Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Olympus sp 570 uz

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Kupiłem 565

Dziękuję wszystkim za rady. Zaczynam nowy rozdział. Jak już będę je miał to napiszę o moich wrażeniach. Pozdrawiam wszystkich klubowiczów.

Mieszka w
    dolnośląskie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam.
    Jestem totalnym amatorem i równiez zamierzam kupic 565.W zasadzie to już decyzja zapadła ale mam pytanie z innej beczki: jak się ma zoom np.20-krotny do ogniskowej,bo przy lustrzankach nie mogłem znalez zoom-u,czy jest jakaś zależność?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria
    Przy lustrzankach nie znajdziesz zoomu bo to zależy od obiektywu jaki sobie kupisz. Sam aparat (body) to tylko puszka bez obiektywu.
    Jeżeli chodzi o zależność zoomu do ogniskowej w kompaktach,to musisz podzielić maksymalną wielkość ogniskowej przez jej minimalną wielkość.
    W przypadku sp 570 uz dzielisz 92 przez 4,6 (bo taki jest zakres ogniskowych w tym aparacie) lub 520 przez 26 jeżeli używasz wielkości dla odpowiednika 35 mm. W obu przypadkach wynik jest taki sam i =20 co odpowiada dwudziestokrotnemu zoomowi.

Mieszka w
    dolnośląskie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam

Mieszka w
    Opoczno
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Kupiłem 570 w listopadzie - nie ukrywam, to mój pierwszy kontakt z "nieautomatyczną" fotografią . Jako niedawny laik, a obecnie debiutant w tym gronie powiem tak : uważam go za dobry zakup, instrukcja konkretna i wszystko jest, oprogramowanie dołączone do aparatu w zupełności mi wystarcza do obróbki zdjęć ( nie muszę korzystać z Gimpa czy też Photo... ),a wygląd i chyba prestiż takiego kompakcika OK. Używam głównie do zdjęć na statywie - "studyjnych"+ lampy, coraz częściej odważam się wypuszczać w teren i coś wychodzi. Polecam lekturę działu dla początkujących-dużo się można dowiedzieć. Ogólnie jestem zadowolony, nie miałem problemów...Pozdro...
    E-410, 14-42mm, 35mm 1:3,5, SP-570UZ,2*KH150M , inny szmelc i trochę zapału (jeszcze?) - a efekty tu : http://www.dolandia.pl

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

olympus SP-570Uz

hey jestem swieżutką użytkowniczką Olympusa 570 uz, mam pytanko czy można takim aparatem zrobić zdjęcia typu krople rosy - jak je zbliżyć -jak uzyskać efekt odbicia obrazu w kropli??? (takie fotki są na stronie olympusclub)???

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    124
    Moja galeria
    odpowiedź: Raynox DCR250 (wrzuć w szukajkę)

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez annbor Zobacz posta
    (takie fotki są na stronie olympusclub)???
    zobacz np. tu: https://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=16727

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dziękuje za rady buziaki

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Ostrość w SP570UZ.

Witam wszystkich.
    Jestem nowym forumowiczem ale nie nowym, szczęśliwym (chyba) posiadaczem Ola 570uz.
    Jak wielu poprzedników miałem dylemat jaki aparat wybrać.
    W zasięgu były też i lustrzanki ale zdecydował zoom, czułość, szybkość seryjnych zdjęć z możliwością ich rejestracji przed wciśnięciem spustu.
    Mam tylko jakiś niesmak z powodu zbyt dużych szumów i niezbyt ostrych zdjęć z dużym zbliżeniem.
    Może się czepiam bo zdjęć z innych aparatów nie widziałem ale nie mogę się przyzwyczaić do szumu zdjęć w trudnych warunkach ale z iso=200,400 o większych już nie wspomnę. Staram się robić zdjęcia dla iso<=100.
    Po każdej sesji uruchamiam program do odszumiania, który coś tam psuje na zdjęciu.
    Podziwiam lustrzanki, które (jak mi się wydaje) nie "szumią" lub w bardzo małym stopniu.
    Wbudowana redukcja szumów chyba nie działa albo działa dla iso>800.
    To tyle jeśli chodzi o szumy.
    Czy normalnym jest zdjęcie nieostre a raczej rozmyte dla dużych zbliżeń.
    Myślałem, że to stabilizacja ale ze statywu jest podobnie.
    Czy ma ktoś jakieś uwagi na ten temat i jakieś sposoby.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów