Strona 64 z 70 PierwszyPierwszy ... 14546263646566 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 631 do 640 z 695

Wątek: Olympus E-620

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Od niedawna jestem posiadaczem E-620. Otrzymałem go w ramach gwarancyjnej wymiany E-520, oczywiście za niewielką dopłatą.
    Pierwsze wrażenie - jest odczuwalnie mniejszy. Początkowo trochę dziwnie się go trzymało, ale już się przyzwyczaiłem. Mały grip jest dość wygodny, ale przy dłuższej sesji czy cięższym obiektywie może być gorzej. Trzymanie aparatu jedną ręką raczej odpada, nawet z lekkim kitem.
    Większy wizjer daje się zauważyć. Pasek informacyjny jest dobrze rozmieszczony i pozwala na komfortową obsługę aparatu nawet ze schowanym LCD-kiem (ochrona ekranu, oszczędność energii). Sam LCD jest również wyraźnie lepszy, pozwala dużo lepiej ocenić zdjęcie. Jest przy tym widoczny nawet pod bardzo dużym kątem, więc od biedy nie musiałby nawet być obrotowy
    AF - tutaj również o wiele lepiej. Nawet kitowe obiektywy ostrzą wyraźnie szybciej. Także ostrzenie po kontraście działa sprawniej. Łapie ostrość nawet ciemnych kątach ciemnego pokoju, jeżeli jest tam tylko coś kontrastowego można być pewnym, że to zauważy.
    Wydaje mi się jednak, że aparat działa trochę wolniej. Chodzi mi o przeglądanie zdjęć i powiększanie. W sumie nie ma się do czego przyczepić, ale E-520 robił to chyba minimalnie szybciej. Natomiast gdy wybierzemy sobie 2 zdjęcia do porównania obok siebie i chcemy powiększyć, to robi to już z wyraźnym opóźnieniem. Bufor jest też mniejszy, albo to z powodu dodatkowych 2MP mieści się tam mniej klatek? Tryb seryjny działa jednak dobrze, nie robiłem oczywiście testu do zapełnienia karty, ale jest szybciej, więc w 4kl/s wierzę (przynajmniej na początku).
    Filtry artystyczne i multiekspozycja - może bajer do zrobienia w PS, jednak dopiero się uczę obróbki w programach graficznych, więc mi się podoba. Na pewno nie zaszkodzi, a może się przydać.
    Co do obrazowania, to po pierwszych kilku zdjęciach mogę powiedzieć, że na pewno nie jest gorzej. Wydaje mi się, że szumu jest mniej.
    Ogólnie jestem jak najbardziej zadowolony
    No to chyba tyle co przychodzi mi do głowy... O czymś zapomniałem? A może jakieś pytania?
    Ostatnio edytowane przez Czacha ; 20.07.09 o 09:15
    | C-220 ZOOM | SP-550 UZ | FE-290 |
    | E-620 | ZD 14-42mm | ZD 40-150mm | FL-36R |

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Od niedawna jestem posiadaczem E-620. Otrzymałem go w ramach gwarancyjnej wymiany E-520,
    No to teraz już możesz zmienić stopkę
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Od niedawna jestem posiadaczem E-620. Otrzymałem go w ramach gwarancyjnej wymiany E-520, oczywiście za niewielką dopłatą.....Wydaje mi się jednak, że aparat działa trochę wolniej. Chodzi mi o przeglądanie zdjęć i powiększanie. W sumie nie ma się do czego przyczepić, ale E-520 robił to chyba minimalnie szybciej. Natomiast gdy wybierzemy sobie 2 zdjęcia do porównania obok siebie i chcemy powiększyć, to robi to już z wyraźnym opóźnieniem. Bufor jest też mniejszy, albo to z powodu dodatkowych 2MP mieści się tam mniej klatek?
    A jakiej używasz karty CF? szybkiej czy wolnej

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez serafin Zobacz posta
    Sprawdź jak sobie radzi AF w pokoju - wieczorem - przy słabym świetle, czy AF daje rade?!
    Mówiąc szczerze, to nawet AF z E-520 nie sprawiał mi problemu w złym świetle, przynajmniej pod tym względem. Teraz jest jeszcze lepiej. Ważne tylko aby celować na coś kontrastowego. Zwłaszcza gdy ustawimy pole AF na pojedyncze tylu "small" musimy uważnie dobierać to, co się w nim znajduje, gdyż wtedy tolerancja jest niewielka. Można więc czasem odnieść wrażenie, że AF się gubi, włącza spawarkę i jakby "nie dawał rady", a on po prostu nie widzi kontrastu. Podobnie jest zresztą w dziennym świetle.

Cytat Zamieszczone przez black_bird Zobacz posta
    A jakiej używasz karty CF? szybkiej czy wolnej
    SanDisk Extreme III 4GB - takiej samej, jak w E-520.
    | C-220 ZOOM | SP-550 UZ | FE-290 |
    | E-620 | ZD 14-42mm | ZD 40-150mm | FL-36R |

Awatar Piotrek89
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam! Od kilku miesięcy posiadam E-620, i generalnie jestem zadowolony, ale nurtuje mnie pewna sprawa. Dlaczego przy niektórych zdjęciach (zrobionych na niskim ISO, tutaj 100) pojawia się taki szum np. tu:

http://img130.imageshack.us/img130/8459/pb228024.jpg
    albo tu:
    http://img9.imageshack.us/img9/4301/pb228025.jpg

Dodam, że po chwili w identycznych warunkach oświetleniowych zrobiłem kilka innych zdjęć, i pod względem jakościowym wyszły dobrze...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Piotrek89 - niewiele widać na tak małych zdjęciach. Może masz aktywną funkcję wyciągania z cieni - gradacja ustawiona na auto?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    patrzę i patrzę i nijak szumu nie widzę. Możesz wskazać dokładne miejsce gdzie on występuje ?

Awatar Piotrek89
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ad drzemski
    Najbardziej nie podoba mi się lewy dolny róg, nad trawnikiem... Szczególnie na tym ciemnym zdjęciu. Co prawda, na tych fotach akurat mi nie zależy, bo to tylko do pierwszych prób z HDRami, ale już wcześniej parę razy takie niespodzianki zauważyłem...
    ad ktotek
    Tak, gradacja na auto ustawiona, sorry za rozmiar, wrzuciłem na serwer oryginały, nie mam pojęcia, czemu tak zmniejszyło

A w ogóle to trochę niekulturalnie, nie przedstawiłem się w wątku powitań, nadrobię to jak znajdę trochę czasu

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Na drugim chyba bardziej widać lekki szum w cieniach. Wygląda jakbyś na siłę rozjaśnił fotkę wywołując z RAW. Na 1 zdjęciu szumu za bardzo nie widać.
    mente et malleo

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Piotrek89 Zobacz posta
    Tak, gradacja na auto ustawiona
    A więc to jest powód owego zaszumienia ciemnych obszarów. Ten automat działa tak - w dużym uproszczeniu, że rozjaśnia cienie i w tych miejscach pojawia się szum, takie podbicie cieni powoduje, że masz tam obraz jak ze zdecydowanie wyższego ISO. Wyłącz to (ustaw gradację na normal) a w razie potrzeby cienie sobie wyciągniesz na kompie, najlepiej z rawów mając nad tym pełną kontrolę.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów