Gratuluję Ci zawziętości, zdjęcia coraz lepsze. Myślę, że oczek mu nie widać bo zrobiłeś cień obiektywem. W przypadku makrofotografii zauważyłem, że nie powinno być dużych kontrastów i naljepiej je robić w silnym świetle przy zmiejszonym EV. Naprawde warto bawić się w makrofotografię, jestem tego żywym przykładem. Wygrałem przed chwilą aparacik w RMFie.![]()
Tylko nie wiem jaki. Bo powiedzieli, że dowiem się jak przyjdzie.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
DziekujeTak, jest taka szansa z cieniem, ale inaczej sie nie dało, juz prawie bąk pukał mi czołem w filtr
Dzis swiatlo bylo dosc dobre, czego przykladem są fotki z "architekturki" (tzn. tak mi sie wydaje) a co do Makro i ogolnie fotografii - dopiero zaczynam i napewno tematu nie odpuszcze bowiem cieszy mnie on jak 5letnie dziecko - klocki lego
Gratuluje wygranej![]()
Czekam na dalsze komentarze...
Ja zacząłem wogólę przygodę z fotografią cyfrową dokładnie miesiąc temu...Co prawda wczesniej miałem troszkę styczności z radzieckimi aparatami analogowymi, skąd mam podstawy, ale w cyfrówkach też zaczynam.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Makro - kondi 0:0.89
Kadr pierwszy i drugi centralny a szkoda, byloby super - zadnych innych zastrzezen. Trzecie z bakiem juz bardziej przyzwoite. Ostatnie kadrowales w PS czy tylko zmniejszone. Bo jezeli kadrowales, to pokazalbym wiecej kwiatka z lewej strony ucinajac go z prawej. Jezeli bys zrobil pomiar swiatla na cos jasniejszego, wtedy aparat by przyciemnil to co jest juz teraz ciemne. Musialbys robic pomiar typu SPOT wlasnie na cos ciemniejszego,z eby wyszly mu "oczy", ale wtedy moglbys przepalic to co jest teraz juz jasne.
Cwicz cwicz kondi. Na naszych oczach przemieniasz sie z poczwarki w motyla - malymi krokami ale zawsze.
Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888
Ja początki makr miałem też centralne, po prostu najłatwiej było... zaletą w makro w naszych aparatach jest to, że lekko przesunięteowo coś w kadrze w bok nie daje gorszej ostrości, bo ostrość traci się dopiero blisko brzegów kadru. Można temu zaradzić kadrując już w photoshopie. Ja jestem ciekaw jak można zrobić macro taką sigmą 70-300 APO Macro Super II, bo piszą że minimalna odległość ostrzenia to ok 1 m....
Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
www.michalmilde.pl
Jak mam rozumiec kadr ? Przegladajac fotki w dziale "ocena..." na wiekszosci jest chyba centralnyZamieszczone przez vodnik
? Co moge uczynic by to zmienic, jak z focic prawidlowo takiego kwiatka by bardziej przypadl do gustów
?
Kadrowałem w PS, si si. Nastepnym razem uzyje SPOT i bede walczył najwyzej z przepaleniami juz samym softem.
Nie od razu świat zbudowanoZamieszczone przez vodnik
![]()
![]()
Jakby to wytlumaczyc. Widzisz swoja trzecia fotke ? Tematem zdjecia jest bak i nie jest od dokladnie w centrum kadru. Jest on troszke obrocony w lewa strone i pozostawiles z lewej strony wiecej przestreni i kad juz nie centralny. Nastepny przyklad: http://forum.olympus.hat.pl/viewtopi...r=asc&start=12 i drugie zdjecie - konik polny patrzy w prawo i wiecej przestrzeni pozostawil luc4s z tej wlasnie strony. Oczywiscie najlatwiej jest zrobic centralny kadr, ale to Ci przejdzie z czasem. Bedziesz poszukiwal ciekawszych kadrow. Nie neguje tego ze czasem kadr centralny jest jak najbardziej pasujacy do zdjecia bo czasem tylko centralny pasuje.
Mam nadzieje ze zrozumiales o co mi chodzi. Po prostu nastepnym razem poprubuj ustawic ostrosc na zadany obiekt i po ustaleniu przez aparat FOCUSA i parametrow ekspozycji delikatnie przesun aparat w ktoras ze stron.
Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888
Tak, calkowicie rozumiem, tzn potwierdziles mi to, o czym myslalem, jednakze zauwaz ze wiekszosc fotek z Twojego linka, oprocz fotki drugiej jest kadrem centralnym, chyba ze ja czegos nie dostrzegam, ale sprecyzuje :
Fotki z linka
1. Centralny
2. Inny
3,4,5. Centralny
6,7,8. Inny ? Mozliwe ze centralny tylko jest tak duza GO, ze ciezko mi powiedziec.
Oczywiscie masz racje co do pozostalych fotek. Nikt nie jest doskonaly - sam mam duzo centralnych kadrow. Jezeli Tobie podobaja sie centralne kadry to dalczego masz ich nie stosowac. Jak napisalem czasem centralny pasuje najbardziej.
Teraz na szybko szukalem makro z niecentralnym kadrem dlatego wskazalem konkretnie foto nr 2.
Masz tutaj artykuly o kadrowaniu i tzw mocnych punktach. Jest duzo przykladow tam tego samego foto ale inaczej kadrowanych:
http://fotohobby.home.pl/index.php?o...id=81&Itemid=1
http://fotohobby.home.pl/index.php?o...sk=view&id=100
http://fotohobby.home.pl/index.php?o...sk=view&id=101
http://fotohobby.home.pl/index.php?o...sk=view&id=102
Moze to Ci bardziej rozjasni temat - so to porady profesjonalisty.