Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: 2xFL50R czy lampy studyjne

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Wygoda albo wypasy
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Do fotek portretowych w studio w zupełności starcza jedna lampa i blenda z przodu i druga lampa do oświetlenia tła lub postaci od tyłu.
    W plenerze zazwyczaj jedna lampa i blenda wystarcza.

Czyli, jeśli już mamy FL-50R to należy dokupić statyw oswietleniowy, uchwyt i parasolkę. Drugi statyw do blendy. Tylne oświetlenie można "zrobić" z żarówki błyskowej, FLki bez R na kabelku (zaleta to sterowanie mocą), lub każdej innej lampki plus trzeci statyw.

Zaletą eRek jest brak kabli i mozliwość pełnego sterowania (ustawiania parametrów) z poziomu body.

Ja mam jedną Fl-50R i na kablu zwykłą FL-50 (z dawnych czasów). Po dodaniu blendy, statywów, teł nic mi w domowym studio nie brakuje.

PS
    TTLa w eRce i tak nie używam studyjnie bo w manualu jest pełna kontrola nad światłem.

TTL to raczej przydaje się w fotkach "reportażowych" gdzie nie ma czasu na ustawienia i problem światła trzeba zrzucić na automat.

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie Zobacz posta
    no tak...wszystko fajnie ale 3 FLRki kosztują sporo grosza...za to można mieć wypasiony zestaw do studia
    lessie a jakiż to "wypasiony" zestaw lamp studyjnych dostaniesz za cirka 2600-2800?
    Powiem szczerze że sam się czasem zastanawiam na zakupem dodatkowych 2 FL50, to na prawdę nie jest głupie rozwiązanie.
    Jeśli chodzi o zasilanie w plenerze to nic tańszego niż fomei raczej nie znajdziesz, no chyba ze generator prądotwórczy
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    no może przesadziłem z wypasionym ale lekko..

na plenerze ślubnym też za wiele czasu na powtórki i ustawienia nie ma. Nie można bez końca męczyć pary. To...taki wolniejszy reportaż...

Sam nie wiem...widzę że śwaitło to podstawa...żadne tam szmery bajery sprzętowe. Wyróżnić się można pięknie oświetlonymi fotami, nie sprzętem. I mam dylemat...coś kupić muszę, sprzęt się zwróci....tylko co?
    Ten zestaw Fomei niedrogi i nie najgorszy, w sam raz na takie wypady ale jednak noszenia trochę by było... FLki droższe ale wygodniejsze...

| OlyJedi
    Mieszka w
    podlaskie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MicSzu Zobacz posta
    więc jak masz kasę to bierz 2 metze albo 2 FL36 wolno sie ponoc ładują ale mocy będziesz miał więcej niż w jednej FL50
    W przypadku 2x Metz 48AF-1 moc będzie większa niż z 1x FL-50, ale przy dwóch FL-36 moc będzie jednakowa jak z jednej FL-50. LP poszczególnych lamp nie sumują się, gdyż ich sumaryczną wartość należy pomnożyć przez 0,707. (pierwiastek z 2 podzielony przez 2)

Jeżeli zmienimy ISO na 200, wówczas liczba przewodnia lampy będzie 2x większa a więc i zasięg oświetlenia podwoi się.
    Takie "cóś" zacytował rocco z fotoporadnika i jest to profesorska bzdura autora, a nie rocco.

Liczba przewodnia lampy (GN) nie zwiększa się dwukrotnie, ani zasięg lampy nie podwaja się przy zmianie z ISO-100 na ISO-200.
    Obowiązuje ta sama zasada jak przy sumowaniu LP poszczególnych lamp lub zmianie przysłony o 1EV. LP zmieni się wówczas o wartość pierwiastka z 2 i można to łatwo sprawdzić w każdej tabelce z instrukcji obsługi lampy. Dopiero zwiększenie ISO o 2EV spowoduje podwojenie się LP i dwukrotnie zwiększy się zasięg lampy.

Pomiarów całkowitej energii wszystkich lamp najłatwiej dokonać światłomierzem do lamp błyskowych. Uwzględnia on wówczas różne odległości poszczególnych źródeł światła od fotografowanego obiektu i precyzyjnie określa wartość przysłony. Takie urządzenie pozwala na pomiar światła odbitego lub padającego za cenę już od ok. 200zł.

Pewnie wygodniej jest kupić kilka lamp dedykowanych, ale może warto skusić się na kilka lamp tyrystorowych z podziałem siły błysku i własną automatyką.

Poniżej przykład lampy zupełnie niedocenianej, a jej moc jest porównywalna z FL-50, pomimo LP wynoszącej tylko 36. Taki zabytek można dostać na Allegro już za kilkadziesiąt złotych, a ma regulację palnika w pionie, trzy kąty emisji światła, trzy programy auto i manual z podziałem siły błysku. Ciekawostką są dedykowane wymienne stopki i wizualizacja stanu naładowania.

Pozdrawiam.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2216189 800.jpg
Wyświetleń:	171
Rozmiar:	120,0 KB
ID:	12806   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2216192 600.jpg
Wyświetleń:	174
Rozmiar:	103,9 KB
ID:	12807   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2216196 600.jpg
Wyświetleń:	192
Rozmiar:	181,4 KB
ID:	12808  

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabrze
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Zna może ktoś linka do sklepu gdzie można kupić wysokie statywy oświetleniowe z mocowanie na parasolkę i parasolki? Tanio a dobrze??
    E-3, HDL-4, ZD50, FL50R, + cała masa rzeczy które bardzo chciałbym mieć, a jeszcze nie mam...

| OlyJedi Awatar slawek
    Mieszka w
    Kęty
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ravee_n Zobacz posta
    Zna może ktoś linka do sklepu gdzie można kupić wysokie statywy oświetleniowe z mocowanie na parasolkę i parasolki? Tanio a dobrze??
    http://fripers.pl/index.php/cat/c12_...002c3daad90ec4

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    334
    Moja galeria
    Ja mam statywy tego producenta, solidnie wykonane http://www.elfo.com.pl/index.php?menu_id=2
    ale widzę że nie najtańsze.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Witam !

Czy jest taka mozliwosc aby lampa FL-36R sterowala bezprzewodowo FL-50R ?

Chodzi mi o lampe FL-36R wyzwalana ze stopki. (mam E-410)

Pozdrawiam.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar lokin
    Mieszka w
    Talibowo Dolne
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Zdalne(systemowe) sterowanie R-kami odbywa się tylko lampą wbudowaną.
    25/1,4; 45/1,8; 9/8