Jeśli się pojawi, to Olympus straci jednego klienta. Potrzebuję małego body, a na m4/3 się nie doczekam. Jeżeli w tym śmierdzielu będzie (jak sugerują) ta sama matryca, co w D300/D90, będzie umożliwiał kręcenie filmików HD i kosztował odpowiednio mało, to ulegnę jego czarowi![]()
Nie sądzę, by załatwiono, to firmware. Coś stoi na przeszkodzie skoro Olympus nie implementuje opcji video do najnowszych swoich produktów. Pewnie proceror jest zbyt słaby.
To jest na bank brak wsparcia sprzętowego w procesorze. u43 będzie później na rynku od 620 a olek po prostu nie ma odpowiedniego porcka jeszcze gotowego.
Pamiętam ile lat Oly bujał się ze starym procesorem znaków. Wielkie woły były jeszcze w E500, histogram z palików od płota jeszcze dłużej. Muszą opracować procesor wspierający filmowanie i tyle. Wielka szkoda, że nie przewidzieli tego w okolicach E-3 kiedy powstawał ostatni trupik.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Ciekawe co po kręceniu filmów będzie następną kartą przetargową w dslr'ach...
Grzałka do wody? Strugaczka? I nie jest to ględzenie na wpychanie mało komu (np. mnie) potrzebnych funkcji i robienie z tego wyznacznika 'niezbędności' - bo ja kręcenie filmów mam już od dawna... W Lumixie.
Gdybym miał wybierać co bardziej by było przydatne dla fotografa w E-620 i za co mógłbym dopłacić tę, powiedzmy, stówę więcej, to wybrałbym uszczelnienia, a nie filmy.
A Nikon na pewno będzie fajny. No i co z tego, swoich zuikos do niego nie przykręcę.
No właśnie, procesor aktualnie to TruePic III+, czyli tylko drobna poprawka do III, gdyby miał moc potrzebną dla filmów, pewnie nie wahaliby się z nazwaniem go TruePic IV i mocniejszym podkreśleniem jego nowości w wieściach.
Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether
Olympus E-420 + ZD 25mm (kieszonkowy potffór) na poważnie , Nikon D7000, Nikon D600 + pokaźne stadko słoików do zabawy
To dlaczego Olympus FE-300 który ma Truepic III nagrywa filmy - dodatkowy procesor? BTW, sprzętowa kompresja to zawsze i tak procesor + oprogramowanie, może czasami procesor posiada funkcje wspomagające typu SIMD.