Hmmm, no to troszkę jestem jakby zadowolonySkoro innym też się przytrafiają takie problemy, to może znaczyć, ze ten typ tak ma...
Hmmm, no to troszkę jestem jakby zadowolonySkoro innym też się przytrafiają takie problemy, to może znaczyć, ze ten typ tak ma...
Gentleman z pomocy technicznej Olympusa, jako rozwiązanie problemu zasugerował reset aparatu...A co na to Szanowni Forumowicze ?
włącz manualny focus i ustaw na nieskończoność, problemy się skończą![]()
SP500UZ oraz FED5 i kilka szkieł. : )
Dzięki za podpowiedzi, ale teraz to dopiero nie działa!!! Najlepsze efekty, jesli można to tak nazwać daje pstrykanie na AUTO - wtedy jest w miarę OK, do tego stopnia, że daje się rozpoznać logo lub malowanie "właścicieli" samolotów...
Tematu nie zamykam, bo może ktoś wymyśli coś bardziej skutecznego?
P.S. Przykładowa fotka powinna się niedługo znaleźć w galerii (inne)
Ostatnio edytowane przez amazury ; 2.04.09 o 22:11 Powód: Uzupełnienie
MF w tym aparacie to moim zdaniem porażka, a ustawianie ostrości na nieskończoność mija się z celem. W ten sposób to nie złapiesz ostrości nawet na księżycu.
Ja z łapaniem ostrości w 560tce, na małych oddalonych obiektach radziłem sobie inaczej.
Łapiesz ostrość na czymś kontrastowym, co jest mniej więcej w tej samej odległości (np na drzewach), potem nie spuszczając palca ze spustu najeżdżasz na samolot i pstryk
To jest moim zdaniem jedyne rozsądne wyjście z twojego problemu.
Pozdrawiam Rafał M.
Ponieważ fotka nie znalazła miejsca w galerii, wklejam ja do postu. Co zaś do łapania ostrości na jakiś inny obiekt i późniejsze jej przenoszenie na samolot, to niestety, przy takich odległościach (8-9 km), to się nie może udać. Jednak opcja z AUTO daje najlepsze efekty![]()