdego zdjecia do siebie -> podczas jego podgladu z menu DONWLOAD \ DOWNLOAD
    PHOTO)
    3) Aby pokazac efekt zmiekczenia - polegajacy na wzieciu zdjecia wysotrzonego w rozdzielczosci [4000x3000] - a nastepnie
    wyswietleniu go w nizszej rozdzielczosci - co robi automatycznie PICASA - wyeksportowalem rowniez dwa RAW'y w rozdzielczosci
    [1600x1200].
    Te zdjecia wyesportowane i wyostrzone pod [1600x1200] - ogladane z okna PICASY - w porownaniu do oryginalow [4000x3000] sa po
    prostu ostrzejsze.
    Dlatego raz jeszcze zalecam sciaganie zdjec [4000x3000] do siebie i ogladanie\porownywanie przy podgladzie 100%. Tylko to pokaze
    rzeczywista ostrosc zdjecia. Kazdy inny podglad pokaze mniej lub bardziej skuteczny wynik algorytmu skalowania, ktory zazwyczaj gubi ostrosc.
    Dlatego moje zdjecia fontann, Syrenki (w innym folderze) - ostrze i eksportuje do rozdzielczosci [1600x1200] - gdyz nikt ze zwyklych ogladaczy nie bedzie sciagal oryginalow, zeby ogladac w podgladzie 100%, najczesciej wybierze pokaz slajdow lub lupe.
    4) EV na niektorych zdjeciach -0.7 oraz "film mode" SMOOTH w przypadku JPG - czysty przypadek, nie majacy nic wspolnego z testem
    ostrosci.

http://picasaweb.google.pl/Jerry.Rud...eat=directlink

Pytajcie, jesli cos niejasno napisalem!

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za próbki, dziś wrzucę parę fotek z większą ilością detali. Puki co dodałem zdjęcia anteny bez żadnych zmian RAW > jpg zapisany w LR jak możesz zobacz czy oryginały masz w podobnej jakości. http://picasaweb.google.pl/Ark...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    OK Aso,
    jak testujesz, moze sprobuj zrobic jeden motyw (ale wypelnij bardziej kadr szczegolami) - na wszystkich przyslonach (np. 4, 5.6, 8, 11, 16), chocby dla siebie.

Tutaj mozesz zaobserwowac ostrosc na roznych przyslonach, na roznych ogniskowych:
    http://www.slrgear.com/reviews/zprod...8g/tloader.htm
    http://www.dpreview.com/lensreviews/...ration.xml%3F4

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Uaktualniłem o testy z przesłonami 5,6, 8,10,13,16,20,22, no i dodałem więcej detali. Zdjęcia robiłem w rawach i w lr tylko zapisałem do jpg bez zadnych zmian.
    http://picasaweb.google.com/Ark...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Nie powiedzialbym, ze cos jest nie tak ze szklem.

Sciagnalem sobie dwa pliki (f13, f16) - jest co wyostrzyc w LR, mimo, iz to JPG.

Jesli chcesz porownac z moim szklem - jestem w W-Wie do polowy sierpnia, a potem nad morzem, okolica Rewala.
    Jakby co - odezwij sie na priv'a.

Co inni sadza?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za propozycję, jak będę w tych terminach w okolicach wawy lub rewala to się odezwę.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Trochę mojej radosnej twórczości