Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Wplyw czasu pracy aparatu na liczbe hot pixeli

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Wydaję mi się, że takie testy przeprowadza się w ustawieniach na TIFF. Ale nie zmieni to prawdopodobnie wniosku, że ilość gorących pixeli rośnie w miarę nagrzewania się matrycy.
    Warto by jeszcze sprawdzić jak wygląda sytuacja jeśli między zdjęciami będą odstępy np. 5-10 minut, ale aparat nie będzie przechodził w stan "uśpienia".

Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Powiedziałbym nawet, że kompresja JPG wpłływa na polepszenie wyników.
    Oto test z TIFFem, aparat był wyłączony przez ok. godzinę przed testem:

Min: 78, max: 4001.

Biorąc pod uwagę wartość minimalną liczby pixeli oraz czas bezczynności aparatu, możnaby stwierdzić, że wynik nie jest aż tak różny od poprzedniego, lecz wartość maksymalna jest dużo większa - wzrost liczby hot pixeli w przypadku TIFFa w kolejnych testach jest mniej liniowy, a bardziej logarytmiczny. Ciekawe...
    C-4000Z + SM 16 MB Olympus + SM 128 MB Kingston + tuleja King 52 mm + Hoya UV Super HMC.

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mayonez
    Powiedziałbym nawet, że kompresja JPG wpłływa na polepszenie wyników.
    Ale TIFF daje bardziej wiarygodne odwzorowanie matrycy. Po kompresji do jpg niektóre piksele mogą stać się niewidoczne. No a nie chodzi o polepszenie wyników, tylko sprawdzenie jaki jest stan rzeczywisty

Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    to prawda ale No-shadow Kick napisał "Jestem ciekawy, czy kompresja jpeg nie wpływa dodatkowo na pogorszenie wyników", więc sądze, że nie wpływa
    C-4000Z + SM 16 MB Olympus + SM 128 MB Kingston + tuleja King 52 mm + Hoya UV Super HMC.

Awatar No-shadow Kick
    Mieszka w
    Gdańsk Zawsze Wietrzny
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Dzięki za szybką reakcję O to mi chodziło, bo zawsze robiłem testy matrycy w TIFF.

Pozdrawiam
    Olympus C-765UZ + parę dodatków
    Zapraszam do Galerii

Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Jutro jeszcze zrobię testy z dłuższymi przerwami między zdjęciami, oraz w trybie NR (ciekawe, czy odejmowanie hotów jest tu skuteczne).
    Przy okazji testu w TIFFie widać, że wzrost liczby hotów jest w rzeczywistości zdecydowanie bardziej logarytmiczny. Przy zastosowanej stratnej kompresji typu JPG przy dużej ilości kolorowych pixeli obok siebie następuje chyba ich "zlanie ze sobą" - lekkie miejscowe zmiękczenie obrazu, co może powodować niemożność wyróżnienia tychże pixeli przez program testujący.
    Ciekawe jak to wygląda na surowej matrycy.Szkoda, że C4000Z nie ma RAWa. Tzn jest sztuczka, ale chyba nie chce mi się w to bawić...
    Z tego wniosek praktyczny - jeśli robimy zdjęcia na ekstremalnie długich czasach - dajmy aparatowi odpocząć, to zmniejsza liczbę hotów.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Właśnie szkoda że nie ma RAWa, słyszałem od znajomego fotografa, że na RAWie nie pojawiają się hoty ... zweryfikuję to stwierdzenie na własnym aparacie.
    Olek C-5060WZ, Canon EOS 400D, olek SP-320 i C-765
    GG 3520341, TLEN: nimizt1@tlen.pl
    www.michalmilde.pl

Awatar wrocek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MichelCat
    słyszałem od znajomego fotografa, że na RAWie nie pojawiają się hoty ...
    Trochę dziwna opinia. Oznaczałoby to, że hot pixels są wprowadzane przez software aparatu, a nie przez matrycę.

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Pytanko

Przepraszam ale jestem zielonym żóltodziobem foto. Czy ktoś mógłby mi dać jakiś link o hot pixelach? Co to wogóle jest i jak się to sprawdza?
    Z góry dziękuję.
    mente et malleo

Awatar Arram
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Co to jest i z czym to się jee poczytasz TUTAJ
    Olympus 720UZ, UV, POLAR, RAYNOX M-250
    Zapraszam do galerii: http://photo.raczki.net