Cześć
Ależ genialne fotki pokazujesz, a myślałem, że w tym temacie rządzi tylko mariush
cudnie się to ogląda
pzdr
Cześć
Ależ genialne fotki pokazujesz, a myślałem, że w tym temacie rządzi tylko mariush
cudnie się to ogląda
pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
Seba,
jak to jest z tym błyskaniem? Wiadomo że jak błyskasz z wyzwalacza to poniżej 1/250 sek nie zejdzesz ( a tak chyba właśnie błyskasz?). W jasny dzień i często pod słońce, masz tak dużo światła że 1/250 sek generuje przysłony powyżej f/11. A na fotach nie widać aż tak dużej GO jaką sugerowałaby przysłona. Używasz filtrów szarych czy rozmywasz tło podczas obróbki? Czy jest jeszcze inna tajemnica?
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
to zadna tajemnica, wszystko mowie na warsztatach![]()
Zaglądnijże! - http://www.mariuszsarzynski.pl/
miałeś nie mówić! :P
no to ładnie Ci wychodzi rozmywanie...zwykle wygląda to sztucznie, kiedy robione jest PSie
Ale np foty nr 1 i 2 "samolotowej serii" to rozmycie PeSowe?...coś mi się wierzyć nie chce.
Ostatnio edytowane przez lessie ; 28.07.09 o 14:37
Sebastian
Cóż..
Żałuję, że ślub za 2 tygodnie, a to nie z Tobą dogadałem się odnośnie obsługi tej wyjątkowej dla mnie imprezy.
Bo.. cóż.. fotograf na mój ślub też znany, nawet Twój dobry znajomy (podaje Cię jako znajomego w swoich linkach), też robi dobre foty, jednak.. jak na razie, to mało kontaktowy jest..
Nie ważne. Jakieś prywatne wycieczki tu wyciągam.
Świetne foty. I kropka.
Błyska z czasem takim jakim chce i jest mu potrzebny
i mocą taka jaką chce i jest mu potrzebna
i fakt to żadna tajemnica nawet nie będąc na warsztatach![]()
OBYWATELGC
moment....zapominasz o przysłonie. To że czas sobie może dobrać jaki chce i moc to jasne. Jeśli błyska z wyzwalaczy to może sobie na manualu ustawić maksymalną moc i już.
Ale wspomniałem już o stosunkowo małej GO a to wiąże się w dużym stopniu z otworem przysłony. Żeby wyzwalacze działały musi czas ustawić poniżej 1/200. Chyba....
Chyba że błyska z fotoceli i udaje się to zsynchronizować z duuużo krótszymi czasami.
Albo z sanek w trybie krótkich czasów synchro. ale to za proste by było.
Sebastian - jak jest?
Sebastian