www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ok
Na razie nie szumi
Mogę być nieco nieobiektywna bo już się zżyliśmychoć przyznaję, że do niedawna nie brałam tej firmy pod uwagę przy wyborze lustra
Miał być Olek (ewentualnie G1), ale wyszło jak wyszło. Mnie szumy przestraszyły
![]()
Jestem klientem bez profesjonalnych ambicji. Sprzęt kupuję, bo lubię. Za dużo gratów (szkieł) kupiłem do mojej oly puszki E-300, abym zmienił system. Zmieniłem puszkę w momencie gdy wartość dodana w E-510 wydawała mi się na tyle duża w porównaniu z moją starą puszką, że było warto wydać w sumie nie dużą kasę na nowość. Czy żałuję? Odrobinę, że to już nie ta sama matryca kodaka. Zdjęcia w E-510 są ciemniejsze. Trzeba korygować. Sama puszka wypas. Wyższe ISO ok. Niższe, niestety było lepsze w E-300. Chrobotanie przy wyłączeniu puszki przy włączonym IS cały czas mnie irytuje. Plastik w E-510 to nie to co w E-300 (obudowa ze stop magnesu - jak na amatorską lustrzankę było perfekcyjne).
Pytanie jak często sięgam po starą puszkę? Rzadko, ponieważ przeszkadza szybkość, mały ekranik, ale ile razy na nią spojrzę to aż serce rośnie. Nie sprzedam jej, ponieważ mam do niej sentyment i robi, kolorystycznie, bardziej przyjazne oku zdjęcia. Kupiłbym E-30 lub E-3 w celu wymiany mojej nowej puszki E-510 na przyjaźniejszą, jednak brakuje mi jednej cechy - Filmów. Pozostałe cechy nie zachęcają mnie aż tak bardzo, są to drobiazgi, a szczególnie zniechęcają opinie o tej samej jakości zdjęć w 12Mpix matrycy jak w 10Mpix (moja w E-510). Opcja filmów to byłby duży gratis, często używany. Dlatego wzdycham do D90. Wzdycham a nie kupuję, ponieważ moja szklarnia nie pozwala mi na wymianę podobnej w innym systemie. Zbyt drogo by mnie to kosztowało.
Co przeszkadza programistą w Oly dodanie kilku linijek kodu do uruchomienia trybu zapisu filmu? Nie potrafią? Nie zależy mi na full-HD i 30 klatkach na sekundę. Nawet ten okropny format appla .mov dało by się przekonwertować w postprocesingu na kompie. Nawet brak ostrzenia w trakcie recordingu by mi nie przeszkadzał. Krótkie scenki by wystarczyły. Tylko uruchomcie tą opcję! Idźcie z duchem czasu, a nie zasłaniajcie się staromodnymi stwierdzeniami, że aparat jest do fotografowania a nie filmowania. Zgadzam się z tym jeżeli mowa o E-3 lub następcy, jednak jak w małpkach można to dlaczego w lustrzankach nie można? A przecież E-610 nie jest dla profesjonalistów tylko dla amatorów, którzy by taka opcję chcieli. Zaś E-30 ma być alternatywą dla D90, a nie jest. Jest tylko fajnym aparatem w systemie 4/3.
EM5MII i od Olka: 17F1.8 + 45F2.0 + 60F2.8 + 75F1.8 + 7-14F.2.8 + 40-150F2.8 + Voigtlander 25mm F/0.95 (kiedyś EM5 + Panas20F1.7 + Oly12F2.0 + Sigma30F2.
E300+E620+ Samyang8Fish-Eye i 85mmF1.4+ZD35mmF3.5+ZD14-54F2.8-3.5+Sigma50F1.4+ZD50-200F2.8-3.5+FL-50R;C5060WZ
Moje prace fotograficzne można zobaczyć na szwajcaria-kaszubska.pl.
