hm ja nosze ze sobą laterke zakładana na głowe tańszy patent i myśle że skuteczniejszy ale odbiegam od tematu E600 jest tańszą alternatywą E620 i w zasadzie taką samom puszką a jak nie widać różnicy to poco przeplacać pozdrawiam
hm ja nosze ze sobą laterke zakładana na głowe tańszy patent i myśle że skuteczniejszy ale odbiegam od tematu E600 jest tańszą alternatywą E620 i w zasadzie taką samom puszką a jak nie widać różnicy to poco przeplacać pozdrawiam
Eeee? Nie znacie klawiszologii, na wyczucie?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
witam
mam w 620 całkowicie wyłaczony LCD i podświetlane klawisze uważam za super sprawę , a nie za bajer
pozdrawiam
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły
Ktoś używa jeszcze E-620?
Pytanie: w E520 było tak, że jak była włączona stabilizacja to przy wyłączaniu aparatu było słychać taki terkot brrrrrrrbrrrrrrrbrrrrrrr czy jakośc tak. Było też tak, że jak w LiveView przytrzymało się przycisk IS, to stabilizacją się włączała i można było efekt jej działania na żywo widzieć na ekranie.
W moim E620 tego dźwięku nie ma, a po przytrzymaniu przycisku IS nic się nie dzieje.
Czy jakoś inaczej to działa w nowszym body? Jak można sprawdzić czy IS działa?
Nigdy nie miałem E-620 więc to co pisze opieram na doświadczeniach z korpusami m4/3. Efekt działania stabilizacji powinien być widoczny w wizjerze (czy też w przypadku lustrzanek na ekraniku LCD w trybie LV). Spróbuj założyć dłuższy obiektyw i obserwując ekran LCD zatrząść aparatem - powinno dać się zauważyć że przy włączonej stabilizacji obraz jest bardziej stabilny. Najlepiej jednak zrobić bez stabilizacji serię zdjęć przy czasach grożących poruszeniem, znaleźć czas przy którym część zdjęć jest poruszona a część nie i potem wykonać serię zdjęć przy tym czasie z włączoną stabilizacją - jeśli działa to procent poruszonych zdjęć powinien być znacznie mniejszy.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Dzięki, wiem jak to działa w m43, mam też em1.
Bardziej chodziło mi o to, czy ten mechanizm w E620 działa tak samo jak w E520.
Cóż... starałem się pomóc ile mogłem A że nigdy nie miałem żadnej lustrzanki 4/3 (w czasach lustrzankowych używałem Pentaxów) więcej pomóc nie jestem w stanie.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
@schuttenbach
W E-30 jest dokładnie tak jak piszesz, czyli w domniemaniu Twoje E-620 ma uszkodzoną stabilizację.
Weź pod uwagę, że E-30 jest modelem dość późno wydanym (przed E-5) i też ma terkotkę.
===edit===
Gdy w E-PL3 gdy padła mi stabilizacja, to IS na ekranie świeciło na czerwono
Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 14.12.24 o 10:22
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||