Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Chinon 200/3.5 jak naprawić przysłonę

| OlyJedi Awatar czmielek
    Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria

Chinon 200/3.5 jak naprawić przysłonę

Ostatnio kupiłem sobie na allegro ten obiektyw w stanie wizualnym idealnym od nieuczciwego sprzedawcy, który gdy okazało sie że obiektyw jest uszkodzony nie odzywa sie. Obiektyw wygląda idealnie i tak samo pracują wszystkie pierścienie, ale mimo wyczówalnego skoku przysłona się nie domyka (cały czas jest na maxa otwarta). Teraz mam prośbę do uzytkowników którzy naprawiali podobną przypadłość - czy mozna próbować to zrobić samemu czy lepiej słać gdzieś do naprawy? jezeli naprawiać to czy znacie jakiś serwis w 3mieście który mi to zrobi za niewielkie pieniądze? A może ktoś z was podejmie się naprawy?

Tu można zobaczyć obiektyw i wygraną aukcję: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=545535042
    Ostatnio edytowane przez czmielek ; 13.02.09 o 11:32

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Po przelaczeniu przeslony na M tez sie nie domyka? Masz adapter z blokada bolca?
    Ostatnio edytowane przez krzysiekz ; 13.02.09 o 10:47
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Awatar piecka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez czmielek Zobacz posta
    ale mimo wyczówalnego skoku przysłona się nie domyka (cały czas jest na maxa otwarta).

Pewnie ktoś wymontował mechanizm przysłony i dlatego masz ciągle max otwór. Pewnie trzeba wstawić nowy mwchanizm, oddaj to do warsztatu foto, może dadzą zamiennik.
    E-330, OM2n, XZ-1; ZD 14-54v1, 40-150v1, 35, Metz 48 AF-1; Zuiko OM 50/1.8, Tokina 70-210 SD, 28-70 SD; Industar 61 L/Z, Takumar 200/4.

Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzysiekz Zobacz posta
    Po przelaczeniu przeslony na M tez sie nie domyka? Masz adapter z blokada bolca?
    Nie ani na M ani na auto. Adapter z blokadą oczywiście mam.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez piecka Zobacz posta
    Pewnie ktoś wymontował mechanizm przysłony i dlatego masz ciągle max otwór. Pewnie trzeba wstawić nowy mwchanizm, oddaj to do warsztatu foto, może dadzą zamiennik.
    Właśnie dokładnie go sobie jeszcze raz obejrzałem. Nie widać żadnych śladów rozkręcania obiektywu no chyba ze robił to ktoś pro tylko po co?
    Ostatnio edytowane przez czmielek ; 13.02.09 o 11:37 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    To powiadomic typa i zwrot kasy. Naprawa bedzie kosztowac tyle co obiektyw.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    wpierw zobacz czy przysłona jest zamontowana w obiektywie może sie okazać że przysłona zaśniedziała od nieużywania i trzeba będzie ją zaoleić ( miałem tak z Heliosem który nie był Używany ) sprawdź też czy sprężyna od przysłony nie jest za bardzo rozciagnięta być może dlatego sie nie zamyka

rozkręć obiektyw odkręć tylko śóbki przy okazji porób zdjecia żeby pózniej przy składaniu nie było sensacji

porób fotki może coś poradze już 2 takie obiektywy naprawilem
    Jestem taką marionetką nieasertywną
    "Pojęcie szumu jest pojęciem względnym."

Awatar piecka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez czmielek Zobacz posta
    Właśnie dokładnie go sobie jeszcze raz obejrzałem. Nie widać żadnych śladów rozkręcania obiektywu no chyba ze robił to ktoś pro tylko po co?
    Można rozkręcić bez śladów, ale trzeba to zrobić umiejętnie. Być może mechanizm przysłony tam jest, a wspomniałem o jego braku bo w moim 55/1.4 ktoś go zaiwanił. Teraz mam jasny obiektyw bez przysłony dobre co!!!
    E-330, OM2n, XZ-1; ZD 14-54v1, 40-150v1, 35, Metz 48 AF-1; Zuiko OM 50/1.8, Tokina 70-210 SD, 28-70 SD; Industar 61 L/Z, Takumar 200/4.

Mieszka w
    Sierakowice
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Dzięki za rady spróbuje rozkręcić i zerknąć. Czy zna ktoś jakiś serwis w 3miescie?
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Więc tak obiektyw rozkręciłem i rzeczywiście rozbierany nie był. Przysłona jest i ma się dobrze. Problem stanowi popychacz nie mam pojęcia jak ma być zmontowany aby dopychał dzyndzel odpowiedzialny za przymykanie przysłony.
    Ostatnio edytowane przez czmielek ; 13.02.09 o 21:48 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Daj foto może Ci jakoś pomogę złożyć
    Jestem taką marionetką nieasertywną
    "Pojęcie szumu jest pojęciem względnym."