Strona 37 z 70 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 695

Wątek: Olympus E-620

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Olympus po prostu nie ma know how na porządne odszumianie jpegów. Po prostu nie potrafi tego robić. Zawsze wychodzi z tego niezły syf...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Awatar kociasek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Teraz widać, czemu Olek stopuje na 12Mpix

Wszystkie zdjęcia z nowej matrycy (e-30 i e-620), jakie widziałem (ok. 200 w tym z 15 Raw-ów z e-30) mnie rozczarowują, niektóre wręcz przygnębiają. Co tu gadać o braku umiejętności fotografów - zdjęcia z e-620 niedoświetlone o 1EV przy ISO400 są przeżarte szumem w cieniach (przykładowo zdjęcie w 4 rzędzie, 3 kolumnie na Photography Blog). I nieważne czy zrobił to SAT, przecież i tak nieraz byśmy chcieli rozjaśnić cienie w obróbce.
    Wygląda na to, że 12Mpix to dla Olka o jeden most za daleko... przynajmniej przy obecnej technologii. Wszyscy chwalili firmę, jaka odważna, że stopuje z megapikselami - nie, po prostu rzeczywistość przyparła ich do muru. Szkoda, ze nie obudzili się przy 10 Mpix, bo te ich 12 Mpix jest do d..y!
    Gdy wchodziłem w system Olympusa kupując e-510 byłem przekonany, że kolejne generacje sprzętu mogą dawać tylko lepsze zdjęcia. Teraz widzę, jak bardzo się myliłem...
    Marzył mi się korpus e-620 z matrycą przynajmniej jakości e-510 (lub e-3). Niestety, zamiast tego Olek wciska nam "filtry artystyczne"
    Owszem, może teraz ISO1600 trochę mniej szumi i nie ma tyle bandingu, ale jakim kosztem! Olympus przestawił bazową czułość korpusów na ISO200 i wpuścił szum w dolne czułości, na których dotąd można było polegać.
    Czekam na recenzje e-620 i RAW-y, ale nie łudzę się, że będzie dobrze...

Marcin510
    Gość
    nawet wrotniak przy tescie e30 napisal ze e3 szumi mniej co z reszta zrozumiale

po przegladneciu sampli z e30 e630 stwierdzam ze 520 i e3 to najlepsze aparaty olympusa
    i te nowosci tego nie zmieniaja

na dpreview chlopaczek napisal ze wymienil 520 na e30 i w ciagu tego samego dnia oddal z powrotem i kupil e3
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Olympus po prostu nie ma know how na porządne odszumianie jpegów. Po prostu nie potrafi tego robić. Zawsze wychodzi z tego niezły syf...
    to nie tak, wychodzi co wychodzi bo cudow sie nie zrobi zwyklymi algorytmami nie wymagajacymi mega mocy obliczeniowych

z tym ze inne aparaty produkuja lepszy material raw, dlatego odszumianie wyglada tam lepiej

fajnie jakby zrobili e3x z matryca 10mega ale bez bandingu, chociaz lepsza o 1ev dynamika
    z lepszym wyswietlaczem rodem z d300 i jeszcze lepszym fokusem, moga dorzuc dla ludu filmy hd w full rozdzielczosci z ostrzeniem po kontrascie

do tego szybka 50tke 1.4 lub 1.2 i nic wiecej nie trzeba do fotografowania olympusem
    Ostatnio edytowane przez Marcin510 ; 8.03.09 o 20:40 Powód: Automatyczne scalenie postów

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez marcin510 Zobacz posta
    fajnie jakby zrobili e3x z matryca 10mega ale bez bandingu, chociaz lepsza o 1ev dynamika
    z lepszym wyswietlaczem rodem z d300 i jeszcze lepszym fokusem, moga dorzuc dla ludu filmy hd w full rozdzielczosci z ostrzeniem po kontrascie

do tego szybka 50tke 1.4 lub 1.2 i nic wiecej nie trzeba do fotografowania olympusem

lol..... dream on.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No to mam coś budującego... chyba
    http://photofan.jp/camera/html/modul...&post_id=55135

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kociasek Zobacz posta
    Wszystkie zdjęcia z nowej matrycy (e-30 i e-620), jakie widziałem (ok. 200 w tym z 15 Raw-ów z e-30) mnie rozczarowują, niektóre wręcz przygnębiają. Co tu gadać o braku umiejętności fotografów - zdjęcia z e-620 niedoświetlone o 1EV przy ISO400 są przeżarte szumem w cieniach (przykładowo zdjęcie w 4 rzędzie, 3 kolumnie na Photography Blog). I nieważne czy zrobił to SAT, przecież i tak nieraz byśmy chcieli rozjaśnić cienie w obróbce.
    Wygląda na to, że 12Mpix to dla Olka o jeden most za daleko... przynajmniej przy obecnej technologii. Wszyscy chwalili firmę, jaka odważna, że stopuje z megapikselami - nie, po prostu rzeczywistość przyparła ich do muru. Szkoda, ze nie obudzili się przy 10 Mpix, bo te ich 12 Mpix jest do d..y!
    Gdy wchodziłem w system Olympusa kupując e-510 byłem przekonany, że kolejne generacje sprzętu mogą dawać tylko lepsze zdjęcia. Teraz widzę, jak bardzo się myliłem...
    Marzył mi się korpus e-620 z matrycą przynajmniej jakości e-510 (lub e-3). Niestety, zamiast tego Olek wciska nam "filtry artystyczne"
    Owszem, może teraz ISO1600 trochę mniej szumi i nie ma tyle bandingu, ale jakim kosztem! Olympus przestawił bazową czułość korpusów na ISO200 i wpuścił szum w dolne czułości, na których dotąd można było polegać.
    Czekam na recenzje e-620 i RAW-y, ale nie łudzę się, że będzie dobrze...
    bravo, jesteś dla mnie bohaterem tego wątku...

sample wywołane z rawa nie grzebane, rozdzielczość nie grzebana tylko plik zmniejszony
    są exify 1. D90 iso 640 2. E-30 iso 1000 oświetlenie te samo. Jak taki obraz da 620 to faktycznie jest beznadziejny. Oczywiście d90 jest lepszy od E-30 w szumach ale od okolicy iso 1600. Odnośnie szumów na niskich iso w E-30 (a tym samym E-620) to jest kilka ustaweń które powoduja wzrost szumów na niskim iso było to w watku o E-30.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	062.jpg
Wyświetleń:	381
Rozmiar:	1,03 MB
ID:	13418   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	117.jpg
Wyświetleń:	376
Rozmiar:	884,3 KB
ID:	13419  
    Ostatnio edytowane przez geo ; 8.03.09 o 21:33
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

qbic
    Gość
    Geo: tak wysoka kompresja + szumy = dramat.

Zamiast ziarna pojawia się labirynt artefaktów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Geo: tak wysoka kompresja + szumy = dramat.

Zamiast ziarna pojawia się labirynt artefaktów.
    nie wiem o czym do mnie rozmawiasz (to z filmu ) nie jestem zwolennikiem testów wykresowych ale podobno matryca w D90 w APS-C to najlepsza na rynku jest . Powiem tylko tak ma 2 aparaty w domu, olkowa matryca jest dla mnie lepsza do iso 800 dalej to już loteria powyżej pokazałem że może być INACZEJ NIŻ W TESTACH d90 szumi więcej NA 640 niz E-30 na ISO 1000, ale można tak naświetlić (ustawić) że będzie odwrotnie. Dlatego już wyrosłem z czytania testów, ale nie dlatego że ktoś tak powiedział, że testy są do ****, tylko dlatego że dla mnie liczy sie to co widzie na ekranie monitora, a tego co widać na pewno Olek sie nie powinien wstydzić, mało tego D90 to bardzo dobry aparat a to że np. E-30( 620) jest przez wielu uważane ze jest gorsze to śmieszne jest.
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

Awatar kociasek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez geo Zobacz posta
    bravo, jesteś dla mnie bohaterem tego wątku...
    (...) Jak taki obraz da 620 to faktycznie jest beznadziejny.
    Geo, domyślam się z kontekstu, że się silisz na ironię, ale będziesz bardziej komunikatywny pisząc "otwartym tekstem" lub przynajmniej stosując odpowiednie emotikony.
    Co do sampla z e-30, faktycznie wygląda dobrze, ale jest to mało kontrastowe zdjęcie, w plenerze lub twardszym świetle sztucznym jest zupełnie inna bajka. Widziałem prawidłowo naświetlone RAW-y z e-30 z brzydkim szumem w cieniach już przy ISO 200 i praktycznie zerową możliwością rozjaśniania w postedycji. Aha, i to na zdjęciach z wypalonymi światłami, pomimo rzekomo poprawionej rozpiętości dynamicznej.
    ----------------
    OK, trochę mi się poprawił humor - zainspirowany uwagami Geo ściągnąłem jeszcze raz RAW-y, które już kiedyś oglądałem, stąd: http://www.fotografuj.pl/Article/Pie...page/2#content
    I co się okazało? W nowej wersji Lightrooma 2.3 wyglądają lepiej, niż uprzednio (Lightroom 2.2 też otwierał te pliki, ale dopiero najnowsza wersja oficjalnie wspiera E-30). Nie dość, że szum zmalał, to daje się go trochę rozjaśniać. A więc może się z tą matrycą "przeproszę", bo JPG-i i tak mnie nie interesują.
    Ostatnio edytowane przez kociasek ; 8.03.09 o 23:45

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    293
    Moja galeria
    Kociasek, to Ty dalej analizuj szum, a my z kolegą GEO przestrzelamy przy bezalkoholowym w Ptasim Raju (Bufetowa!! gdzie jesteś) nasze E30 z przyleglościami ( pewnie 50-200 będą w akcji- musze dokupić jakąś CF a konto)
    Robiłem zdjęcia na basenie, przy beznadziejnym świetle na ISO 1600. Pokazywałem też fotki na ISO 3200. Jest co najmniej używalne.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów