Mam wrażenie że celujesz modelce prosto w nos a może ustaw celownik AF na oko.Przy takim szkle i dużej dziurze warto wykorzystać jego możliwości.Ale ja się nie znam niech się wypowiedzą spece od portretów.Powodzenia
Dużo chęci mało czasu
mój wątek: http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15619
Całkiem przyjemne te zdjęcia. Patrząc na ostatnie z 1-szej serii - może by tak tą 50kę lekko przymknąć? Na pełnej dziurze jedno oko ostre, a z dalszego ostrość ucieka. Po zmniejszeniu zdjęć wyostrzyłbym nieco. W EXIFie widzę "Paint Shop Pro" - zerknij sobie tutaj: http://www.digital.mississippi-photo.../unsharp-mask/
Pozdrawiam
"There's no such thing as free titties"
Robię mało portretów, więc nie jestem biegły w temacie :/ Wydaje mi się, że pomysł masz dobry światło też zagrało.Razi niestety brak ostrości co zresztą już napisano.
Ponadto na trzecim nie do końca opanowałeś kontrast białej koszuli-mierzyłeś matrycowo ??
Ale nie poddawaj się, modelka ma potencjał, a Ty masz pomysły na kadry, predzej czy później będzie efekt !!!!!!
Pozdrawiam !!!!
Dawno mnie nie było...
Z róznych powodów...
Dziękuję wszystkim za dotychczasowe wypowiedzi - były one dla mnie naprawdę cennym źródłem informacji.
Poniżej najnowsze moje zdjęcie w 2 wersjach. Nie wiem która lepsza.
Troszkę poruszone bo ciemno było już i obiektyw 70-300. A poza tym to takie "polowane"było zdjęcie - dziewczyna unika obiektywu jak może...![]()
Jedno zaszumione ostrzeniem, drugie nieostre - ciężko wybrać.
Myślę, że zaszumione jakoś odpowiednio obrobić jakimś efektem i będzie ok.
No właśnie, poruszone...
Szkoda portretu bo wygląda przyjemnie ale nic tu się nie da zrobić, wyostrzanie nie pomoże. To jest po prostu nieudana fotka i nie bardzo jest sens wstawiac taką na forum
Moja rada, zaproś modelkę ponownie i zrób jak należy
Doświetl modelkę, użyj statywu...
nie lam sie modelki super ,to cos musi wyjsc,pierwsza serja ,ladne kadry.![]()
Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
pozdrawiam reszte !
http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk
Wiem, że fotka skopana poruszeniem ale mimo to mnie się bardzo podoba. Wydaje mi się też, że zaszumienie zmniejsza wrażenie poruszenia.
Od długich tygodni namawiam dziewczynę, żeby zapozowała ale ona jest uparta...A jest naprawdę ładna...
Tak jak już chyba pisałem, było ciemno, ciemny obiektyw i dziewczyna akurat się poruszała.
Tak czy inaczej dziękuję za wypowiedzi...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A, jeszcze jedno. Szum dodałem - nie jest on wynikiem wyostrzania.
Ostatnio edytowane przez michalzolnowski ; 20.06.09 o 21:16 Powód: Automatyczne scalenie postów
Jakoś tak od dłuższego czasu nie chce mi się nawet myśleć o fotografii, ale wygrzebałem co nieco z szuflady.
Może potrzeba mi ostrej, acz motywującej do działania krytyki? Może wkońcu wezmę się w garść...i zacznę robić fotki a z czasem i zdjęcia?
Czy te zdjęcia nadają się wogóle do ludzi?
Proszę o krytykę i może jakieś porady.
Z góry dziękuję![]()
Nawet jeśli stoimy obok siebie, nie musisz widzieć dokładnie tego, co ja... Zapraszam do mojego wątku.