Strona 13 z 50 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 499

Wątek: Panasonic GH1: Micro 4/3 + HD 1080

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    ciemny szajs woła sobie absurdalne pieniądze jest szansa na samo body w okolicach 3000 PLN.
    Proponuje ciut wiecej otwartosci, szerszych horyzontow. Jezeli wychodzi nowy produkt na rynku, oferujacy nowa funkcjonalnosc, to nie powinienes go porownywac, a w szczegolnosci ceny - ze starym, tym co znasz.

Innymi slowy - to co oferuje para GH1 i 14-140mm f/4.0 - nie wprowadza nic nowego do fotografii. Nie za to sie "doplaca". Oferuje za to bardzo duzo w swiecie VIDEO - jak na razie w ktorym nie ma konkurencji w tej klasie cenowej (czyt. ponizej kilku tysiecy USD). To co daje ten zestaw, nie daje dzis ani CANON, ani NIKON (poza niektorymi sytuacjami, kiedy 5D II jest nie do pobicia). Rzesze uzytkownikow D90, 5D II, 500D pisza wrecz petycje do producentow. A sa oni daleko w tyle za Panasonic'iem, stad ta cena.

Sytuacja jest tu podobna jak ta kiedy wychodzilo 5D II:
    - ludzie ktorzy dotychczas robili tylko zdjecia - twierdzili jak drogo
    - ludzie bardziej ze swiatka video - kurcze, ale tanio...

Cena samego body GH1 jest zblizona do ceny body G1, no, moze niewiele wieksza. Reszta to szklo.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Jak któryś z Olków zaoferuję taką funkcjonalność będzie mój.
    Czy nie mozna traktowac u43 jako rodziny? Tzn. miec np. dwie puszki - jedna Oly, jedna Panasonica, kilka obiektywow obu tych firm oraz np. lampy Oly'iego?

Czy nie jest tak, ze glowna roznica bedzie dotyczyla stabilizacji w szkle vs. w body?

Czy po prostu chodzi o zamilowanie do marki?
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 16.05.09 o 16:55 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Czy nie mozna traktowac u43 jako rodziny? Tzn. miec np. dwie puszki - jedna Oly, jedna Panasonica, kilka obiektywow obu tych firm oraz np. lampy Oly'iego?
    Można. Ale po co? Ja bym wolał mieć jedną puszkę, która spełni wszystkie moje oczekiwania. Będzie taniej i wygodniej.

Czy nie jest tak, ze glowna roznica bedzie dotyczyla stabilizacji w szkle vs. w body?

Stabilizacja to jedno, ale chyba chodzi głównie o to, żeby µ4/3 było kompaktowe. Panas pod tym względem trochę zawiódł, a w Olku jeszcze jest nadzieja
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ja bym wolał mieć jedną puszkę
    A ja dwie - na jednej jasna stalka szeroka, na drugiej jasna stalka - lekkie tele. I przekladanie obiektywow z glowy.

Albo drugi wariant: taki G1\GH1 z zoomem plus kompakt z jasna szeroka stalka.

Jak nie chce mi sie zabierac G1\GH1 - wtedy biore taki kompakt. Albo Oly'ego - zobaczymy co wyjedzie juz niedlugo, albo Panasonica (chyba do konca roku ma wyjsc).

To oczywiscie moje osobiste spojrzenie, kazdy ma prawo miec rozne preferencje.

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    micro4/3 było kompaktowe. Panas pod tym względem trochę zawiódł, a w Olku jeszcze jest nadzieja
    Hmm, nie nie za bardzo rozumiem, bo i Oly i Panas ma dopiero wypuscic pierwsze kompaktowe u43. Oly w czerwcu ma powiedziec, Panas do konca roku. W przypadku Panasa - ma to byc alternatywa dla LX3, byc moze nie wyjdzie juz nastepca LX3, tylko ten kompakt u43. Zobaczymy.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 16.05.09 o 17:22

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Hmm, nie nie za bardzo rozumiem, bo i Oly i Panas ma dopiero wypuscic pierwsze kompaktowe u43. Oly w czerwcu ma powiedziec, Panas do konca roku. W przypadku Panasa - ma to byc alternatywa dla LX3, bcy moze nie wyjdzie juz nastepca LX3, tylko ten kompakt u43. Zobaczymy.
    No właśnie. A kto pierwszy, ten lepszy
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

EuroLiberty
    Gość
    Proponuje ciut wiecej otwartosci, szerszych horyzontow. Jezeli wychodzi nowy produkt na rynku, oferujacy nowa funkcjonalnosc, to nie powinienes go porownywac, a w szczegolnosci ceny - ze starym, tym co znasz.
    Bądź mniej wyniosły szczególnie mając na uwadze, że nie rozumiesz pojęć jakimi się posługujesz. Pomogę Ci zrozumieć pojęcie porównania, którego ewidentnie nie rozumiesz. Posłużę się schematem, by było łatwiej i bardziej czytelnie. Czym jest pojęcie porównania wyraża zapis "X jest jak Y pod względem Y(1)", gdzie Y(1) oznacza tertium comparationis.

Musisz również zrozumieć, że nie każdy może mieć tak szerokie horyzonty i być tak otwartym jak Ty. Wszyscy jednak mają prawo do własnej opinii. Na temat Panasonica mam swoje zdanie i kolejne premiery nie wpływają znacząco na jego zmianę.

Widzę jednak światełko w tunelu. Jak dotąd Panasonic bardzo cenił swoje obiektywy. Jeśli będzie konsekwentny, to cena GH1 osiagnie rozsądny poziom, co mnie ucieszy.

Czekam jak wielu na 15 czerwca i premiery Olympusa. Mnie szczególnie interesują obiektywy. GH1 gabarytami i wagą jest dla mnie idealny dlatego nie mam parcia na korpus Olympusa.
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 16.05.09 o 18:33

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Pisałem o Olku nie z powodów olytalibowskich, w sumie znaczek na aparacie jest sprawą trzeciorzędną... Olek powinien być bardziej przewidywalny cenowo (na początku drogi, potem tani) i być może fajniejszy niż G1. Póki co nie potrafię tego zdefiniować, w każdym razie G1, z którym obcowałem trochę nie zrobił na mnie takiego wrażenia żeby się napalać na aparat tego typu. Nie wiem co będzie od Olka, miałem na myśli coś w rodzaju "dużego" 4/3 z filmami - ot taki E-620 HD byłby dla mnie idealnym sprzętem do zabawy, turystyki itd...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Eliot
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Nie wiem czy zauważyliście, ale w scenach w których aparat (kamera ?)
    podąża za obiektem (płynący statek) występuje wyraźne szarpanie tła, czy to wina kodeka ?
    Pewnie poprawią to w G2.
    E510+ZD14-54+ZD50.2+m42

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Pomogę Ci zrozumieć pojęcie porównania, którego ewidentnie nie rozumiesz. Posłużę się schematem, by było łatwiej i bardziej czytelnie.
    EuroLiberty, ja prosty i glupi jestem, przykro, mi ale nie rozumiem o co Ci chodzi. Prosilbym o jakis konkret. Dam Ci pierwszy przyklad: - jak sprawuje sie obiektyw 14-140mm pod wzgledem fotograficznym? O ile bardziej mydli wzgledem poprzednich kitowych? Jak to wyglada na roznych ogniskowych, czy od tej samej przyslony zaczyna sie dystorsja co w poprzednich? Itp.

I mozesz np. dojsc do stwierdzenia, ze 3 000 za ten obiektyw tylko do robienia zdjec to przesada. I pewnie bedziesz mial racje.

Ale slowami:
    1 399 EUR za samo body?
    za ciemny szajs
    nie budujesz zaufania i powodujesz pewien zamet w dysksuji osob jako tako zainteresowanych. Kazdy ma prawo do pomylki, przeoczenia, itp. Ale po kolejnych postach widze, ze czujesz sie ekspertem, zeby dawac tak mocne sady - OK, klaniam sie w poklon
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Eliot Zobacz posta
    w scenach w których aparat (kamera ?) podąża za obiektem (płynący statek) występuje wyraźne szarpanie tła, czy to wina kodeka ?
    Na to wyglada: http://www.imaging-resource.com/PROD...H1/DMCGH1A.HTM

"if there's a lot of change happening between frames, a lot of data can get thrown out. On the other hand, if most of the image is the stationary, with only a small subject in motion, detail remains pretty good all over."

"extreme compression applied by the AVCHD format affected image detail when a lot of the image was changing from frame to frame."

"you can encounter some pretty dramatic loss of detail if a lot of the scene is changing from frame to frame. The critical issue is how much of the frame changes between frames, because AVCHD uses a keyframe-based compression. That means that it records full image information (albeit still compressed) only every so often, and in between these "key frames," only frame to frame differences are recorded"
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 16.05.09 o 22:11 Powód: Automatyczne scalenie postów

rodzyn
    Gość
    A może filmowano (panoramowano) przy włączonej stabilizacji w 14-140?
    Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 17.05.09 o 08:51

EuroLiberty
    Gość
    EuroLiberty, ja prosty i glupi jestem...
    ...ale szczery

Jestem dziwnie przekonany, że nie masz, a nawet nie miałeś doczynienia z obiektywami Panasonica. Pisząc "ciemny szajs" mam na uwadze właściwości optyczne w odniesieniu do ceny tych obiektywów. Posiadany kiedyś przeze mnie Leica D Vario Elmar 14-55mm f/3,8-5,6 kosztuje absurdalne pieniądze, a jest daleki od doskonałości zarówno biorąc pod uwagę mechanikę jak i optykę. O drugim posiadanym przeze mnie obiektywie Leica D Vario Elmarit 14-150mm f/3,5-5,6 mogę napisać podobnie z tą różnicą, że pod względem budowy i mechaniki jest zdecydowanie lepiej. Nawet obiektyw Leica D Vario Elmarit 14-50mm f/2,8-3,5 O.I.S. w kicie wychodził absurdalnie drogo, chociaż po trzech latach rynkowej bytności można go obecnie nabyć na rynku wtórnym za bardziej normalne pieniądze.

Trzeba było czasu i całkowitego olania przez Panasonica e-systemu, by Leica D Vario Elmarit 14-150mm f/3,5-5,6 O.I.S. spadła z 6000zł do obecnie 4000zł.

Nadmienię, że nie zabraniam Ci podniecać się tymi dwoma literkami HD na obiektywie, które zapewne uczynią z obiektyw Lumix G VARIO HD 14-140mm f/4,0-5,8 O.I.S. bardzo drogim. I raczej jest, to pewnym skoro wersja dla systemu 4/3 nie była optymalizowana ...sic!... dla opcji kręcenia video, a kosztowała majątek. Oby tylko Panasonic nie wpadł na cudowny pomysł sprzedaży GH1 wyłącznie w kicie z tym obiektywem. Już stosował taką politykę w przypadku L1 i nie przyczyniła się do popularycacji produktów Panasonica.

PS. Na marginesie wspomną nie tylko należę do osób w miarę zainteresowanych, ale nawet bardzo zainteresowanych GH1. Z tą różnicą, że nie miętolę pietruchy podniecając się tym, że GH1 ktoś, gdzieś, a czy zasadnie nieistotne, porównał do profesjonalnej kamery video uzadsadniając w ten sposób cenę niezależnie jak wysoka, by była.
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 17.05.09 o 15:00