Wreszcie konkretniejszy ton. Oczywiscie, ze nie mialem do czynienia z obiektywami Panasonica, juz w kliku miejscach pisalem o tym na tym forum, wlacznie z watkiem powitalnym (oczywiscie nikt nie ma obowiazku go czytac) - dlatego tu jestem: zeby sie czegos dowiedziec, ale i podzielic tym, co znalazlem w necie z innymi.
Cena obiektywu, jeszcze raz zatem powtorze, nie wynika z funkcjonalnosci szkla w przypadku robienia zdjec, ale glownie z nowych wlasciwosci uzytecznych przy filmowaniu. A jej wysokosc jest wynikiem postrzegania przez Panasonic rynku. Na razie nie ma konkurencji. Canon wg plotek zaczyna dopiero pracowac nad szklem pod video. Oczywistym jest, ze cena za jakis czas spadnie. Ja akurat przesiadlem sie z drozszego sprzetu, jak na razie ceny nie sa dla mnie szokiem, aczkolwiek oczywiscie wolalbym, zeby byly nizsze. I zapewne pomoga w tym z jednej strony konkurencja, z drugiej nasycenie rynku.
Widze, ze jak piszesz interesujesz sie zakupem GH1, ale kazdy Twoj post mnie zaskakujeWidze, ze totalnie nie wiesz co w trawie piszczy (nie musisz - po to jak rozumiem zagladasz tu na forum) - ale wydajesz opinie eksperta od rynku, cen, optyki, etc. I nabijasz posty w tymze watku, nie wnoszac nic nowego, ale nie z pozycji pytajacego, a ostro osadzajacego.
Do rzeczy - juz od dawna, od wielu dni wiadomo, ze GH1 bedzie sprzedawany w wersji kit'owej z obiektywem 14-140mm. Ponoc do zakonczenia produkcji G1. Poczekasz kilka mies. i kupisz samo body. Choc moim zdaniem wczesniej znajda sie sprzedawcy, ktorzy rozmontuja zestaw (sam rozwazam kupno zestawu i odsprzedaz ciemnego szkla, ktorego nigdy nie nazwalbym szajsem).
Podobne do Twojego glosy bylo slychac przy ukazaniu sie 5D II. W rzeczywistosci sa juz tysiace osob uzywajace go do zdjec i video. Tak samo bedzie i z GH1 i z 14-140mm.
Za drogi? Nie kupuj! Szybciej stanieje dla reszty
Pamietaj, ze rozni ludzie maja rozne potrzeby!
Masz na rynku inny produkt oferujacy ta sama funkcjonalnosc taniej? Na szczescie wielu osobom ta "ciemnosc" nie przeszkadza, obejrzeli sporo klipow i zamawiaja. Ale ja nie smialbym nazwac ich glupcami kupujacymi szajs.
Mam propozycje - wejdz na watek o nowych kompaktach u43 Olympusa na naszym forum - i napisz krociutki post: w stylu "Piorkowy (waga) zolto-pomaranczowy szajs" - powodzenia!
Ja taki jezyk zostawiam komentarzom na Onecie. A Ciebie wiem, ze stac na lepszy rowniez.
Zyczmy sobie nawazajem bardziej konstruktywnych postow, rowniez, a moze przede wszystkim krytycznych, ale szanujacych innych.
Pozdrawiam!