Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 47

Wątek: Test Olympus Zuiko Digital 150 mm f/2

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gundi Zobacz posta
    Eee jak go podpiąłem pod e-510 to ergonomia siadła... pfff ;p
    Gundi to prawda, szkło nie jest lekkie, ale jak zobaczyłem jak działa z moim słabym AF w E510 i jakie robi zdjęcia w paskudną pogodę, to nie mogłem się z nim rozstać...
    Gwarantuję kto to szkło podepnie to zapomni o ergonomii...
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar elminho
    Mieszka w
    bochnia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    taką samą GO na matrycach fx daje zdaje się szkło 300mm f/4. A te zarówno pod nikona i canona są wyraźnie tańsze. A jasność można zrekompensować wyższą używalną czułością. Pytanie czy 4x wyższą używalną.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    nie mówię że mnie stać czy że potrzebuję, ale tak sobie gdybam
    Ostatnio edytowane przez elminho ; 25.02.09 o 13:04 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Smaku życia nie poczuje ten kto kuchnię bojkotuje

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez elminho Zobacz posta
    taką samą GO na matrycach fx daje zdaje się szkło 300mm f/4. A te zarówno pod nikona i canona są wyraźnie tańsze. A jasność można zrekompensować wyższą używalną czułością. Pytanie czy 4x wyższą używalną.
    Tyle, że puszki małoobrazkowe są jakby "trochę" droższe, a co do ostrości też nie można mieć pewności. Ja nie wiem, jak takie szkło zachowuje się na matrycy FF o rozdzielczości odpowiadającej danej matrycy 4/3 - czy obraz będzie równie ostry, czy ostrzejszy, czy może jednak trzeba przymykać, jak będzie wyglądał w rogach kadru, jak będzie z winietą i aberracjami chromatycznymi itp.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303 Zobacz posta
    Gundi to prawda, szkło nie jest lekkie, ale jak zobaczyłem jak działa z moim słabym AF w E510 i jakie robi zdjęcia w paskudną pogodę, to nie mogłem się z nim rozstać...
    Gwarantuję kto to szkło podepnie to zapomni o ergonomii...
    Tylko na 3 minuty mi go pożyczyles mendo wredna!

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez elminho Zobacz posta
    GO to nie wszystko... dodaj kwestie działania AF na f2 a na f4, dodaj to, ze 150 jest blisko 8cm krótsza!

Dochodzi tez kwestia czy te 300 f4 są używalne na f4, jak jest z jakoscią obrazu itd...

I weź pod uwagę, że mając na e-3 iso 800 (juz nawet pomijam kwestie stabilizacji STABILIZACJI), to by mieć odpowiednik przy f4 musiałbyś dać iso 3200... a to juz ciekawe nie jest (no może poza d3 czy d700 - ale tu już róznica w cenie puszki + 300f4 vs e-3+150 przemawia na korzyść olka)
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    aa i jeszcze d zd150 możesz spokojnie podpiąc ec14 czy ec20 nawet... a jak podepniesz konwertery do szkiełka f4 to dramat się robi z AF
    Ostatnio edytowane przez grizz ; 25.02.09 o 13:21 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    aa i jeszcze d zd150 możesz spokojnie podpiąc ec14 czy ec20 nawet... a jak podepniesz konwertery do szkiełka f4 to dramat się robi z AF
    Z 1,4 dramat się nie robi. Różnicy praktycznie nie ma, w każdym razie niewyczuwalna.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Z 1,4 dramat się nie robi. Różnicy praktycznie nie ma, w każdym razie niewyczuwalna.
    w moim byłym 70-200 f4 IS plus extender 1.4 był wolniejszy af a stabilizacja była już słabiutka.
    Choć można było tym zestawem zrobić ostre zdjęcia.
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    w moim byłym 70-200 f4 IS plus extender 1.4 był wolniejszy af a stabilizacja była już słabiutka.
    Choć można było tym zestawem zrobić ostre zdjęcia.
    Na N300 f4 + TC 1.4 różnicy nie zauważyłem.

Na Sigmie 100-300 f4 + TC 1.4 też podobno ciężko wyczuć (tym się nie bawiłem więc na 100% nie potwierdzam), bardzo dużo osób używa tego do przyrody i chwalą.

GoOrange
    Gość
    Dla takich parametrów warto to szkło dźwigać w torbie.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Dla takich parametrów warto to szkło dźwigać w torbie.
    tam takie ''dzwiganie'' jak na tą ogniskowa i światło to to szkiełko jest malutkie i leciutkie
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?