Ech - nie chcę Ci mącić po zakupie ani tworzyć OT. D80 to bardzo fajny aparat - dwie rolki, wizjer, z pewnością półka wyżej niż Olki Entry Level. Atrakcyjność ceny D80 wynika z jego wieku - jest długi czas na rynku, doczekał się już następcy. Ten wybór dziwi mnie o ile kryterium wyboru była niskoszumność - jak na dzisiejsze standardy nie ma rewelacji, co nie znaczy, że to jakoś umniejsza D80. Nie dziwiłbym się gdybyś pisał o D90. Chyba, że chodzi o zachowanie matrycy CCD kontra Live MOS... Nie wiem jakich szkieł chcesz uzywać z Nikonem i ile chcesz na nie wydać ale jak nie będą to stabilizowane szkła to rzekoma potencjalna przewaga w ISO puszki bez stabilizacji jest częściowo niwelowana przez stabilizację w Olku. O tym fakcie zdają się zapominać ludzie, którzy wpatrują się w pliki 1:1 z danego ISO z różnych aparatów. W praktyce liczy się jakie szkło się podepnie i czy któryś z elementów matryca-obiektyw będzie stabilizowany...
BTW - D80 to bardzo dobry aparat, używałem go trochę. Dobrych zdjęć życzę!
Szkiełka: Nikkor 18-135 mm f/3.5-5.6 i Nikkor 70-300 mm f/4.5/5.6 G.
Przyznaję, że cena też grała rolę a kupiłam zestawik za tak śmieszne pieniądze, że wstyd się przyznać. Planuję dokupić coś szerokokątnego i będzie całkiem ładny komplecik
Stabilizacją się nie przejmuję. Fotki (choć pierwsze) wyszły z ręki zadowalająco. Statyw posiadam i zamierzam używać choć teraz jestem na etapie radosnego strzelania na prawo i lewo i cieszenia się jak wariat
Dzięki gorąco za życzenia i życzę przepięknych ujęć budzącej się wiosny, którą mam zamiar uwiecznić nareszcie własnym lustrem![]()
Wstyd nie wstyd. Ja tu nie widzę wstydu, jeżeli można lepiej to ja to sugeruję. Każdą możliwość poprawy warto zasugerować. Tym bardziej jeżeli do poprawy niewiele trzeba.
Niektórzy mają lenia (jak ja) i takie rzeczy mnie odstraszają, bo oczy mi się gubią w takim tekście. A te "nowe linie" trudno rozróżnić od zwykłych przełamań w dzisiejszych przeglądarkach. Niby 21 wiek, a renderowanie tekstu jest jako-takie, więc to nie całkiem wina studioart, a naszych przeglądarek internetowych.
Napisałem to, aby studioart (inni również) wiedział, że pare osób, które szybko skanują wątki, może pominąć ten post - ja tak robie i wiem że to czasem nieładnie, ale cóż... za duże to forum, aby je ogarnąć w kilka minut. Delikatne wzmocnienie akapitów (wiem, że te akapity są, ale niestety niewidoczne) może pomóc i jemu i nam, albo przynajmniej mnie.
Moje oczy szybko się męczą. Ale teraz znalazłem chwilę i przeczytałem. I muszę przyznać, że zgadzam się całkowicie ze studioart. E-620 brakuje tak niewiele do bycia obiektem pożądania dla amatorów. Jeżeli to amatorska puszka, to powinna zapokajać amatorskie potrzeby - np.: nakręcenia dzieciaka czy imien u cioci.
Fujifilm X10
...a od czego są kompakty czy hybrydy ? Po co do cioci brać lustrzankę ? Żeby pochwalić się przed rodziną ?
Ja jestem przeciw dodawaniu kolejnych bajerów do aparatu - za bardzo to komplikuje obsługę i wpływa pewnie na podwyższenie ceny.
Tak, należę do tych niereformowalnych wapniaków co uważają , że aparat jest od robienia zdjęć , a od filmu jest kamera.
Eeee... a pobaw się z małą GO na kompakcie. A załóż lepszą lampę. Albo spróbuj zrobić szybko zdjęcie. Tylko te trzy elementy (przy okazji tam jakieś iso, wygoda trzymania i inne bajery) przesądziły o mojej przesiadce z Canona A520, na Olympusa E-500. I jestem zadowolony, tylko brak mi filmów.
Ostatnio edytowane przez kateb ; 17.03.09 o 18:08
Fujifilm X10