Moze sam w ciemni mozesz cos poprawic.
Moze sam w ciemni mozesz cos poprawic.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Z EXIF-u wynika, że masz kontrast, nasycenie i ostrość w menu aparatu ustawione na 0. Podnieś nasycenie i ostrość na 2 a kontrast na 1. U mnie pomogło![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Tak jak pisałem wcześniej kombinowałem z ustawieniami nasycenia, kontrastu a także ostrości i owszem dają one jakiś efekty ale niestety nie załatwia to sprawy... A na stronkę wrzuciłem akurat najbardziej rozmydlone zdjęcia jakie "udało mi się" zrobić (a takie właśnie wychodzą jak się w opcjach nie pogrzebie)
Swoje czasu latałem z kontrastem, nasyceniem i ostrością ustawioną na maxa ;] (prześwietlić foty w takich warunkach nie trudno ale przynajmniej wszystko jest w miarę ostre :-p)
Pogódź się z tym, że jest to tylko kompakt i trzeba troszkę "podłubać" w ciemni. Proponuję robić zdjęcia w RAW-ach, tam masz większe możliwości poprawienia zdjęcia, chociaż niestety znacznie spowalnia zapis na kartę
![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Ja w swoim SP-560 miałem ostrość swego czasu ustawioną na +3 i było przeciętnie, zmieniłem po jakimś czasie na +4 i nie narzekam... Gdy korzystam ze statywu to czasami nawet zdjęcia wychodzą trochę zbyt ostre.
Aha, nie wiem czy sęk tkwi w tym, ale: kilkakrotnie zapominałem o włączeniu stabilizacji obrazu, ale pomimo to i tak zdjęcia z ręki wychodziły dobrze (te same ustawienia ostrości, to znaczy +4).
A tutaj daję fotkę ze swojego aparatu.
Ustawienia ostrości w aparacie to +4. To tylko przykład. Prosto z karty. Bez obróbki, tylko obrócone. Full size. Kompresja: 75.
Bardzo ładnie to wyglądaNależy wziąć pod uwagę, że w SP560UZ jest trochę inna matryca niż SP550UZ (fizycznie większa). Ciekawe czy podbicie octrości w SP550UZ do 4 da takie same efekt jak u Ciebie. Co z posostałmi nastawami: kontrast i nasycenie?.
Kontrast i nasycenie mam na 0.
Wiem, ale daję zdjęcię dla przykładu.Należy wziąć pod uwagę, że w SP560UZ jest trochę inna matryca niż SP550UZ (fizycznie większa).
Ostatnio edytowane przez robertt ; 20.02.09 o 22:29