/*...................*/
/* ...........................*/
taką samą GO na matrycach fx daje zdaje się szkło 300mm f/4. A te zarówno pod nikona i canona są wyraźnie tańsze. A jasność można zrekompensować wyższą używalną czułością. Pytanie czy 4x wyższą używalną.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
nie mówię że mnie stać czy że potrzebuję, ale tak sobie gdybam
Ostatnio edytowane przez elminho ; 25.02.09 o 13:04 Powód: Automatyczne scalenie postów
Smaku życia nie poczuje ten kto kuchnię bojkotuje
Tyle, że puszki małoobrazkowe są jakby "trochę" droższe, a co do ostrości też nie można mieć pewności. Ja nie wiem, jak takie szkło zachowuje się na matrycy FF o rozdzielczości odpowiadającej danej matrycy 4/3 - czy obraz będzie równie ostry, czy ostrzejszy, czy może jednak trzeba przymykać, jak będzie wyglądał w rogach kadru, jak będzie z winietą i aberracjami chromatycznymi itp.
GO to nie wszystko... dodaj kwestie działania AF na f2 a na f4, dodaj to, ze 150 jest blisko 8cm krótsza!
Dochodzi tez kwestia czy te 300 f4 są używalne na f4, jak jest z jakoscią obrazu itd...
I weź pod uwagę, że mając na e-3 iso 800 (juz nawet pomijam kwestie stabilizacji STABILIZACJI), to by mieć odpowiednik przy f4 musiałbyś dać iso 3200... a to juz ciekawe nie jest (no może poza d3 czy d700 - ale tu już róznica w cenie puszki + 300f4 vs e-3+150 przemawia na korzyść olka)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
aa i jeszcze d zd150 możesz spokojnie podpiąc ec14 czy ec20 nawet... a jak podepniesz konwertery do szkiełka f4 to dramat się robi z AF
Ostatnio edytowane przez grizz ; 25.02.09 o 13:21 Powód: Automatyczne scalenie postów
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Dla takich parametrów warto to szkło dźwigać w torbie.