Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: wskaznik baterii

| OlyJedi Awatar fotoamator2891
    Mieszka w
    Nysa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

wskaznik baterii

Witam

Posiadam Olympus SP-560. Z aparatu bylem bardzo zadowolony...az do tej pory Od pewnego czasu po wlaczeniu aparatu na ekranie wyswietla sie komunikat ze bateria jest rozladowana. Tak sie dzieje nawet gdy baterie naladuje (np. gdy drugi raz wlacze aparat). Gdy wyciagne baterie z aparatu i wloze je spowrotem to wszystko wraca do normy, ale gdy wylacze aparat i wlacze jeszcze raz to przewaznie sytuacja sie powtarza.Akumulatorkow razem z aparatem nie kupowalem, bo mialem z poprzedniego. Czy to meze być wina baterii czy aparatu. Ogladnalem aparat dosc dokladnie i nie widze zeby z klapka bylo cos nie tak...
    Ostatnio edytowane przez fotoamator2891 ; 15.02.09 o 15:06
    PENTAX k-r
    http://tomaszpszonak.net/

---------------
    Pozdrawiam
    Tomek

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Bateria pada. Dla pewności sprawdź z innym egzemplarzem.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Kup w porzadnym sklepie nowe aku.Popatrz na date produkcji.Zebys nie trafil na nowosc co ze cztery lata w szopie lezala i dwie zimy przeszla.

| OlyJedi Awatar vitoos
    Mieszka w
    podkarpackie
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Miałem ten sam problem i okazało się, że to wina akumulatorka. Pozdrawiam.

Awatar losiumen
    Mieszka w
    WLKP
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

mam ten sam problem

tylko tak się zastanawiam czy to faktycznie wina aku. Np. dziś, akumulatorki powinny być naładowane ( w razie czego mam zapasowe baterie), zacząłem robić zdjęcia i kicha , wymieniłem na baterie, pstryk pstryk i kicha. Wyciągnąłem baterie i mogłem dalej robic. Mam wrazenie ze to może być nagła zmiana tempertury , ale może się mylę, a moze te aparaty mają jakiś wadliwy soft?

Mieszka w
    zamość
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    hmmm spróbuj zrobić aktualizacje firmware przez olympus master jeśli to nie pomoże to raczej nie jest wina aku skoro piszesz że włożyłeś inny zestaw baterii

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Akumulatorki mają taką właściwość, że z czasem rośnie ich opór wewnętrzny. Pojemność mogą mieć prawie znamionową - będą ładowały się poprawnie, nawet ładowarka z pomiarem pojemności wykaże, że niby jest OK. Problem polega na tym, że gdy np. aparat będzie chwilowo potrzebował trochę więcej mocy z baterii to napięcie zmaleje z uwagi na spadek na rezystancji wewnętrznej i aparat zasygnalizuje rozładowanie.
    Kup porządne akumulatory oraz, co równie ważne, dobrą ładowarkę. Niestety, większość super szybkich ładowarek to obecnie "zabójcy" akumulatorów. Polecam BC-700 lub BC-900.
    | C-220 ZOOM | SP-550 UZ | FE-290 |
    | E-620 | ZD 14-42mm | ZD 40-150mm | FL-36R |

Mieszka w
    N.Sącz (okolice)
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Akumulatorki mają taką właściwość, że z czasem rośnie ich opór wewnętrzny. Pojemność mogą mieć prawie znamionową - będą ładowały się poprawnie, nawet ładowarka z pomiarem pojemności wykaże, że niby jest OK. Problem polega na tym, że gdy np. aparat będzie chwilowo potrzebował trochę więcej mocy z baterii to napięcie zmaleje z uwagi na spadek na rezystancji wewnętrznej i aparat zasygnalizuje rozładowanie.
    Kup porządne akumulatory oraz, co równie ważne, dobrą ładowarkę. Niestety, większość super szybkich ładowarek to obecnie "zabójcy" akumulatorów. Polecam BC-700 lub BC-900.
    Wszystko to prawda. Ja kiedyś z ciekawości rozebrałem akumulatorek który naładowany na full podczas pomiaru zwykłym przyżądem pokazywał "0" jak gdyby był całkowicie rozładowany. Dopiero po naciśnięciu końcówkami przewodów od przyżądu pokazywał pełne napięcie. Co się okazało po rozebraniu? Cały akumulatorek jest szczelnie zamknięty w stalowej puszce z dnem i osobną, odizolowaną pokrywką . Pokrywka ta to "+" akumulatorka i ona dotyka właściwego bieguna "+" z akumulatorka. Te dwie powierzchnie były czymś zalane, mokre i jakby zaśniedziałe. Styk był prawie żaden i stąd kłopoty. Może masz coś takiego ze swoim akumulatorkiem.
    ...dobra puszka, nigdy nie jest zła. Oly E-510 z Metzem 48AF-1.Do tego Nikon D7000 i D5100, Nikon SB600, Sunpak PZ5000AF i jeszcze trochę innego sprzetu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dziwny ten twój przypadek, ale moze na coś cię naprowadzę moją sytuacją.
    W pracy mam jakiś prosty model Olympusa i jest podobny problem z akumulatorkami tzn. można zrobić np 3 zdjęcia i padaka.
    Po dogłębnych pomiarach (bo już zaczełem się wnerwiać) okazało się ze aparat ma jakieś dziwne progi zarządzania energią.
    Swieżo wyjęte z ładowarki akumulatorki mają 1,44V x 2szt = 2.88V, spadek napięcia na ogniwie 1,3V czyli łącznie 2,6V (dalej naładowane ogniwo, nominalne jest 1,2V) dawało monit końca zasilania i wyłączanie się aparatu.
    Wymienilismy dwa komplety akumulatorów za nim doszliśmy do wniosku ze ogniwa są sprawne a coś nie tak z aparatem.
    Uzycie DOBRYCH baterji (jakieś firmy XXX pozwoliły na wysunięcie obiektywu i jego schowanie spowodowało poprawną pracę ze wzgędu ze baterie mają 1,5V co daje łacznie 3V
    Co ciekawe u córki w BENQ jest w ustawieniach wybór rodzaj zasilania i taki efekt jak powyżej można szybko poprawić przez zmianę, jedyne co się dzieje to wolniejsze ładowanie lampy.

Awatar losiumen
    Mieszka w
    WLKP
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

To co wreszcie co to jest?

To jednak wina aku?? Aku mam już jakiś czas (kilka lat )Na początku pracy z olkiem było ok tylko ostatnio tak się zaczęło....