Naszla mnie dzis ochota na sprawdzenie na ile liczba hot pixeli mierzona w programie DedPixelTest jest zmienna, chcialem sprawdzic rozrzut tych wartosci przy 10 przeprowadzonych testach. Przeprowadzajac juz wczesniej testy zauwazylem, ze moj aparat strasznie szumi, gdyz liczba hot pixeli byla znacznie wyzsza niz u innych forumowiczow (byly juz tutaj topic-i zawierajace takie testy). Jednak pierwsze wyniki mnie zalamaly.
Pierwszy test przeprowadzilem wykonujac kolejno 10 zdjec z zamknietym dekielkiem, na tulejce 52 mm, dodatkowo z nakreconym filtrem Hoya UV HMC Super. Parametry wszystkich zdjec - 2288x1712 HQ, NR wylaczone, F2.8, czas 8", ISO 400. Contrast mam ustawiony na +1.
Test byl przeprowadzony zaraz po tym jak bawilem sie aparatem robiac zdjecia w normalnych warunkach.
Ilosc hot pixeli w 1-szym zdjeciu wynosila 512561 (!) i w kolejnych zdjeciach rosla liniowo az do 932358 (!!)
Szok...
Widac, ze w miare robienia kolejnych zdjec, prawdopodobienstwo wzbudzania sie przypadkowych pikseli na matrycy rosnie...
Nastepny test przeprowadzilem w takich samych warunkach, z tym ze bez UV. Jednak nastapil on ok 14 minut po tescie poprzednim (w niedzyczasie wylaczylem aparat, ale nie pamietam ile czasu minelo od poprzedniego testu do wlaczenia aparatu).
i oto wyniki:
Zupelnie inny rzad wielkosci, min: 7291, max: 125567
Kolejny test... wylaczenie aparatu na ok 24 minuty, rowniez bez UV
Tendencja wzrostowa przy kojenych zdjeciach, ale wartosci duuuzo mniejsze, min: 83, max 1026.
Jezeli moj C4000Z nie jest uszkodzony i inne egzemplarze zachowuja sie podobnie, to:
1. Czas nieprzerwanej pracy aparatu wplywa na ilosc hot pixeli, a moze rowniez poziom szumow (byc moze jest to logiczne - aparat nagrzewa sie, matryca rowniez, co moze wplywac na pojawianie sie przypadkowych ladunkow na sensorach matrycy).
2. Do przeprowadzanych do tej pory i prezentowanych na lamach forum testow nalezy podchodzic z rezewra, gdyz nie wiadomo w jakich warunkach obciazenia aparatow byly robione. Testy w ktorych wartosci hot pixeli sa bardzo duze nie powinny az tak bardzo martwic posiadaczy aparatow.
Co o tym sadzicie?