Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 81

Wątek: Filtr Polaryzacyjny - Jaki?

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    ramsu, czy po założeniu filtra sprawdziłeś ostrość ?, Chodzi o to, że dodatkowa szybka lekko zmienia kąt padania światła na obiektyw i po założeniu filtra punkt ogniskowania może sie przesunąć.

| OlyJedi Awatar ramsu
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dlaczego łapie mi ostrość z filtrem na obiektywie 14-42?? na tym 40-150 w miarę łapię na 40 mm ale im dłużej tym gorzej.

Jeżeli wymyślam i jestem laikiem to śmiało

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ramsu Zobacz posta
    Dlaczego łapie mi ostrość z filtrem na obiektywie 14-42?? na tym 40-150 w miarę łapię na 40 mm ale im dłużej tym gorzej.

Jeżeli wymyślam i jestem laikiem to śmiało
    Mówisz o działaniu AF, czy wogóle o uzyskaniu ostrego obrazu nawet za pomocą MF?

| OlyJedi Awatar ramsu
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    nawet ostrząc na MF.

bez filtra wyostrze sobie na MF na ostro. a z filtrem - ni jak nie idzie tego zrobic.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    ok dzięki za pomoc. MM wymyśliło możliwość zwrotu z czego niniejszym skorzystałem wymieniając na filtr innej firmy. uff to nie Olek (w co wierzyłem od samego początku
    Ostatnio edytowane przez ramsu ; 3.04.09 o 18:39 Powód: Automatyczne scalenie postów

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ramsu Zobacz posta
    ok dzięki za pomoc. MM wymyśliło możliwość zwrotu z czego niniejszym skorzystałem wymieniając na filtr innej firmy. uff to nie Olek (w co wierzyłem od samego początku
    Co to za filtr?
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar gama
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Hoya HD

Witam. Nosze się z zamiarem kupić filtr polar. Sporo czytałem o różnych filtrach i dosyć sporo przychylnych opinii ma filtr Hoya HD. W związku z tym mam do Was pytania.
    1. czy ktoś z Was ma Takowy filtr i mógłby podzielić się doświadczenie jako użytkownik.
    2. jak ten filtr wypada w porównaniu do np. HOYA HMC SUPER PRO
    Pozdrawiam Wszystkich. Czekam na opinie.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Witam.
    Trochę się przeaziłem cenami polarków powiem Wam.
    Znalazłem na allegro, a potem na ceneo filtr KInga... w ww. teście jest jakiś King, ale nie wiem czy z tej serii... http://www.ceneo.pl/1583638
    Ceny 50-60zł i 150zł różnią się z deczka... czy to jest ten KIng i czy warto?
    w ramach róznicy cenowej mogę sobie kupić jeszcze kartę CF i zap. akumulator, a to kusi...
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ja używam B+W wyższej klasy jestem bardzo zadowolony !!

Pozdrawiam !!
    Peter

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Witam.
    Trochę się przeaziłem cenami polarków powiem Wam.
    Znalazłem na allegro, a potem na ceneo filtr KInga... w ww. teście jest jakiś King, ale nie wiem czy z tej serii... http://www.ceneo.pl/1583638
    Ceny 50-60zł i 150zł różnią się z deczka... czy to jest ten KIng i czy warto?
    w ramach róznicy cenowej mogę sobie kupić jeszcze kartę CF i zap. akumulator, a to kusi...
    King to king, niewazne jaki. Te 150-200zl nie bierze sie znikad powloki i porzadne szklo kosztuja. King, selco itp to najtansze szybki o wlasciwosciach zwyklej szyby, wie moga zmniejszac ilosc swiatla, powodowac ladne roznokolorowe odblaski itp. Mam 2x polara Hoye SHMC i 1xHMC, i tu jakosc jest podobna, az tak duzej roznicy przy dodatkowych powlokach nie widac, wiec mozna hmc brac i wystarczy dla amatora.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzysiekz Zobacz posta
    King to king, niewazne jaki. Te 150-200zl nie bierze sie znikad powloki i porzadne szklo kosztuja. King, selco itp to najtansze szybki o wlasciwosciach zwyklej szyby, wie moga zmniejszac ilosc swiatla, powodowac ladne roznokolorowe odblaski itp.
    To teoria. Optyczne testowali PL Kinga i wypadł nieźle. Testowali też Tiffena - wypadł źle. Mam Tiffena - jestem bardzo zadowolony. Teoretycznie ów King jest jeszcze lepszy a więc byłby to świetny wybór za takie pieniądze. Wg. tego testu jeszcze lepszy jest Marumi DHG - mam go i żadne cuda to nie są - źle się czyści, daje foty z zimnym odcieniem...
    Reasumując - kupując kolejny filtr nie będę się kierować testami ani skrótami myślowymi typu - drogie-dobre, tanie-kiepskie...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook