Witam,
Moim skromym zdaniem najbardziej godne uwagi jest zdjęcie nr 4, podobnie zdjęcie nr 3 choć szkoda, że ta trzcina wyszła tak centralnie. Jeszcze ostania fotka ciekawa w tych kolorach. Reszta jak dla mnie bez wyrazu. Wierzę, że plenery piękne, ale nie wszystkie zdjęcia mogą oddać fotografowane miejsce. Dużo zależy też od pogody i oświetlenia. Zdjęcie nr 2 mogłoby być o wiele bardziej ciekawsze, gdyby zamiast tego jasnego nieba, nie ukrywam że psującego znacznie całe wrażenie, był ładny błękit.
Pozdrawiam
Olympus C-765UZ + parę dodatków
Zapraszam do Galerii
Trzecie, czwarte, piate (w ostatecznosci) i ostatnie - te moge ocenic pozytywnie ze do mnie przemawiaja. Jak mowil kolega szkoda bialego niema, alez natura oczywiscie nie wygrasz. Pierwsze wogole do mnie nie przemawia - ot pada deszcz. Natomiast drugie moze by ciekawie wygladalo jako panorama.
Olympus C-750, 2 x 128MB + 16MB xD Olympus, Tuleja + UV King + PL-CIR HOYA STD + Filtr gwiazdkowy 6x + Dekielek, Velbon DX-888
Podoba mi sie 3cie jak i 4rte. Bardzo uspokajające.
powiem tylko tyle... bardzo fajne (szczegolnie j4.jpg)
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
możliwe... 4 zdecydowanie najlepsza choc troszke chyba ta woda sie zaraz wyleje...![]()
A ja jak zwykle będę najbardziej krytyczny![]()
1. Pomysł dobry, ale brak jakiegoś pierwszoplanowego elementu skupiającego uwagę (pień, duży kamień..)
2. Białe niebo w takich zdjęciach krajobrazowych jest niedopuszczalne.
3. Niebo trochę lepsze.... Ta trzcina mogłaby być trochę przesunięta, a nie tak centralnie.
4. Technicznie najlepsze, kompozycja też do przyjęcia.
5. Wydaje mi się, że troche nienaturalna zieleń. No i przepalony daleki plan (ale tu tego chyba nie można było uniknąć).
6. Brzydkie kolory nieba.
7. Tu też nie podoba mi się odcień nieba.
Czyli reasumując: główny problem, to niebo. Chyba rzeczywiście do takich zdjęć potrzebny jest filtr.
Dziękuję za uwagi krytyczne. Na pewno zapamiętam na przyszłość. To prawda niebo stanowi problem, może dorobię się polara..
Ale muszę się ustosunkować:
To jest celowe.. specjalnie "przyczepiłem" się tej trzciny3. Niebo trochę lepsze.... Ta trzcina mogłaby być trochę przesunięta, a nie tak centralnie.
To, że niebo jest za ciemne, też celowe. Specjalnie niedoświetliłem zdjęcie, aby niebo nabrało "burzowego charakteru" gdyż to, moim zdaniem mogło ciekawie wyglądać w sepii, a dodatkwo chciałem, aby pierwszoplanowe drzewa były b. ciemne, czyt. czarne.7. Tu też nie podoba mi się odcień nieba.
C-4000Z + SM 16 MB Olympus + SM 128 MB Kingston + tuleja King 52 mm + Hoya UV Super HMC.
To jeszcze raz ja![]()
![]()
@3. Trzcina jest ok, ale przesunięcie jej lekko w bok poprawiłoby kompozycję nie obniżając jej "rangi".
@7. Mówiąc dokładniej nie bardzo odpowiada mi czerwonawy odcień nieba. Wydaję mi się, że powinien być ciemniejszy (w kierunku brązowego). No ale to trudno wyrazić opisowo. Zresztą jak już kiedyś zwracałem uwagę: co monitor, to inny kolor
![]()
Ale znacznie lepiej wyglądałoby to, gdyby ta trzcina nie była w samym środku kadru.Zamieszczone przez mayonez
Pozdrawiam
Olympus C-765UZ + parę dodatków
Zapraszam do Galerii