Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 87

Wątek: O modzie na papierową GO

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    49
    Moja galeria
    dla amatorów małej GO może być rozwiązaniem zestaw E-30 plus sigma 50/1.4 która powinna się pojawić na wiosnę (E-30 dlatego że ma micro regulację AF). Canonowcy zachwycają się bokeh tego i ostrością skła i standardowo narzekają na celność af, w olku powinno być lepiej no i jest szansa na ostre zdjęcia na F1.4
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    dla amatorów małej GO może być rozwiązaniem zestaw E-30 plus sigma 50/1.4 która powinna się pojawić na wiosnę (E-30 dlatego że ma micro regulację AF). Canonowcy zachwycają się bokeh tego i ostrością skła i standardowo narzekają na celność af, w olku powinno być lepiej no i jest szansa na ostre zdjęcia na F1.4
    Olek 620 również ma mieć regulacje AF . Ale o czym mu tu mówimy, zawsze można podpiąć przecież manualnego OM 50/1.4 lub OM 50-55/1.2 . I rozmiarami te szkiełka biją sigmę. I taki zestaw widziałbym u siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    wszystko jest kwestia umiejętności korzystania z możliwości jakie niesie nam współczesna technika/technologia. Jeśli zastosowana papierowa GO ma sens i dodaje wyrazu to łaj not, tak samo z HDR, jeśli intensyfikuje klimat miejsca to jest ok, ale pod warunkiem, że poza podrasowaniem jest to sensowny kadr.

rocco
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez diabolique Zobacz posta
    Tak czytam te wasze krytyczne wypowiedzi i nijak mi one nie przystają do ocen wystawianych w galerii
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Tylko, akurat ta sytuacja wręcz modę potwierdza, a nie jej zaprzecza
    Tak jest, Grizz ma rację a komentarze jaki piękny bokeh... trafiają się dość często
    Wydaje mi się, ze RE ma tu rację, głębia ostrości jest tylko jednym z środków na uzyskanie ciekawej kompozycji, środkiem nie najważniejszym już na pewno nie złotym środkiem na wszystko.
    Ta moda, fascynacja jasnymi szkłami i efektami ich obrazowania (bokeh) widoczna jest najbardziej wśród najmlodszych adeptów sztuki fotograficznej.
    Fascynacja, jak wiele innych, z czasem przejdzie

PS
    A pamiętacie Grupę 64?
    Należeli do niej wybitni fotografowie tamtych czasow a ich prace są inspiracją do dziś.
    Przeczytajcie wypowiedź Dzemskiego, dobrze oddaje sens fotografowania przy maksymalnej przyslonie.
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 1.03.09 o 11:07

diabolique
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Tylko, akurat ta sytuacja wręcz modę potwierdza, a nie jej zaprzecza
    Oczywiście, ale zaprzecza chóralnym wypowiedziom z tego wątku, że mała GO jest "be" Tu narzekamy (bo tak wypada), a tam cmokamy (bo tam tak wypada)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Krzysiek.T Zobacz posta
    Dlaczego myślicie i dzielicie według zastosowanych technik, a nie według dobre lub złe zdjęcie?
    Znowu głosy o modach na taką lub inną GO, albo na HDRy potrzebne lub niepotrzebne.
    Twórca chce coś przekazać, nie ważne czy robi to za pośrednictwem takiej czy innej techniki, ważne by treść przesłania trafiła do odbiorcy i wywołała założony przez autora efekt.
    I dokładnie o to chodzi! A niektórzy próbują tworzyć fotograficznie dekalogi "to wolno, a tego nie wolno".
    Wszystko wolno - pod warunkiem, że końcowy obrazek będzie tego wart.

rafroga dał bardzo dobry przykład sensownego wykorzystania małej GO, gadanie typu "większa GO byłaby lepsza bo pokazałaby emocje faceta" świadczy o sztampowym podejściu do fotografii i kompletnym niezrozumieniu intencji autora zdjęcia.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    rafroga dał bardzo dobry przykład sensownego wykorzystania małej GO, gadanie typu "większa GO byłaby lepsza bo pokazałaby emocje faceta" świadczy o sztampowym podejściu do fotografii i kompletnym niezrozumieniu intencji autora zdjęcia.
    Czyli wypisz wymaluj jak w podpisie Radio

"Ken Rockwell nie robi nieudanych zdjęć, tylko takie, które przekraczają możliwości percepcji publiczności"

Czyli wypowiedź jednego artysty może zrozumieć tylko drugi artysta?? Hm.. wielki balonik przekłuwa się malutką szpileczką.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    mariush: Mam wrażenie, że przesadziłeś w ostatnim poście --- "zrozumienie intencji autora zdjęcia" nie jest dla mnie wartością, jeśli te intencje są chore --bez urazy--pozdrówka
    ----------------------
    ps: Fajny temat --zgadzam się na 100% z Radkiem (i podobnymi opiniami n/t małej GO)...
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 1.03.09 o 12:50

dinx6
    Gość
    I dokładnie o to chodzi! A niektórzy próbują tworzyć fotograficznie dekalogi "to wolno, a tego nie wolno".
    Wszystko wolno - pod warunkiem, że końcowy obrazek będzie tego wart.

sztampowe podejście? wytłumacz mi zatem w kilku prostych słowach czemu fundamentem kompozycji zdjęcia przytoczonego przez rafroga jest zblurowany pan młody, skoro był na tyle nieistotny by wysadzić go (nomen omen) poza GO. podzielam pogląd, by wykorzystywać głębię ostrości w sposób sensowny ale tu tego sensu nie widzę. co to zdjęcie niby miało pokazać? moja GO sięga odtąd dotąd a w środku mam żyletkę?

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cóż, dla mnie to zdjęcie to kolejny ogóras. I tyle. Do tego z przegiętą GO. Oczywiście mógłbym pocmokać nad tym rozmyciem, ale z utylitarnego punktu widzenia to jest jedynie forma. Plus rozkaz "patrz na pierścionek" reszta jest tłem tylko.
    A ja uwielbiam oglądać stare fotografie. Zamrożona/zabita chwila. Emocja, maska, grymas, gest. Tu widzę "A łyżka na to nie możliwe" bo nawet nie wiem czy facet(?) miał włosy (a oko wędruje do niego i nic na to nie poradzę).

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto