Strona 14 z 50 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 499

Wątek: Panasonic GH1: Micro 4/3 + HD 1080

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Wreszcie konkretniejszy ton. Oczywiscie, ze nie mialem do czynienia z obiektywami Panasonica, juz w kliku miejscach pisalem o tym na tym forum, wlacznie z watkiem powitalnym (oczywiscie nikt nie ma obowiazku go czytac) - dlatego tu jestem: zeby sie czegos dowiedziec, ale i podzielic tym, co znalazlem w necie z innymi.

Cena obiektywu, jeszcze raz zatem powtorze, nie wynika z funkcjonalnosci szkla w przypadku robienia zdjec, ale glownie z nowych wlasciwosci uzytecznych przy filmowaniu. A jej wysokosc jest wynikiem postrzegania przez Panasonic rynku. Na razie nie ma konkurencji. Canon wg plotek zaczyna dopiero pracowac nad szklem pod video. Oczywistym jest, ze cena za jakis czas spadnie. Ja akurat przesiadlem sie z drozszego sprzetu, jak na razie ceny nie sa dla mnie szokiem, aczkolwiek oczywiscie wolalbym, zeby byly nizsze. I zapewne pomoga w tym z jednej strony konkurencja, z drugiej nasycenie rynku.

Widze, ze jak piszesz interesujesz sie zakupem GH1, ale kazdy Twoj post mnie zaskakuje Widze, ze totalnie nie wiesz co w trawie piszczy (nie musisz - po to jak rozumiem zagladasz tu na forum) - ale wydajesz opinie eksperta od rynku, cen, optyki, etc. I nabijasz posty w tymze watku, nie wnoszac nic nowego, ale nie z pozycji pytajacego, a ostro osadzajacego.

Do rzeczy - juz od dawna, od wielu dni wiadomo, ze GH1 bedzie sprzedawany w wersji kit'owej z obiektywem 14-140mm. Ponoc do zakonczenia produkcji G1. Poczekasz kilka mies. i kupisz samo body. Choc moim zdaniem wczesniej znajda sie sprzedawcy, ktorzy rozmontuja zestaw (sam rozwazam kupno zestawu i odsprzedaz ciemnego szkla, ktorego nigdy nie nazwalbym szajsem).

Podobne do Twojego glosy bylo slychac przy ukazaniu sie 5D II. W rzeczywistosci sa juz tysiace osob uzywajace go do zdjec i video. Tak samo bedzie i z GH1 i z 14-140mm.

Za drogi? Nie kupuj! Szybciej stanieje dla reszty
    Pamietaj, ze rozni ludzie maja rozne potrzeby!

Masz na rynku inny produkt oferujacy ta sama funkcjonalnosc taniej? Na szczescie wielu osobom ta "ciemnosc" nie przeszkadza, obejrzeli sporo klipow i zamawiaja. Ale ja nie smialbym nazwac ich glupcami kupujacymi szajs.

Mam propozycje - wejdz na watek o nowych kompaktach u43 Olympusa na naszym forum - i napisz krociutki post: w stylu "Piorkowy (waga) zolto-pomaranczowy szajs" - powodzenia!

Ja taki jezyk zostawiam komentarzom na Onecie. A Ciebie wiem, ze stac na lepszy rowniez.

Zyczmy sobie nawazajem bardziej konstruktywnych postow, rowniez, a moze przede wszystkim krytycznych, ale szanujacych innych.

Pozdrawiam!

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Cena obiektywu, jeszcze raz zatem powtorze, nie wynika z funkcjonalnosci szkla w przypadku robienia zdjec, ale glownie z nowych wlasciwosci uzytecznych przy filmowaniu.
    Jakie właściwości masz na myśli? Za dużą wiarę pokładasz w magicznych literkach HD. Jednak jako, że pozujesz na oświeconego w tej materii po raz trzeci już poproszę byś wyjaśnił mi jakie, to cudowne właściwości będą miały obiektywy Panasonica oznaczone literami HD? Szczerze przyznaję, że za wyjątkiem marketingowego bełkotu niczego w sieci nie znalazłem, a po Twoich postach uwierzyłem, że jest coś magicznego, co uzasadni ich wysoką cenę.

Widze, ze totalnie nie wiesz co w trawie piszczy...
    Oświeć mnie.

Do rzeczy - juz od dawna, od wielu dni wiadomo, ze GH1 bedzie sprzedawany w wersji kit'owej z obiektywem 14-140mm. Ponoc do zakonczenia produkcji G1.

Na szczescie wielu osobom ta "ciemnosc" nie przeszkadza, obejrzeli sporo klipow i zamawiaja. Ale ja nie smialbym nazwac ich glupcami kupujacymi szajs.
    Hmmm... a ktoś coś takiego insynuował?

Kończąc tą smętną dyskuję w którą wniosłeś równie wiele, co mi zarzucasz stwierdzę, że nie przeżywam fascynacji równej twojej dlatego nie dojdziemy do konsensusu.

Pozdrawiam
    k@mil
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 17.05.09 o 19:48

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Jakie właściwości masz na myśli?
    Ogolnie znane od dluzszego czasu... Nic nowego...
    - ciagly AF (na zasadzie kontrastu)
    - bezglosny AF (na zasadzie kontrastu)
    - bezglosna przeslona
    - bezstopniowa przeslona

2009-03-03:
    http://www.optyczne.pl/1656-nowość-P...H._O.I.S..html

Ten obiektyw nie ma na ta chwile konkurencji (nie mowie o sprzecie za kilka tysiecy USD). Canon dopiero pracuje nad podobnymi, ciekawe jaka cene poda za jakis czas.

