Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 62

Wątek: skąd termin "analogowe"?

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Fotografia kliszowa? Brzmi okropnie. I kto to był ten Kliszow? Kto to był Analogow, to wiem.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar icelander
    Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    towarzysze Kliszow i Anałogow w fotografii to odpowiednicy panów Schodow i Piersjow - konstruktorów klatek!
    a ten Cyfrow? czy to hybryda Cyryla i Metodego?
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

| OlyJedi Awatar herbie_mp
    Mieszka w
    Mysłowice, woj.Śląskie
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Te same dylematy są z muzyką: klasyczna czy poważna?
    "Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez herbie_mp Zobacz posta
    Te same dylematy są z muzyką: klasyczna czy poważna?
    Termin "analogowy" dosyć ściśle określa sposób rejestracji sygnału. Termin "klisza" wprowadza zamieszanie, bo co zrobić z Polaroidem?

Pozdrawiam

Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    a tak poważnie to Łagocki kiedyś tak tłumaczył:
    w fotografii klasycznej obraz padający przez obiektyw na materiał światłoczuły jest cały czas fizycznie obecny, najpierw w postaci zmienionych halogenków srebra, potem jest wywołany, następnie w powiększalniku rzucany przez obiektyw na papier, znowu zmienia związek chemiczny, potem jest transportowany w postaci odbitki na wystawę i dopiero na końcu u widza w oku obraz jest zamieniany na impulsy które przesyłane wiązką neuronów trafiają i do mózgu i wywołują tam "stany emocjonalne"

zaś fotografia cyfrowa uzurpuje sobie prawa jakie ma ludzkie oko i z matrycy kabelkiem lub innym przewodnikiem transportuje obraz w postaci zerojedynkowej na kartę a potem w innych urządzeniach "diobeł" zamienia te zerojedynki na piksele i wywołuje u widza stany emocjonalne.
    Kossuth Lajos azt üzente: Utepitesz regimente. Ha még egyszer ezt üzeni, Kupkerekesz hajtasz neni!

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Był (i chyba jeszcze żyje) pan Bielecki, autor książek informatycznych. I on nie dość, że bezczelnie kopiował manuale i podpisywał się pod tym, to miał ambicje wymyślania swoich terminów na terminy już istniejące. Klik - mlask, dwuklik, dwumlask...
    Nie żyje (to wiedziałem) od 2001 (a to już z wiki).

Plik (file) to podobno jego wymysł.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez icelander Zobacz posta
    a tak poważnie to Łagocki kiedyś tak tłumaczył:
    w fotografii klasycznej obraz padający przez obiektyw na materiał światłoczuły jest cały czas fizycznie obecny, najpierw w postaci zmienionych halogenków srebra, potem jest wywołany, następnie w powiększalniku rzucany przez obiektyw na papier, znowu zmienia związek chemiczny, potem jest transportowany w postaci odbitki na wystawę i dopiero na końcu u widza w oku obraz jest zamieniany na impulsy które przesyłane wiązką neuronów trafiają i do mózgu i wywołują tam "stany emocjonalne"

zaś fotografia cyfrowa uzurpuje sobie prawa jakie ma ludzkie oko i z matrycy kabelkiem lub innym przewodnikiem transportuje obraz w postaci zerojedynkowej na kartę a potem w innych urządzeniach "diobeł" zamienia te zerojedynki na piksele i wywołuje u widza stany emocjonalne.
    Cóż za brednie. Jak u xiędza Tischnera, gdyby zajął się czymś na czym się nie znał.

Pozdrawiam
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Dodge this.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 24.02.09 o 19:39 Powód: Automatyczne scalenie postów

Mieszka w
    Krakuf
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    można jeszcze zanegować subiektywnie istnienie czegoś tak jak zanegował Wiliam Dembski istnienie darmowego obiadu. Wiem że zanegowanie istnienia fotografii analogowej może skończyć się tak jak u tow. Wiesława.
    Otóż mieliśmy w historii Polski incydent kiedy Władysław Gomółka zanegował istnienie homoseksualizmu. Po prostu ogłosił że to jest nie możliwe i PRL jako jedyne państwo w demo-ludach nie wprowadziło kary za takie praktyki.
    Tak że czasem negowanie istnienia czegoś o czym inni twierdzą że istnieje może obrócić się przeciwko negacjoniście.
    A Wy np wierzycie w prądy telluryczne?

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez icelander Zobacz posta
    można jeszcze zanegować subiektywnie istnienie czegoś tak jak zanegował Wiliam Dembski istnienie darmowego obiadu. Wiem że zanegowanie istnienia fotografii analogowej może skończyć się tak jak u tow. Wiesława.
    Otóż mieliśmy w historii Polski incydent kiedy Władysław Gomółka zanegował istnienie homoseksualizmu. Po prostu ogłosił że to jest nie możliwe i PRL jako jedyne państwo w demo-ludach nie wprowadziło kary za takie praktyki.
    Tak że czasem negowanie istnienia czegoś o czym inni twierdzą że istnieje może obrócić się przeciwko negacjoniście.
    A Wy np wierzycie w prądy telluryczne?
    Zanegowałeś swoją wypowiedzią reguły ortografii, a jednak one dalej istnieją i to się obraca przeciwko tobie. Czyż to nie jest freudowskie?
    Kim był Władysław Gomółka?

Dobranoc
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 25.02.09 o 03:47