ramsu, czy po założeniu filtra sprawdziłeś ostrość ?, Chodzi o to, że dodatkowa szybka lekko zmienia kąt padania światła na obiektyw i po założeniu filtra punkt ogniskowania może sie przesunąć.
ramsu, czy po założeniu filtra sprawdziłeś ostrość ?, Chodzi o to, że dodatkowa szybka lekko zmienia kąt padania światła na obiektyw i po założeniu filtra punkt ogniskowania może sie przesunąć.
Dlaczego łapie mi ostrość z filtrem na obiektywie 14-42?? na tym 40-150 w miarę łapię na 40 mm ale im dłużej tym gorzej.
Jeżeli wymyślam i jestem laikiem to śmiało![]()
nawet ostrząc na MF.
bez filtra wyostrze sobie na MF na ostro. a z filtrem - ni jak nie idzie tego zrobic.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
ok dzięki za pomoc. MM wymyśliło możliwość zwrotu z czego niniejszym skorzystałem wymieniając na filtr innej firmy. uff to nie Olek (w co wierzyłem od samego początku![]()
Ostatnio edytowane przez ramsu ; 3.04.09 o 18:39 Powód: Automatyczne scalenie postów
Witam. Nosze się z zamiarem kupić filtr polar. Sporo czytałem o różnych filtrach i dosyć sporo przychylnych opinii ma filtr Hoya HD. W związku z tym mam do Was pytania.
1. czy ktoś z Was ma Takowy filtr i mógłby podzielić się doświadczenie jako użytkownik.
2. jak ten filtr wypada w porównaniu do np. HOYA HMC SUPER PRO
Pozdrawiam Wszystkich. Czekam na opinie.
Witam.
Trochę się przeaziłem cenami polarków powiem Wam.
Znalazłem na allegro, a potem na ceneo filtr KInga... w ww. teście jest jakiś King, ale nie wiem czy z tej serii... http://www.ceneo.pl/1583638
Ceny 50-60zł i 150zł różnią się z deczka... czy to jest ten KIng i czy warto?
w ramach róznicy cenowej mogę sobie kupić jeszcze kartę CF i zap. akumulator, a to kusi...
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
Ja używam B+W wyższej klasy jestem bardzo zadowolony !!
Pozdrawiam !!
Peter
King to king, niewazne jaki. Te 150-200zl nie bierze sie znikad powloki i porzadne szklo kosztuja. King, selco itp to najtansze szybki o wlasciwosciach zwyklej szyby, wie moga zmniejszac ilosc swiatla, powodowac ladne roznokolorowe odblaski itp. Mam 2x polara Hoye SHMC i 1xHMC, i tu jakosc jest podobna, az tak duzej roznicy przy dodatkowych powlokach nie widac, wiec mozna hmc brac i wystarczy dla amatora.
4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1
To teoria. Optyczne testowali PL Kinga i wypadł nieźle. Testowali też Tiffena - wypadł źle. Mam Tiffena - jestem bardzo zadowolony. Teoretycznie ów King jest jeszcze lepszy a więc byłby to świetny wybór za takie pieniądze. Wg. tego testu jeszcze lepszy jest Marumi DHG - mam go i żadne cuda to nie są - źle się czyści, daje foty z zimnym odcieniem...
Reasumując - kupując kolejny filtr nie będę się kierować testami ani skrótami myślowymi typu - drogie-dobre, tanie-kiepskie...