Mozesz tych funkcji oczywiscie nie potrzebowac, ale to nie zmienia postaci rzeczy, ze nie jest to szajs, przyciagnely one duza uwage ludzi uzywajacych D90, 5D II pod katem VIDEO.

Sam GH1 jako body wyroznia sie na rynku (pod katem VIDEO) jedna funkcja - mozliwoscia kontroli ekspozycji (przyslona, migawka, ISO) - ktorej rowniez w omawianym segmencie nie ma na razie zaden sprzet.

fascynacji równej twojej
    Prosze poczytaj wczesniejsze posty w tym watku. Ja nie jestem fanatykiem, po prostu zbieram informacje, zadaje pytania, dziele sie informacjami...

I tak jak na tym forum nie uwazam slow typu "ciemny szajs" za dyskusje na poziomie, tak na innych forach glosy typu "Sony to szmelc" uwazam za poziom komentarzy na Onecie, nie wnoszacych wiele do tematu.

Po prostu to stwierdzenie jest bezwartosciowe z co najmniej dwoch powodow:
    - nie bierzesz pod uwage potrzeb innych (cos co dla Ciebie jest drogie i niefunkcjonalne, moze spelniac potrzeby innych)
    - wynika z niewiedzy, do czego to szklo powstalo, jak jest pozycjonowane, co go wyroznia, itd.

I jeszcze raz przypomne slowa fanatyka, ktory raczej zamierza odsprzedac to szklo, chyba ze sie milo rozczaruje:

2009-05-03
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R
    Czy nie sadzicie, ze nowe szklo 14-140mm jest robione glownie pod VIDEO? A jesli chodzi o jakosc ZDJEC (np. ostrosc) to moze pozostawiac wiele do zyczenia? Pomijam oczywiscie slabe swiatlo. Czy jeszcze za wczesnie na jakiekolwiek oceny Waszym zdaniem?

Pozdrawiam!

EuroLiberty
    Gość
    Ogolnie znane od dluzszego czasu... Nic nowego...
    - ciagly AF (na zasadzie kontrastu)
    - bezglosny AF (na zasadzie kontrastu)
    - bezglosna przeslona
    - bezstopniowa przeslona
    Liczyłem, że jednak coś przeoczyłem Liniowy napęd AF oraz płynna regulacja przysłony nie robią na mnie, aż tak dużego wrażenia jak widać powinny były. Chyba też z tego powodu od początku z większym zainteresowaniem przyglądam się Lumixowi G Vario 7-14mm f/4.0 ASPH (bez literek HD ).

- nie bierzesz pod uwage potrzeb innych (cos co dla Ciebie jest drogie i niefunkcjonalne, moze spelniac potrzeby innych)
    Chyba nie oczekujesz, że wybierając sprzęt dla siebie będę brał pod uwagę potrzeby innych?

- wynika z niewiedzy, do czego to szklo powstalo, jak jest pozycjonowane, co go wyroznia, itd.
    Jest jeszcze trzecia opcja. Staję się mniej podatny na marketingowy bełkot

Pozdrawiam
    k@mil

rodzyn
    Gość
    http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?...m=150345246427
    Tu pierwsze w miarę do kupienia 7-14 , choć mam nadzieję na docelową promocję ok .20 % w nie długim czasie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    (..) płynna regulacja przysłony nie robią na mnie, aż tak dużego wrażenia jak widać powinny były.
    Do filmów to jest nieodzowne, żeby ekspozycja nie skakała, a zmieniała się płynnie.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Chyba nie oczekujesz, że wybierając sprzęt dla siebie będę brał pod uwagę potrzeby innych?
    Nie, nie, tylko chodzi o to, ze nie trzeba od razu nazywac czegosc szajsem. Ale wracajmy juz do tematu watku

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    W miedzyczasie maly update, jeszcze nic duzego:

European press launch of the GH1 on May 21st at Panasonic HQ
    http://philipbloom.co.uk/2009/05/12/...and-pl-lenses/

cnet GH1 Review
    http://reviews.cnet.com/digital-came...-33544745.html

TEST Panasonic 7-14mm f/4 ASPH LUMIX G VARIO [SLRGEAR]
    http://www.slrgear.com/reviews/showp...ct/1252/cat/69
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 19.05.09 o 01:38

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    W Japonii wlasnie ogloszono sprzedaz nowych konfiguracji GH1:
    150 000 yen - 14-140 kit (~4 980 PLN)
    120 000 yen - 14-45 kit (~3 984 PLN)
    100 000 yen - body (~3 320 PLN)

http://translate.google.com/translat...history_state0=

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Panasonic wprowadza nowe adaptory - bagnet: LEICA M, LEICA R:
    http://www.panasonic.co.uk/html/en_G...#anker_2372718
    http://www.dpreview.com/news/0905/09...icadaptors.asp

Philip Bloom - przed konferencja "launch of the GH1 to the photographic press in Europe":
    http://philipbloom.co.uk/2009/05/21/...ree/#more-3236

"GH1 available second week of June. 1299 price pounds"
    "The GH1 release date is June 12"

Ciekawe, jak to bedzie wygladac w Polsce.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 21.05.09 o 12:27