Strona 65 z 70 PierwszyPierwszy ... 15556364656667 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 641 do 650 z 695

Wątek: Olympus E-620

Awatar Piotrek89
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki wielkie za poradę, a jak Wy robicie, na normal zawsze macie ustawione? Bo z tego co pamiętam, to w tym Olympusowskim programie to można sobie już na kompie z RAWa odpowiednią gradację ustawić, i nie ma problemu, musze pamiętać zawsze jak będę zdjęcie z dużą ilością cieni robił...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotrek89 Zobacz posta
    Bo z tego co pamiętam, to w tym Olympusowskim programie to można sobie już na kompie z RAWa odpowiednią gradację ustawić, i nie ma problemu,
    Tak, podobnie możesz w OM zasymulować działanie innych ustawień aparatu wołając w nim rawa.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotrek89 Zobacz posta
    Dzięki wielkie za poradę, a jak Wy robicie, na normal zawsze macie ustawione? Bo z tego co pamiętam, to w tym Olympusowskim programie to można sobie już na kompie z RAWa odpowiednią gradację ustawić, i nie ma problemu, musze pamiętać zawsze jak będę zdjęcie z dużą ilością cieni robił...

Ja mam ustawione na auto, ale robię raw+jpg. W większości przypadków nie muszę grzebać w rawach, bo automatyczna gradacja fajnie sobie radzi z cieniami. Ale na wszelki wypadek mam asa w rękawie w postaci rawów.

Aha, rodzaj ustawionej gradacji nie ma żadnego wpływu na rawy.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Witt
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    (...)
    Aha, rodzaj ustawionej gradacji nie ma żadnego wpływu na rawy.
    No właśnie to nie jest takie oczywiste...
    W tej dyskusji koleś twierdzi, że jak najbardziej ma, bo na AUTO aparat celowo nie doświetla i wyciąga, a fakty zdają się potwierdzać tą teorię. Dopóki nie wyłączyłem autogradacji, byłem załamany szumami w cieniach E-30 (używając wcześniej i wciąż E-510).

Pozdr.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Witt Zobacz posta
    No właśnie to nie jest takie oczywiste...
    W tej dyskusji koleś twierdzi, że jak najbardziej ma, bo na AUTO aparat celowo nie doświetla i wyciąga, a fakty zdają się potwierdzać tą teorię. Dopóki nie wyłączyłem autogradacji, byłem załamany szumami w cieniach E-30 (używając wcześniej i wciąż E-510).
    To nieprawda. Światłomierz działa tak samo niezależnie od tego, jaka gradacja jest ustawiona.

A ja nie jestem załamany szumami w cieniach w E-30, przynajmniej nie na niskich iso.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar tkud
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Na początku porównywałem w JPG E30 i E410 i rzeczywiście po właczeniu gradacji na normal szumy się zmniejszyły ale były na pierwszy rzut oka deczko wieksze niż w E410 i tak juz zostawiłem. Dopiero kiedy uaktualniłem sobie wersję Lightrooma do 2.3 mogłem porównać RAWy i moim zdaniem przynajmniej nie jest jest gorzej w E30...i tej wersji będe się trzymać. Wiem, że to temat o E620 a nie o E30 ale podobno sa porównywalne.
    Ostatnio edytowane przez tkud ; 24.11.09 o 12:51

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Witt Zobacz posta
    W tej dyskusji koleś twierdzi, że jak najbardziej ma, bo na AUTO aparat celowo nie doświetla i wyciąga, a fakty zdają się potwierdzać tą teorię.
    Aparat naświetla tak samo z wyłączoną gradacją jak i z włączoną. Żeby w pełni zobaczyć efekty autogradacji trzeba ekspozycję zmniejszyć samemu (wtedy potrafi zaskoczyć - wyciągniętym z fotki DR oraz wyciągniętymi z fotki szumami, hehe).
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar Witt
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    No więc znalazłem dziś chwilę, wszedłem do studia i wykonałem szybki test. Wygląda na to, że E-30 (E-620 pewnie też, żeby nie było OT ) jednak naświetla/mierzy inaczej w zależności od wybranej gradacji. Konkretnie na 'auto' i 'normal' mierzy tak samo, ale w trybach półautomatycznych na 'auto' naświetla słabiej. Przy gradacjach 'low' i 'high key' w ogóle mierzy inaczej światło. Zachęcam do samodzielnych prób

Pozdr.

| OlyJedi Awatar bogdan1
    Mieszka w
    miasto, czasem wiocha
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

E-620 opinie

Niedawno kupiłem E-620. Przesiadłem się z E-500. Poza wieloma plusami na dzień dobry wielkie . Po paru próbnych fotkach okazało się, że na LV widać dwa martwe piksele. Z poparciem serwisu aparat po zwycięskiej dla mne walce wymieniono mi na nowy. Pierwsze doświadczenia były więc rozczarowujące i nadal jeszcze pozostał jakiś niesmak, ale ostatecznie 620 z 2 obiektywami i gripem (w promocji) kosztowała mnie 2515, więc było chyba warto. Zdjęcia w porównaniu z E-500 znacznie lepsze, wspaniałe barwy. Stabilizacja działa skutecznie. Ponieważ nie jestem zawodowcem czesto korzystam z LV, jest bardzo pomocne, choć opóżnienie trochę wkurza. Fotografując w ruchu np dziecko można się nie wyrobić zanim wejdzie w obiektyw. Filtry artystyczne mim zdaniem mało użyteczne, bo wyszystko można wykonać na PC. Super jest opcja z powiekszeniem podczas ostrzenia (x5, x7, x10). Z E-500 zrobiłem troche zdjęc nocnych, obawiam się, że teraz może być gorzej, ale jeszcze nie próbowałem. Z drugiej strony przecież nikt nie ogląda zdjęć 1:1. Przymierzam się jeszcze do zakupu ZD 70-300 do fotografii przyrodniczej. Może coś doradzicie lub opiszecie własne doświadczenia z E-620.
    Ostatnio edytowane przez bogdan1 ; 14.12.09 o 12:47

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów