Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Jak się przygotować do dobrego zdjęcia - samochód ?

Awatar Korba
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    W życiu bym nie kupił samochodu na podstawie takich grafik (bo trudno to nazwać fotkami. Efekt fajny, ale zupełnie nie jako real foto sprzedawanej aktualnie fury. Do tego tła to bardziej by pasował jakis BatMobile (po naszemu Batmanowóz) niz ta Astra dwójka...
    FUJIFILM X10

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    oglądalem te zdjęcia i też pomyślałem że w życiu bym nie kupił na podstawie takich zdjęć

czytam komentarz i proszę... taki sam

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez J.Graph Zobacz posta
    Moi znajomi gdy sprzedają auto proszą mnie o pomoc w robieniu zdjęć ...
    Moim zdaniem im bardziej zdjęcia wyglądają jak z profesjonalnej sesji tym lepiej ...
    Najważniejsze miejsce w którym będzie ciekawe tło ,światło ...

Raz robiłem HDR auta na allegro ...
    Auto poszło po jednym dniu a kolega był mi bardzo wdzieczny ...

No cóż ... ładne zdjęcia przyciągają ludzi ...
    Tamtych zdjęć już nie mam ale mniej więcej wyglądało to tak ...
    Witam !

Na podstawie tych zdjec nie kupilbym tego samochodu.

Bardzo nienaturalnie oddane sa kolory i od razu
    widac, ze samochod nie wspolgra z tym co go otacza.

Mozna powiedziec ze tlo bardziej przyciaga niz sam samochod i
    wlasciwie marketingowo zrobiles odwrotnie niz powinno byc.

Ale to tylko takie luzne przemyslenia i moze na przyszlosc
    unikniesz bledow ktore na tych zdjeciach popelniles.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    E tam. Dwa takie HDR'y plus 5 normalnych fot, rzetelny opis i jest git. Ważne żeby czymś zachęcić do wejścia potencjalnego klienta na stronę ogłoszenia. A takie bajery właśnie działają w tą stronę.
    mente et malleo

| OlyJedi Awatar Bo.
    Mieszka w
    W-wa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    uuuuuu. to wyznaczylas teraz nowy kierunek w reklamie....
    ma byc kolorowo, blyszczaco, pokazuj auto tylko z najlepszej strony, jak najszerszy kat do zdjec wnetrza, najlepiej wlacz elektryke-swiatelka, te sprawy, z zewnatrz ujecia z mozliwie nieskiego poziomu. jak ci koledzy radzili-popatrz na czasopisma/strony branzowe i staraj sie podazac wzorem.
    jednak za "Agula" też byłbym za bardziej realną fotą w przypadku prezentacji auta do sprzedaży. Co innego gdyby to miała być fota do publikacji w piśmie czyli do wykorzystania w klasycznej reklamie. Wtedy w zależności od "targetu" można poswawolić z "dodatkami".
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    oczywisci masz rację, z epowinno być czysto i świecąco, czyli powłączać co mozna i trzeba w danym przypadku
    Ostatnio edytowane przez Bo. ; 12.03.09 o 11:39 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Bo.

"
    Ci, co chcą dobrze, postępują w taki sam sposób jak ci, co chcą źle".
    Aldous Huxley

| OlyJedi Awatar J.Graph
    Mieszka w
    Józefów/Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marecki Zobacz posta
    E tam. Dwa takie HDR'y plus 5 normalnych fot, rzetelny opis i jest git. Ważne żeby czymś zachęcić do wejścia potencjalnego klienta na stronę ogłoszenia. A takie bajery właśnie działają w tą stronę.
    Dziękuje za sprostowanie
    Oczywiście "normalne" zdjęcia też zawsze dołączam ...
    Ładny i kolorowy HDR ma tylko zachęcić do zajrzenia na aukcje

Swoją drogą też bym nie kupił takiego auta

Podrawiam.

| OlyJedi Awatar Ruff
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rennsport Zobacz posta
    liczy się szeroki kąt
    To nie jest takie oczywiste. Ja osobiście lubię zniekształcenia od szerokiego i nie przeszkadza mi, że to wykrzywia sylwetkę samochodu, w niektórych przypadkach wręcz podkreśla w sposób pożądany, ale do allegrowych zdjęć chyba jednak użyłbym czegoś raczej dłuższego, żeby samochód nie był pokrzywiony.

Cytat Zamieszczone przez e-510 Zobacz posta
    używaj dużej dziury
    Tu też nie jest to jednoznaczna odpowiedź, bo nie wiem co masz na myśli pisząc "duża dziura". Bo jeśli najmniejsza możliwą do osiągnięcia wartość przysłony na danym obiektywie to się nie zgodzę.
    W przypadkach takich fot raczej zalecałbym tak dobrać przysłonę, aby głębia ostrości była tak, żeby cały samochód był ostry, a jeśli chcemy rozmyć tło to używamy czegoś dłuższego, żeby się bardziej oddalić i to załatwia nam sprawę i przy okazji zapobiega zniekształceniom od szerokiego.

I tak jak już ktoś wcześniej polecał: www.fotoryzacja.pl i poogolądac foty niejakiego "Wywara" np. te: http://fotoryzacja.pl/viewtopic.php?f=5&t=80&p=884#p884
    to właśnie allegrowa robota - MSZ bardzo dobra.
    Pozdr - Ruff
    (Olympus E-30 + 12-60 + 70-300 + 50 + 3xFL36R)
    przemekrafa.com

Awatar Korba
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    A może faktycznie taki HDR to niegłupia sprawa w celu zwrócenia uwagi na ofertę? Jeden HDR jako fota główna i reszta normalna. Jak gośc siedzi za kompem i przysypia przeglądając thumbnail'e setek ofert z takimi samymi Astrami, Focusami, Golfami czy innymi Fabiami, ustrzelonymi komórką na przyblokowym parkingu, to taka fota inna niż wszystkie da mu bodźca do luknięcia na dane auto. Ale reszta to już tylko od atrakcyjności oferty zależy...
    FUJIFILM X10

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ruff Zobacz posta
    Tu też nie jest to jednoznaczna odpowiedź, bo nie wiem co masz na myśli pisząc "duża dziura". Bo jeśli najmniejsza możliwą do osiągnięcia wartość przysłony na danym obiektywie to się nie zgodzę.
    Ja też się nie zgadzam. Ale widzę że na allegro większość fotek wykonanych za pomocą lustrzanek (na szczęście nie wszystkie) jest tak robiona. Widać tylko napis na przodzie, reszta rozmyta. Romumiem to tak, że rozmycie auta zastępuje jego umycie. A dodatkowo ukrywa wgniecenia itd. A w fotkach obiektywów to już mania. Denerwująca mania. Widać napis przodu obiektywu np. 14-45 a reszta ginie we mgle.

No ale ten wywar to robi tak jak trzeba. Nawet umyte te bryki są. Tylko za dużo otoczenia jak dla mnie.
    Fujifilm X10