Nawet jeśli stoimy obok siebie, nie musisz widzieć dokładnie tego, co ja... Zapraszam do mojego wątku.
Nawet jeśli stoimy obok siebie, nie musisz widzieć dokładnie tego, co ja... Zapraszam do mojego wątku.
@6 specjalistą nie jestem, ale góra nic nie wnosi - niebieska i tyle
@7 pomysł fajny, ale albo nieostre, albo obróbka zawiodła
a np. tak...
przepraszam za interwencję, jak masz coś przeciwko, to napisz zaraz usunę
Ostatnio edytowane przez marwis ; 26.01.10 o 23:16
E 410 ZD 9-18, 14-42, 18-180, FL 36R, PS S90
Ze względu na to że jeden przykład jest wart tysiąca słów, pozwoliłem sobie również na drobną przeróbkę jednego ze zdjęć (MSZ słupek w LD rogu zbyt odciągał uwagę, poza tym trochę obrobiłem). Jeżeli nie życzysz sobie ingerencji w twoje foty to oczywiście usunę...
Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania
@7 - troszkę nieostre, fakt.
@6 faktycznie, bez tego nieba dużo lepiej wygląda - dzięki
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Podoba mi się Twoja propozycja.
Inna sprawa - trochę leniwie do tegoz zdjęcia podszedłem![]()
Ostatnio edytowane przez michalzolnowski ; 26.01.10 o 23:32 Powód: Automatyczne scalenie postów
Ostatnio edytowane przez michalzolnowski ; 1.02.10 o 23:17
Ostatnio edytowane przez michalzolnowski ; 8.02.10 o 19:36
Wszystkie przeróbki a raczej poprawki zastosowane na zdjeciu 8 przydały sie i obraz jest lepszy od pierwowzoru w galerii. Tak samo sympatycznie wygląda zdjęcie 10. Są miłe w odbiorze. Jedynie można sie postarać o większą głębię ostrości pomiedzy modelką a tłem ponieważ dodało by to wiecej plastyki do zdjęcia i jeszcze bardziej wyodrębniło twarz z tła. Zdjęcie 9 zrobione przy zastanym oświetleniu z okna jest złe. Fragment okna i widoczna pokryta śniegiem droga dają niejednorodne tło i przeszkadzają w odbiorze. Światło padajace z okna na modelkę i poźniejsze ratowanie cieni zaskutkowało brzydkim kolorem szyi i tonalnym dysonansem pomiedzy stronami twarzy. Aby rozjaśnić prawą pozostającą w cieniu część twarzy, można było się pokusić o odbicie wpadającego światła czymś w rodzaju blendy, co dało by łatwiejszą obróbke i lepszą grę światła a co za tym idzie efekt.
pozdrawiam Wiejo
Dziękuję ci Wiejo za porady i ocenę zdjęć. Twoje słowa są naprawdę budujące i pouczające. Przy następnych zdjęciach postaram się zastosować do tego, co napisałeś.
Masz u mnie + do rep.
A tak na marginesie: zrobiłem sobie blendę z kartek papieruale niebawem kupię prawdziwą bo trochę siara i nie zdaje egzaminu...
![]()