Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Widoczki znad Gdańskiej Zatoczki

| OlyJedi
    Siła reputacji
    196
    Moja galeria

Widoczki znad Gdańskiej Zatoczki

Motywy, zgrywy, wprawki, zabawki, ćwiczenia z patrzenia, sens światłocienia.

Pzdr. TJ

Fot. 1. Sopot. Znany większości krzywy domek tańczący w świetle zimowego poranka.

Fot. 2. Sopot. Widok spod arkad tzw. promenady na wieżę Łazienek Północnych.

Fot. 3. Sopot. Turysta-rowerzysta z pełnym szacunkiem dla mola - dobrowolnie spieszony, co dało mi parę cennych sekund na przyłożenie się do kadru.

Fot. 4. Sopot. Hasełko bardzo nieuprzejme wobec księży. Jakiś anarchista pobiegł aż na koniec mola, żeby w samotności wypsikać na deskach kiosku z frytkami swoją rację-frustrację. Wolny kraj.

Fot. 5. Sopot. Zamglony poranek, cisza, flauta, ptaki odpoczywają na lodowych naleśnikach. Zamarzanie morza w Sopocie, to zjawisko rzadkie, ponieważ temperatury nie są zimą zbyt niskie, a morze zwykle faluje uniemożliwiając powstanie pokrywy lodowej. Bardzo trudne do uchwycenia przez obiektyw, bo jeśli lód jest, to nie ma nas, jeśli już jesteśmy, to nie ma światła, jeśli jest światło, to zbyt wysokie, itd., itd.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Małe sprostowanie:
    Na fot. 2 widać wieżę Zakładu Balneologicznego a nie Łazienek Północnych (podoba mi się ciekawy sposób pokazania tego charakterystycznego i jednego z najstarszych w Sopocie obiektów). Niedawno wieża została uzupełniona o kopułkę, która na początku wydawała mi się kompletnym nieporozumieniem - byłem przez lata przyzwyczajony do widoku wieży bez niej, ale na jakimś zdjęciu z przełomu XIX i XX wieku zobaczyłem, że kiedyś jednak była!
    Pozdrawiam.

PS. Łazienki Północne to szkaradna żelbetowa platforma z czasów gierkowskich, która początkowo miała dwa poziomy a teraz został tylko dolny.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Bardzo przyjemny w odbiorze spacerek po Sopocie.
    pozdrawiam Wiejo

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Fotka nr 2 wg mnie najładniesza.Ciekawe ujęcie opatrzonego obiektu.

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Mi się podoba fota druga - klasyczne obramowanie, gdyby nie te włochate gałęzie wiadomo by było bez pudła, co jest tematem zdjęcia. Podoba mi się również, jak arkada wzrok prowadzi.

I trzecia fota ma swój klimat, zimno i sterylnie, nietypowo, jak na sopockie molo

| OlyJedi
    Siła reputacji
    196
    Moja galeria
    Wklejam dalsze fotki kończąc w ten sposób serię z Sopotu. Do zerknięcia, jako na moją walkę ze światłem, z aparatem, ekspozycją, kadrowaniem, własną naiwnością, itd.
    Dziękuję za komentarze, odniosę sie później.
    Pzdr, TJ

Fot. 6. Sopot. Perspektywa mola w kierunku lądu.

Fot. 7. Sopot. Widok z mola na hotele (tam było pełno CBA).

Fot. 8. Trochę ubogi dla oka widoczek, w moich oczach uszedł ledwo, ledwo. Jak w oczach userów? - Może być różnie.

Fot. 9. Akord trzech wieżyczek Zakładu Balneologicznego.

Fot. 10. Niektóre budynki przy sopockim deptaku, to po prostu szopy kryte papą, ale poranne słońce nadaje im nową jakość.

Fot. 11. Sopot. Zima, peron Szybkiej Kolei Miejskiej. Cisza, spokój.
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 23.02.09 o 12:30

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hijacintus Zobacz posta
    Małe sprostowanie:
    Na fot. 2 widać wieżę Zakładu Balneologicznego .
    Uzupełnienie do sprostowania:
    Jest to wieża sopockiej latarni morskiej wchodzącej w skład zabudowań Zakładu Balneologicznego.
    Ostatnio edytowane przez hijacintus ; 23.02.09 o 15:12

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar jolly
    Mieszka w
    L-wo / W-wa
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Z drugiej serii zdjęcia nr 6 i 7 urzekają mnie światłem, jakie na nich zostało uchwycone. Kompozycyjnie również są bardzo ciekawe.
    Pozdrawiam, Jola

| OlyJedi
    Siła reputacji
    196
    Moja galeria
    Wklejam 3 fotki, jeden widoczek Sopotu, jeden oklepany widoczek z Gdyni oraz jedną kompozycję - przedwiosenne drzewo + balkony, rownież z Gdyni.
    Pzdr, TJ

Fot. 12. Hotel Grand widziany z mola. Aby złapać takie w miarę pełne odbicie budynku w wodzie, trzeba mieć szczęście, ponieważ spokojne morze trudno tam zastać w połączeniu z warunkami do focenia. Inna sprawa - to odbicie jest krzywe, skrócone perspektywicznie, ponieważ ujęcie wymagało siłą rzeczy pochylenia obiektywu w dół.

Fot. 13. Banalny motyw, chyba milionowy z kolei, z nieograniczoną GO, co psuje zdjęcie. Ale zimą takie sceny są fotografowane rzadko.

Fot. 14. Czarne gałęzie na tle błękitu nieba plus kremowe balkony.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    Na zdjęciu 6 podoba mi się perespektywa molo z cieniem balustrad który prawie na pół dzieli powierzchnię deptaka. Widok na okazałe budynki hotelu z mola stanowi w pewnym sensie zadowolenie, że takie obiekty powstały u nas. Mając na uwadze wczasy w budynkach FWP stanowi to powód do dumy. Fotka 8 na spacerku chciało by sie miec pewność, że widoczni spacerowicze przyszli dokarmić bedące na plaży łabędzie w tym ciężkim dla nich okresie. 11- na peronie pod światło całkiem ciekawy efekt i opanowany. Ostatnie trzy zdjęcia mogą stanowić miłą pamiątkę z pobytu gdyż w swoich ramach zawiarają istotne elementy przypominające o pobycie w tym symaptycznym kurorcie.
    pozdrawiam Wiejo