Kochani oto moje pierwsze próby martwej natury. Poradźcie cośik proszę. Po uszach też może byćz góry serdecznie dziękuję
![]()
Kochani oto moje pierwsze próby martwej natury. Poradźcie cośik proszę. Po uszach też może byćz góry serdecznie dziękuję
![]()
Ostatnio edytowane przez misstiriss ; 23.02.09 o 20:15
Ucięty kwiatek po prawej i listek po lewej.
Coś z ostrością nie tak - wyostrzałaś po zmniejszeniu?
Kolorystyka mi nie leży, listki mają pomarańczową poświatę - rozumiem, że to od jakiegoś sztucznego oświetlonka (nie lampy z aparatu).
Balansem bieli to popraw jeżeli masz raw'a.
P.S. Moimi komentarzami się nie przejmuj - amator jestem![]()
Odsuń kwiaty dalej od tła. Tło powinno być w takim kolorze, aby kwiaty się z nim nie zlewały. Próbuj dalej![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
ciemno, nieostro, słabe świtało
Próbuj dalej.
Może od tego lizania obiektywu jest nieostre? ==> avatar
Te następne dwa, do mnie nie przemawiają - ot, pstryk w CH.
Numeruj foty, coby łatwiej było się do nich odwoływać.
Ostatnio edytowane przez Rinho ; 23.02.09 o 20:20
Z ostrością nie tak bo nie wyostrzyłam po zmniejszeniua mi się wydawało, że ciepłe jest i ładne
lampa to u mnie w pokoju taka dająca tą pomarańczową poświatę...
Dziękuję bardzo za uwagi...
A jak Wam się podobają Urbanistyczne?
W oryginale miały ramki białe..Kurcze może też być ten problem, że nie wyostrzyłam.
Będę się doskonalićdzięki raz jeszcze
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
To nie jest lizanie tylko suchy całus :P może jak się z czułością potraktuje obiektyw to zacznie coś wychodzić ??
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Hej no jak pstryk w CHtaki ciekawy kadr
a banan jaki ładny
No dobra dobra coś się innego wymyślo
Ostatnio edytowane przez misstiriss ; 23.02.09 o 20:23 Powód: Automatyczne scalenie postów
"Urban" dobry, ciekawe miejsca; fotografia powinna mieć cel - np. pokazać coś ciekawego.
Osobiście mam zastrzeżenia co do zniekształceń perspektywicznych - wszedłbym piętro wyżej i nie zadzierał obiektywu ku górze.
Na drugiej chyba WB mógłby być lepiej ustawiony. Ogólnie fajny motyw na HDRa i szerokie kąty.
Za Daniello - na 3 fotce WB troszke poprawić. Zbyt ciepło.
I jeszcze ostrość. Wyostrz po zmniejszeniu.
E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.
Dzięki chłopaki za choć trochę otuchyUrban mnie bardzo inspruje
poprawie WB
![]()
Popracuj trochę nad kadrowaniem, warto zastanowić się, w którym miejscu poucinać. Może na początek skup się na mniejszych elementach, na tych dwóch fotkach jest spory bałagan.
To tak o kompozycji, o obróbce już koledzy napisali powyżej.
Urbanistyka i architektura (nie tylko nowoczesna) jest fajna i daje sporo frajdy
PS
Pozwolę sobie pokazać jedną z moich prób zmierzenia się z podobnym tematem
Centro Vasco da Gama
Obiekt jest bogaty w detale i było mi tu bardzo trudno wybrac miejsca, w których powinienem kadrować. Tonację dobrałem celowo do tematu, szkło i metal to zimne materiały.
Ostatnio edytowane przez rocco ; 24.02.09 o 16:34