Strona 16 z 70 PierwszyPierwszy ... 614151617182666 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 695

Wątek: Olympus E-620

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Ale w drozszych korpusach tez takich funkcji nie ma... i nie będzie, do czasu, aż któryś z producentów nie zdecyduje się otworzyć oprogramowania...
    To się nie stanie (podejrzewam ze sporo patentów jest łamane w FW), jedyne co jest do pomyślenia to system pluginow.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Ale w drozszych korpusach tez takich funkcji nie ma... i nie będzie, do czasu, aż któryś z producentów nie zdecyduje się otworzyć oprogramowania...
    Ooooo! Otwarty firmware był by rewolucją (i udręką dla serwisów wgrywających permanentnie sierotom firmware standardowy).

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar zulka
    Mieszka w
    koniec świata - ostatni dom po lewej :)
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ale śliczności

Jak zobaczyłam temat wątku to myślałam, że wydzielony bo sobie jaja robicie

a tu nie

Powiem tak jest przesłodki i wszystkomający ( tak tak bez filmikow ;p )

Wszystko to czego mi brakowało :stabilizacja, odchylany ekranik i inne cuda. w końcu jest sens kupic do takiego czegoś tez dłuższy obiektyw

Gdybym teraz kupowała pierwszą puszkę to czekałabym na tę ale mam 410tke i następna wymiana może za rok i to będzie na jakies "większe" E

Myśle, że olek pięknie trafia w gusta amatorów i chętnych na "podręczną" puchę.

Fajnie, ze coś się dzieje.... teraz czekam aż zasypią nas szkałami

Może ktoś w końcu robił porządki za szafą i znalazł projekt 100 macro

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    To się nie stanie (podejrzewam ze sporo patentów jest łamane w FW), jedyne co jest do pomyślenia to system pluginow.
    niop... a kiedys (2000?)kompakt kodaka miał możliwość dowolnego modyfikowania oprogramowania... ehhh
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar qazy
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Masz racje w sumie takie postulaty powinny najpierw trafić do wyższych półek. Raczej trzeba zbierać kasę niż postulować rozwój amatorskich korpusów w profesjonalną stronę
    Było: Panasonic GX1, Olympus E510
    Jest: Panasonic GX7

qbic
    Gość
    grizz: No tak ale to nie było otwarte FW. Teraz takie hackerskie sztuczki są dostępne dla Canona z digicami II (o ile dobrze pamiętam)

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Pewnie masz rację, ale dopisuję do swojej prywatnej listy gadgetów przyszłości otwarty kod firmware/system pluginów do firmware (powtórka koncepcji Minolty z kartami programów do Dynaxa).

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar qazy
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Pewnie masz rację, ale dopisuję do swojej prywatnej listy gadgetów przyszłości otwarty kod firmware/system pluginów do firmware (powtórka koncepcji Minolty z kartami programów do Dynaxa).

Pozdrawiam
    To by zadowoliło kazdego Sporo mozna by pewnie dodatkowo z korpusow wycisnąć. No ale to chyba nie na rękę producentom by było
    Było: Panasonic GX1, Olympus E510
    Jest: Panasonic GX7

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    grizz: No tak ale to nie było otwarte FW. Teraz takie hackerskie sztuczki są dostępne dla Canona z digicami II (o ile dobrze pamiętam)
    Hmm źle zrozumiałeś - pisząc otwarte - nie miałem na mysli stricte open source'a, ale właśnie możliwośc wpływania na stałe tryby - np. możliwośc dowolnego ustawienia bracketingu/serii, mozliwośc dobrania do siebie autoiso od parametrów z kosmosu itd. itp. Może to spokojnie byc zrealizowane przez system pluginów.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Hmm źle zrozumiałeś - pisząc otwarte - nie miałem na mysli stricte open source'a, ale właśnie możliwośc wpływania na stałe tryby - np. możliwośc dowolnego ustawienia bracketingu/serii, mozliwośc dobrania do siebie autoiso od parametrów z kosmosu itd. itp. Może to spokojnie byc zrealizowane przez system pluginów.
    Myślałem już o czymś podobnym. Podpinasz aparat do kompa przez kabel USB, odpalasz jakiegoś Olympus Mastera, a tam masz możliwość komponowania własnych ustawień. Np. taki braketing, przyciski funkcyjne, czas samowyzwalacza, auto ISO, jakiś priorytet czasu, zależny od ogniskowej z opcją bez stabilizacji i ze stabilizacją (fajnie by było mieć coś takiego) i inne takie pierdółki, kończą na wyglądzie menu i jego komponentach, jakie mają być wyświetlane na LCD. A wszystko z przyjemnym interfejsem, który sprawiłby, że układanie tych wszystkich rzeczy byłoby proste, jak układanie klocków lego

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów