Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Olympus sp 570 uz problem z lampa błyskowa

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olympus sp 570 uz problem z lampa błyskowa

Czy to normalne ze lampka wewnętrzna olympusa 570 przeswietla i robi fotki na niebieskawo - da sie to skorygowas balansem bieli - jażeniowe 1
    ale instukcja mówi ustawienie auto
    natomiast po właczeniu dedykowanej lampy FL36 R przenosi się to samo , wyjściem jest balans lub biała puszka na lampe
    co ciekawe po odłączeniu ze stopki lampa sama na funkcji kanałowej działa ok i tak samo w doswietleniu przez foto celę fotki sa ok
    co najdziwniejsze po włorzeniu lampy do gniazda stopki lampa przechodzi w stan i tryb TTL AUTO i nie da sie tego przełaczyć poza manual
    czy ktoś ma taki komplet i taki sam problem czy cos mam speprzone albo lampę albo aparat
    co ciekawe ta lampa w C770 tak smo wchodzi w TTL AUTO i jednak robi zdięcia OK bez\ przepalenia
    szaszkin@o2.pl

Awatar ladyhawke
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Rotfl

Przed odpaleniem lampy (jakiejkolwiek) upewnij się, że balans bieli masz zawsze an AUTO. Niestety 570-tka nie zmienia automatycznie WB na odpowiedni do lampy.
    570-tka obsługyje tryb PTTL czy jakos tak i chyba kazda lampa dzialajaca w TTL bedzie walić pełną mocą.
    Pentax K-5 II i kilka obiektywów do Pentaxa później ...
    ... wracam do przygody z mikro4/3

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Olek sp 570 uz a lampa fl 36 r

Ale co myślisz o tym że aparat 570 z własna lampka także prześwietla fotki i dopiero jak nakleiłem biała taśmę pakową z Tessy zrobiłem coś ala DYFUZOR i po tej operacji w WB -balans bieli auto fotki OK zrobiłem próbę z lampą ten aparat tak jak E3 ma kanały do komunikowania sie z trzema lampami OLYMPUSA FL 36 50 R i lampa sama robi pomiar tak samo jak w doświetleniu (będzie działać z każdym aparatem przez fotocelę ) i fotki OK przyjemne dla oka nie zniebieszczane - taśma przyklejona na lampkę wewnętrzną aparatu .
    Ale po założeniu lampy do stopki nawet jesli lampa była w trybie AUTO sama przechodzi w tryb TTL AUTO , próbowałem to przestawić i nic z tego tryb AUTO nie do osiągnięcia a juz o trybie FOTEK pod słońce czyli FP TTL AUTO lub FP AUTO jest to nie możliwe ( przeleciałem wszystkie P/A/S/ AUTO TAK SAMO W MANUAL "M" możliwy jest tylko zwykły MANUAL
    Pytanie zasadnicze dla posiadaczy lustrzanek OLYMPUS seria 400 i 500 jak sie zachowuje u was lampa wewnętrzna pod względem balansu bieli czy możecie robić Fotki w WB AUTO czy także musicie przestawiać balans lub korzystać z dyfuzora i jak sie zachowują wasze aparaty po założeniu lampy FL36 R czy macie dostępne wszystkie funkcje lampy tj : FP TTL AUTO ? FP MANUAL ? AUTO ? tego właśnie brak w moim SP 570 ????
    no i oczywiście szukam kogoś kto ma taki sam zestaw , bo nurtuje mnie pytanie czy mam sieknięty aparat skoro pomiar w WB AUTO z lampką wewnętrzna robi źle i przenosi to na lampę zewnętrzną , a może to również lampa jest spieprzona skoro w CAMEDIA C770 również sama przechodzi w tryb TTL AUTO - LECZ CO CIEKAWE FOTKI BEZ ŻADNYCH DYFUZORÓW SĄ OK ! ! !
    PROSZĘ O POMOC ZANIM ODDAM SPRZĘT DO SERWISU WOLAŁ BYM POTWIERDZENIE WADY SPRZĘTU A W SERWISIE OLIMPUSA CHCĄ SIĘ WYWINĄĆ SIANEM - SERWIS OLYMPUSA JEST W CZECHACH NIE MA GO W POLSCE !!!
    Rotfl sprawdziłem czy nie wali pełna mocą - lampa co ciekawe nie ma auto ISO i ręcznie sie to ustawia - zalecane 100 125 tak samo sprawdziłem metry od obiektu i tu jest problem korzystając z ZOOM który w aparacie jest dość spory , właśnie z tego powodu może prześwietlać ale po założeniu dyfuzora na lampę ( przedtem zapomniałem nazwy ) fotka jest w tonacji ciepłej - tak jak się patrzy na obiekt natomiast inaczej wszystkie fotki sa zimne - niebieskawe co stwarza problem ( lampa z dyfuzorem która wal w sufit może zmienić barwę fotki na czerwono i to rażąco i z tego powodu chcę rozwiązać ten problem tak samo jak ze fotkami pod słońce
    Zdzisiek
    Ostatnio edytowane przez szaszkin ; 2.03.09 o 12:06 Powód: korekta

Awatar ladyhawke
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Wydaje mi się,że w pTTLu nie chodzi o to, że na lampie ustawisz Iso, a potem odczytasz z niej odleglosc. Ona sama powinna sile blysku dobrac do odleglosci gdzie AF ustawil ostrosc. Przynajmniej tak dziala mi wbudowana w Pentaxie.

jezeli na WB Auto wbudowana lampa blyskowa robi ci zdjęcie takie jak to, to ewidentnie jest skopana.
    Pytanie, czy taki efekt, miales na mysli kiedy pisales o zaniebieszczaniu?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PA258999 (Medium).JPG
Wyświetleń:	201
Rozmiar:	76,7 KB
ID:	13567  
    Pentax K-5 II i kilka obiektywów do Pentaxa później ...
    ... wracam do przygody z mikro4/3