Strona 16 z 50 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 499

Wątek: Panasonic GH1: Micro 4/3 + HD 1080

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    W miedzyczasie znalazlem ciekawe nagranie, warte sciagniecia i obejrzenia u siebie na komputerze. Wychwycilem jeden moment -plynaca lodz - kiedy widac niepozadane efekty (patrz komentarz nizej).

Plik otworzylem w 3 roznych playerach. I na niektorych szarpalo, w jedym byl miod. Moze to kwestia kodekow u Ciebie?
    Jak mozesz - sciagnij ponizszy i daj znac. Ostrzegam - bedzie dosc statycznie

http://www.akihabaranews.com/en/news...ukudajima.html

Kliknac prawym klawiszem na Let’s Visit Tokyo Video 5 Tsukudajima, HDTV wybrac "Zapisz Jako" i sciagnac.

Nagrany jako 720 60p, nastepnie wyeksportowany do DivX 720/30p (stad pewnie efekt na plynacej lodzi).

Jest szansa, ze w GH2 bedzie 1920x1080 60p
    Wtedy taki efekt nie powinien miec miejsca (przy tej skali dynamiki).

PS: Ten sam film na youtube wyglada o wiele gorzej, niz ogladany u mnie na komputerze!

_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    _
    Sciagnalem podany przez Ciebie plik. Moim zdaniem na 99% jest problem z kodekiem. Nie udalo mi sie w zadnym z moich programow otworzyc go poprawnie. Sprawdzilem - mam mnostwo zgubionych klatek - stad szarpanie. Ponadto problemy z poprawnym usuwaniem przeplotu...

Znalazlem jeszcze swoje inne stare pliki MTS, otworzylem je na komputerze - rowniez jest szarpanie. A wiem na 100% ze przy odtworzeniu na stacjonarnym sprzecie wszystko jest OK!
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 27.05.09 o 01:29 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    wiedziałem, ze masz dobry komputer ..

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Tak, czasami to istny koszmar, glownie zwiazany z kodekami... Jedyny dobrze dzialajacy u mnie w kazdych warunkach to MPEG-2 (DVD).
    (Zawsze poprawnie wyswietlajacy sie w kazdym odtwarzaczu, mozliwosc przewijania, poprawnie pokazywany czas aktualny jak i calosciowy i pozostaly, poprawna obsluga przeplotu, itd.)

Nie znam aktualnie jednego player'a, ktory by wszystko odtwarzal poprawnie... Czesc odtwarzaczy uzywa tylko wlasnych kodekow, czesc z zainstalowanych w systemie... Czesto jedne kloca sie z drugimi... Ach...

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Nie znam aktualnie jednego player'a, ktory by wszystko odtwarzal poprawnie...
    MPlayer.

Te szarpania o których mówią niektórzy to prawdopodobnie przeplot (trybi nie "p"), do ogladania takich potrzebny jest program ktory posiada "deinterlacer".
    Do h.264 polecam mplayer-mt lub core-avc.
    Podejrzewam ze minimum żeby takie filmiki działały poprawnie to Amd3000+ lub CoreDuo 2Ghz.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Zainteresuj się programem mplayer. W ogóle cokolwiek co korzysta z mplayera albo ffmpeg odtworzy ci praktycznie wszystko, co nie jest zaszyfrowane i z DRM.
    PS. Widzę, że qbic mnie uprzedził z poleceniem mplayera.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    mplayer może się wiekszości wydac dość ascetyczny

Tutaj jego wersja znacznie bardziej przystępna: http://smplayer.sourceforge.net/index.php?tr_lang=pl
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Eliot Zobacz posta
    No to zobacz http://dc.watch.impress.co.jp/static...2/gh1_m005.mts
    Widać to zwłaszcza na przesuwającym się tle.
    Nie wiem, być może ktoś tego nie widzi, może komuś nie przeszkadza, ale dla mnie to porażka.
    Są to pliki z aparatu.
    Tak to jest niedoskonałość konstrukcji. Ale nie wiem czego oczekujesz, to nie jest kamera filmowa, to jest aparat fotograficzny z bajerami. To jest problemem i wynika bezpośrednio z projektu matrycy CMOS/NMOS itd.

Wiele amatorskich kamer video ma ten problem. Możliwe, że któraś wersja GHx będzie miała migawkę centraną, albo jakąś globalną elektroniczną. Ale narazie trzeba poznać wady samemu - w ramach testów/zabawy i nauczyć się je omijać. Można nagrać dzieciaki, można nawet sfilmować koncert w HD i zrobić teledyski live.

Tutaj znalazłem co nieco sczegółów o przyczynie problemów -> http://dvxuser.com/jason/CMOS-CCD/

Chyba, że o innym szarpaniu piszesz.
    Fujifilm X10

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Na dpreview na forum była mowa o kimś, kto używał GH1 profesjonalnie - do nakręcenia reklamy telewizyjnej dla jakiejś znanej firmy. Niestety nie umiem tego teraz znaleźć.

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ciężko mi ocenić o jakie szarpania wam chodzi, bo u mnie na komputerze wszystkie HD szarpią. Nawet zajawki filmów.

Patrząc na to: stwierdzam, że GH1 jest niesamowity.
    Ostatnio edytowane przez kateb ; 27.05.09 o 14:03
    Fujifilm X10

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kateb Zobacz posta
    Ciężko mi ocenić o jakie szarpania wam chodzi, bo u mnie na komputerze wszystkie HD szarpią. Nawet zajawki filmów.
    Słaby sprzęt czy mocny? Bo u mnie zauważyłem na mocnym sprzęcie, gdzie HD powinno chodzić bez problemu, szarpanie. Okazało się, że powodem jest powernowd, czyli zarządzanie częstotliwością zegara procesora, które nie nadąża za zmieniającymi się wymaganiami filmu HD. Teraz już wiem i wyłączam oszczędzanie energii na czas oglądania takich.